IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрациите с колективистични черти се справиха най-добре с коронавируса

По-голямата изложеност на болести може да тласне страните към този тип култура

09:38 | 31.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Гражданите в демокрациите изглежда са по-склонни да спазват правилата, определени от техните правителства. Това е в съответствие с проучванията, показващи, че политическата репресия намалява сътрудничеството.

Макар автократите често да се стремят да извлекат полза от възприеманите заплахи, техният подход към пандемията няма да изглежда привлекателен за външния свят. Китайската строга карантина получи най-голямо внимание, но процъфтяващи демокрации като Южна Корея и Тайван се справиха с Covid-19 по-добре почти по всеки критерий.

Както показват нашите изследвания, страните, които отговориха най-ефективно, са демокрации, които имат и колективистични културни черти. От Световното проучване за ценностите е видно, че Южна Корея, Тайван и Китай са силно колективистични, както показва техният навик да носят маски за защита на своите съграждани.

Колективизмът, който подчертава груповата лоялност, конформизма и подчинението спрямо висшестоящите, също улеснява колективните действия, като например предприемането на координиран отговор срещу пандемия. Индивидуализмът, от друга страна, е свързан с по-голямо подозрение към държавната намеса.

Джоузеф Хенрих и неговите сътрудници от Харвард откриха, че западноевропейците - и техните потомци в Северна Америка и Австралия - се открояват като особено индивидуалистични. Това им дава предимство, тъй като те са склонни да възнаграждават неконформизма, който е от съществено значение за иновациите. Проучванията показват, че индивидуалистичните култури, като тези на САЩ, Швеция и Великобритания, генерират по-радикални иновации. Но всички те се справиха зле по време на Covid-19, като имаха едни от най-високите нива на смъртност на глава от населението.

Когато бедствията придобият катастрофални измерения, хората усещат, че правителствата са се провалили в основната си социална функция: защита на общото благополучие. Досега демокрациите с по-колективистични културни черти реагираха по-добре на пандемията. Има основание да се смята, че колективистичните ценности ще се разпространят след коронавируса: скорошно проучване в Бюлетина на кралското общество установи, че нагласата към колективизъм или индивидуализъм зависи от риска от патогени, което предполага, че по-голямата изложеност на болести може да направи страните по-колективистични.

Но победата срещу Covid-19 ще изисква повече хора да спазват правителствените правила. Тя също ще изисква иновации за намиране на лечение и ваксини. Динамизмът процъфтява в свободни и отворени общества. Признаването, че демокрациите се справиха по-добре с пандемията, е първата съществена стъпка към запазването на демократичното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Заглавието е вярно, но без първата дума. Съдържанието за съжаление се плъзга към идеоогически оценки и пропаганда. Как се е образувала и как се поддържа колеквистичната нагласа в дадена общност е отделен въпос. През вековете е било по различен начин. В случая за ковид 19 епидемията, очевидно степента в която хората от една общност са способни да следват едни нови общи правила, които определено рушат просперитета на индивидите е определящо. Как се следват тези правила вече зависи - може чрез аторитарни мерки, може и доброволно, може и смес от двете. Това е важен, но вторичен въпрос. На едно място е възможно по един начин, на друго място - по друг начин. Всеки се оправя както може, както в семействата. За моя голяма изненада нашето общество, въпреки постоянните разпри помежду ни, се оказа силно колектистично настроено, нещо, което не очаквах, да си призная. Мисля, че има хляб в нас. Можем и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още