IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратно към живота: Как ЕС прекратява извънредните мерки

Макар че в петък ЕС обяви, че забраната за влизане ще бъде удължена до средата на юни, отделните държави разхлабват стъпка по стъпка своите правила

08:12 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Училищата

Що се отнася до образованието, в Германия има най-голяма разлика между отделните федерални провинции. Решенията варират от началото на май до началото на юни, в зависимост от учебната година, но обикновено само с един ден на обучение в класната стая на седмица. Навсякъде обаче трябва да се преподават поне няколко часа преди летните ваканции.

В Австрия ученици от начални училища, средни училища и специални училища ще се върнат в училище от 18 май. За всички останали часовете започват на 3 юни. Училището там ще протича на смени. Висшите училища и университетите остават затворени.

В Гърция последните класове на гимназиите започват отново да учат на 11 май, за да се подготвят за изпитите, насрочени най-късно за юли. След това останалите класове и началните училища трябва да започнат да учат постепенно от 18 май. Откриването на училищата отново обаче се среща с противоречиви мнения в Гърция. Някои учени го критикуват като прибързано.

Във Франция предучилищните класове започват в зелените департаменти на 11 май и засягат около един милион деца. Основните училища вече са отворени в Дания, Норвегия и Швеция, а във Финландия ще отворят врати от 14 май. Италия и Испания, от друга страна, започват редовни учебни занятия отново в началото на новата учебна година през септември.

Спорт

Бундеслигата в Германия е първата голяма европейска професионална лига, която възобновява мачовете на 16 май. За мнозина - прибързано. Много футболни фенове в чужбина се надяват на положителен сигнал: "Надявам се Висшата лига да скокне по някакъв начин до Германия, за да види как се справят и как работят там нещата", заяви бившият национал на Англия Гари Невил.

Италианската Серия А също ще започне отново с мачове на 18 май, за да приключи първенството. Само че нови седем професионалисти са тествани положително за Covid-19 в четвъртък, общо става дума за 23 играчи. Ето защо датата все още може да се измести. Професионални спортисти като такива по лека атлетика и футболисти имат право да тренират отново след 4 май.

В Норвегия националната футболна лига ще може да възобнови мачове от 16 юни. Финландия ще позволи професионални спортове от 1 юни. В Швеция все още не е взето решение кога футболната лига ще стартира отново, нито в Испания. Професионалните мачове там ще се провеждат до края на май и при това само зад затворени врати или с ограничен брой зрители. Спортът сам и на открито вече е разрешен отново навсякъде в Европа.

Ограничения за влизане в ЕС

Страните от ЕС затвориха границите си и все още не е ясно кога те ще ги отворят отново. Обикновено има едва няколко изключения за влизане. Във вътрешните си граници Франция пуска хората да пътуват по важни професионални или семейни въпроси. Това е фактически фино диференцирано, така например властите очевидно много често забраняват командироването на персонал, въпреки важните професионални задачи.

В Италия само няколко гранични прехода са отворени за пътуващите по работа от Швейцария. Испания позволява на работниците от съседни държави или на здравни работници да влязат и допуска хора да се движат вътре по спешни семейни причини или документирани държавни задачи.

Няколко държави също така налагат карантина на влизащите от чужбина. Тя е от 14 дни в Германия, Гърция и Италия, както и в България, и между 10 и 14 дни в Норвегия и Финландия.

Австрия е стъпка по-напред: при влизане всички чужденци трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, който не е по-стар от четири дни или да си наложат карантина за две седмици след това. Пътниците, пристигащи във Виена, няма нужда да влизат в карантина за две седмици. Може да си купят бърз тест за вируса на летището срещу 190 евро. Работещите хора, пътуващите с автобуси или здравните работници, дори не трябва да показват удостоверение, че не са заразени.

Интересни правила има и в отделните провинции там. Най-любопитното правило идва от Тирол. Провинцията позволява на ловците от чужбина, особено от Германия, да влизат без сертификат. Тирол влезе в заглавията на международните медии през март заради разпространението на вируса през зимните курорти Ишгл, Св. Антон и Зьолден.

Полша вече позволява на пътуващите с автобуси, студенти и ученици да влизат в страната без 14-дневна карантина. Въпреки това продължава да провежда задълбочен граничен контрол, не може да става дума за свободно движение на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
CEPS: Представяме навременни резултати за девет европейски държави, които в момента са засегнати от вируса. От изводите правим четири основни извода. Първо, страните, които са подложени на експлозивен процес (понастоящем Франция, Италия и Испания), съчетани с висока продължителност на шоковете от зараза (наблюдавани в повечето държави, които се изследват), изискват бързи политически мерки като карантина, дифузно тестване и дори пълно блокиране. Второ, в страни с висока устойчивост, но по-нисък растеж на зараза (понастоящем Германия) внимателното наблюдение трябва да бъде съчетано с поне леки ограничения, като физическо дистанциране или изолиране на определени зони. Трето, в някои страни, като Норвегия и Дания, където тенденциите изглеждат сравнително контролирани и зависят от ежедневните непредвидени ситуации, с ниска постоянство, подходът към ограничителните мерки следва да бъде по-предпазлив, тъй като съществува риск социалните разходи да надвишат ползите , Четвърто, държави с ограничен набор от превантивни действия (като Холандия, Швейцария и Обединеното кралство) могат да преразгледат позициите си, ако останат високи стойности на заразяване.Добър материал, но въпросът ми е: къде са страните от Централна и Източна Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още