IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад мащабния технологичен проект за 2 трлн. долара на Пекин?

Китай планира да впрегне мощта на своите големи технологични компании, като в същото време ангажира властите на отделните провинции

16:19 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eduardo Leal/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eduardo Leal/Bloomberg

Защо сега?

Новият инфраструктурен тласък от страна на Пекин цели едновременно възстанояване от щетите, причинени от коронавируса и крачка напред към глобално лидерство в определени сфери и технологии. Втората по големина икономика в света се сви с 6,8% през първото тримесечие на тази година, отчитайки първи спад след 1992 г. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира през април, че китайският брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне едва с 1,2% през тази година, което е рязко забавяне спрямо ръста от 6%, изчислен през януари преди избухването на COVID-19. 

„Основният приоритет на Китай е „стабилизиране на икономиката и стабилизиране на растежа“ след икономическите и социалните въздействия, причинени от коронавируса. В моменти като това инфраструктурните проекти са най-бързият начин за управление на вътрешните инвестиции и създаване на работни места“, смята Кели Хсъ, анализатор в изследователската къща TrendForce, който наблюдава развитието на китайската 5G инфраструктура.

Доклад, публикуван през март от подкрепяния от Пекин мозъчен тръст CCID Group, изчислява, че въвеждането на 5G мрежите, центровете за данни и други видове високотехнологична инфраструктура би позволило инвестиции от поне 17 трлн. юана до 2025 г.

Очаква се новата инициатива да осигури и по-квалифицирани работни места в страната, където нивото на градската безработица се повиши до 6% през април.

Кои са основните играчи?

Очаква се голяма част от компаниите - както в Китай, така и в чужбина - да се възползват от тази инициатива. Индексът CSI New Infrastructure Theme Index, който обхваща 100 китайски компании, свързани с новата инфраструктурна реализация, нарасна с около 32% от дебюта си през март тази година.

В тази програма за трилиони долари вече са се присъединили стартъпи като SenseTime и частни конгломерати като Huawei.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света Huawei е особено ценен участник в проекта. Компанията вече увеличи разполагането на оборудване за 5G мрежа на Китай повече от която и да е друга компания, като тази година създаде нова бизнес група за разширяване на облачните технологии, анализа на големи данни и съхранение на информация.

"Ние се стремим да помогнем на нашите държавни предприятия да се възползват от възможностите, създадени от развитието на новата инфраструктура", заяви Ден Тао, президент „глобален пазар“ в Huawei Cloud Global, по време на конференция от май.

Други големи имена, участващи в новата програма, включват три китайски телекома, водени от China Mobile, както и шведската Ericsson и тайванската Lite-On Technology.

Интернет компаниите също участват в акцията. Tencent Holdings, оператор на изключително популярното приложение за съобщения WeChat, заяви по-рано тази седмица, че ще инвестира 400 млрд. юана през следващите пет години за различни инфраструктурни проекти. Големият ѝ конкурент Alibaba Group Holding заяви своя ангажимент още през април.

Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още