IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да извлекат много ползи от Студената война с Китай

Съперничеството със Съветския съюз в миналото извади най-доброто от американската демокрация

15:39 | 14.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Именно защото Студената война беше ожесточено идеологическо състезание за това кой тип система може най-добре да отговори на стремежите на човечеството, тя създаде императив за Америка да защити образа, който представя пред света. И точно защото съперничеството изискваше САЩ да се мобилизират за дълго, то накара страната да инвестира сериозно в себе си.

Вземете движението за граждански права. Големите пробиви срещу поддържаната от държавата сегрегация, политическото изключване и расовото насилие представляват някои от най-важните вътрешни постижения на Америка в следвоенната ера и те бяха тясно свързани със Студената война. Да, сегрегационистите и ФБР на Дж. Едгар Хувър използваха антикомунизма, за да нападат Мартин Лутър Кинг и други сторонници на гражданските свободи. Но като цяло Студената война беше фактор за равенство, защото реалността на расовите отношения в САЩ беше несъвместима с усилията на Америка да спечели сърцата и умовете в Третия свят.

„Подкрепата за свободния начин на живот на отчяните населения в опустошените от войни страни трябва да бъде спечелена“, заяви президентът Хари Труман през 1947 г. „Ние вече не можем да си позволим лукса на небрежна атака срещу предразсъдъците и дискриминацията.“

Радикалната дискриминация, потвърди Министерството на правосъдието при Дуайт Айзенхауер през 1954 г., „осигурява вятъра в платната на комунистическата пропаганда.” През 1957 г. държавният секретар Джон Фостър Дълес се изказва остро: Институционализираната дискриминация „руши външната ни политика“.

И от решението на Труман да се десегрегират въоръжените сили, през федералната намеса за премахване на училищната сегрегация през 50-те години на миналия век, до въвеждането на знакови закони за граждански права и гласуване през 60-те години, императивът за защита на американската система в чужбина беше движещата сила за подобряване на тази система у дома.

Или се запитайте защо САЩ има най-добрата система на висше образование в света. Студената война доведе до безпрецедентна мирновременна подкрепа за американските университети. Особено след шокиращото изстрелване от Съветския съюз на сателита Спутник през 1957 г., федералното правителство наля пари в това, което днес наричаме STEM дисциплини, които бяха от съществено значение за конкуренцията в ракетната ера.

По-малко известно, но също жизненоважно, федералното правителство спонсорира езиково обучение, програми за изучаване на различни области, социални науки и други дисциплини, които се считаха за необходими за упражняване на влияние на глобалната сцена. До 1961 г. 77 от 90 академични катедри в Университета на Уисконсин участваха в държавно финансирани програми. Харвардският университет, Станфордският университет, Масачусетският технологичен институт и други частни институции се превърнаха в едни от най-добрите в света. Студената война беше златна ера за американските университети, защото убеди лидерите на страната, че за да останат военна и икономическа суперсила САЩ трябва да бъдат интелектуална такава.

Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Много "исторически" анализ. Днешният свят няма много общо с миналия, а бъдещия- още по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Преводите на пропити с патриотизъм американски статии започват да омръзват. Няма ли български историци и анализатори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
korn
преди 3 години
След Втората Световна всички държави по света са разбити освен САЩ, които гледат отдалеч през повечето време. След това водят студена война с един западнал СССР. Днес имаме ЕС, който е мега икономика с огромно население. Имаме Русия и Великоритания които ще играят двойни игрички със всички. Китай няма нищо общо с комунисическия СССР, а е технологична и индустриална държава с огромно население. Единствения шанс на САЩ да се задържат на високо е популизма и те вече изиграха тази ръка, която обаче нямаше желания ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 3 години
Отдавна се знае, че всяко идиотско деяние, намира своето философско ...оправдание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още