IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да извлекат много ползи от Студената война с Китай

Съперничеството със Съветския съюз в миналото извади най-доброто от американската демокрация

15:39 | 14.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Много други аспекти на американския просперитет след войната също дължат много на Студената война. Основните инфраструктурни проекти, като морският път Сейнт Лорънс и междущатската магистрална система, имаха геополитическа обосновка. Федералните разходи за научноизследователска и развойна дейност доведоха до появата на полупроводниците, интернет и други технологии, които пренесоха САЩ в информационната ерата. Без Студената война нямаше да има Силициева долина.

По-общо казано, военните разходи през Студената война осигуриха полупостоянни стимули и милиони качествени работни места за хората от въоръжените сили и отбранителната промишленост. В крайна сметка САЩ спечели Студената война, защото тяхната система се оказа по-привлекателна от съветската. А една от причините за това е, че Студената война непрекъснато подтикваше САЩ да инвестират в своя динамизъм.

Има положителни и отрицателни уроци за днес.

Отрицателният урок е да се предпазваме от свръхреакциите, които се появяват периодично в американската история. Конгресът пословично ограничи гражданските свободи със Закон за противодържавната дейност, когато се задаваше война с Франция през 1798 г .; неоправдани федерални набези белязаха годините след Руската революция; и Макартизмът опорочи Америка в началото на Студената война. Правителството на САЩ, например, трябва да въведе разумни защити, за да попречи на Народноосвободителната армия на Китай да инфилтрира шпиони в американските университети. Но идеята да се забранят всички китайски студенти в научни и технически дисциплини - въпреки че повечето китайски докторанти в чувствителни области като изкуствения интелект впоследствие остават в САЩ, допринасяйки за американската икономика - намирисва на контрапродуктивна параноя от времето на Студената война.

Положителният урок е да не прахосваме една полезна конкуренция. САЩ трябва да използват китайското предизвикателство като стимул за промяна на имиграционната политика с цел привличане на по-висококвалифицирани работници, реинвестиране в основна научноизследователска дейност и в западнала инфраструктура, възстановяване на ключови компоненти от индустриалната и иновационна база на страната и атакуване на факторите, които тласкат политиката към задълбочаваща се нефункционалност. Това са реформи, които Америка трябва да предприеме във всеки случай, и те ще бъдат от решаващо значение за спечелването на битката с китайската система.

Тези мерки трябва да се разглеждат като обикновен въпрос на самозащита. Авторитарните противници на Америка цинично ще използват дезинформация, политическо вмешателство и други инструменти, за да използват разделенията в демократичните общества. Те ще експлоатират недостатъците на американската система, за да я дискредитират в очите на света.

Основният извод от Студената война е, че най-добрият щит срещу подобни атаки е да се изгради по-силно и по-сплотено общество, което да се изправи пред предизвикателствата, които конкуренцията с висок залог прави твърде пагубни, за да бъдат игнорирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Много "исторически" анализ. Днешният свят няма много общо с миналия, а бъдещия- още по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Преводите на пропити с патриотизъм американски статии започват да омръзват. Няма ли български историци и анализатори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
korn
преди 3 години
След Втората Световна всички държави по света са разбити освен САЩ, които гледат отдалеч през повечето време. След това водят студена война с един западнал СССР. Днес имаме ЕС, който е мега икономика с огромно население. Имаме Русия и Великоритания които ще играят двойни игрички със всички. Китай няма нищо общо с комунисическия СССР, а е технологична и индустриална държава с огромно население. Единствения шанс на САЩ да се задържат на високо е популизма и те вече изиграха тази ръка, която обаче нямаше желания ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 3 години
Отдавна се знае, че всяко идиотско деяние, намира своето философско ...оправдание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още