IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия се влюби в Ангела Меркел?

Пандемията затвърди репутацията на канцлера като един от най-добрите лидери на страната

14:06 | 08.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg L.P.

„Тя е устойчива на кризи“, смята Зигмар Габриел, водещ социалдемократ, член на нейния кабинет. „Германия извади късмет, че има такъв опитен лидер по време на пандемията от коронавирус“, добавя Габриел.

От друга страна канцлерът действа бързо и решително на европейско ниво. Там пандемията извади на бял свят стари противоречия между Севера и Юга.

Според Габриел Меркел осъзнава опасността от разширяване на този проблем до много по-големи мащаби, заплашващи устоите на самия ЕС. 

„Тя знаеше, че ако не предприеме действия, изпадналите в нужда държави членки ще търсят помощ извън Европа“, споделя той.

Години наред канцлерът е критикуван, че полага твърде малко усилия, за да ускори интеграцията в Европа. Но на 18 май Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон предложиха амбициозен план за Фонд за възстановяване. Планът предвижда Европейската комисия (ЕК) да заеме 500 млрд. евро от финансовите пазари и да ги разпредели между нуждаещите се държави членки.

„Това“ - каза Габриел, бивш министър на външните работи, „беше промяна в парадигмата“.

Негативната реакцията на страни като Австрия, Холандия, Дания и Швеция обаче постави идеята под въпрос. Преговорите се проточват. Но позицията на Меркел е ясна.

Най-изненадващо обаче е как канцлерът успя да се свърже с гражданите в Германия. В предишни кризи тя трябваше да убеди партията си или други световни лидери. Този път това трябваше да бъде германският народ.

На 18 март Ангела Меркел говори директно и откровено пред германския народ в телевизионна реч. Канцлерът, по общо съгласие, не е особено талантлив оратор, като си позволява по една подобна извява годишно, предимно в навечерието на Нова година. Този път тя се позова на Втората световна, достигайки сърцата и умовете на германските граждани.

Преди пандемията, със здрава икономика и правителството, което се гордее с излишък от 19 млрд. евро, Меркел е критикувана, че не прави достатъчно. Тя не води своята страна и Европа, тя просто ги управлява. Критиката сега изглежда излишна.

Когато Германия се гмурна в пандемията, Ангела Меркел вече не изглеждаше предпазлива и колеблива. Вместо това тя онзи водач, който е винаги там, когато страната ѝ се нуждае най-много от нея.

Не че тя изглежда много се интересува от своята популярност. „Когато сте в политиката“, посочва тя миналия месец, „просто трябва да се приспособите към новите реалности и ситуации. Това е наша работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
да им оправят демографската криза ... арийска раса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Mike Florida
преди 3 години
Влюбиха се, че им напълни страната с мaнгусти!И сега могат да се обогатяват културно хората там. :)Гнусно бабичище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още