IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и САЩ все още могат да се конкурират технологично с Китай

Първата стъпка към това би трябвало да е лесна: постигането на трансатлантическо технологично разведряване

15:57 | 26.07.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Засега има само двама победители в тази трансатлантическа война. Първият са големите американски технологични компании и други фирми, добиващи цифрови данни, които продължават да трупат богатство и мощ. Вторият е Китай, който разгръща 5G телекомуникационни системи в световен мащаб много по-бързо от САЩ или Европа. Пекин вече привлече десетки държави с развиващи се пазари в своята орбита чрез инициативата „Един пояс, един път”, други програми за развитие и влиятелната си позиция в Международния телекомуникационен съюз към ООН, който определя глобалните телеком стандарти.

И кой може да обвинява тези държави, предвид неспособността на САЩ и Европа да създадат съгласувани или дългосрочни стандарти и стратегии за цифрово управление? Без тях е невъзможно да се предвиди - камо ли да се осъществи - алтернативата на либералния демократичен запад на китайския модел за дигитално наблюдение.

„Изграждането на съюз с Европа и други страни въз основа на ценностите, които считаме за важни, би било от голяма полза за интересите на САЩ“, изтъква Виктория Еспинел, ръководител на Business Software Alliance, една от най-големите технологични лобистки групи. Вярно е. Но това не може да се случи, докато „ние“ американците и „ние“ европейците не се договорим каква трябва да бъде тази алтернатива.

Ако Джо Байдън стане президент, основните двигатели на технологичното отделяне между САЩ и Китай едва ли ще се променят. Неотдавнашните изявления на евентуалния кандидат на Демократическата партия дадоха да се разбере, че той иска повече вътрешни иновации, както и по-безопасни и по-къси вериги за доставки.

Байдън обаче, за разлика от Тръмп, подчерта необходимостта от сътрудничество с американските съюзници. Създаването на нова трансатлантическа рамка в областта на търговията и технологиите трябва да бъде начело в неговия дневен ред. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон междувременно трябва да съставят списък с това, което биха искали да включва тази рамка.

В момента ЕС има безпрецедентна преговорна сила. От една страна САЩ не могат да се състезават сами срещу Китай в 5G мрежите. Ако Байдън стане следващият президент на САЩ, той също ще трябва да прояви добра воля, за да поправи щетите, нанесени от Тръмп на трансатлантическите отношения.

Новата сделка може да включва вдигане на митата в замяна на разработването на споделена рамка за цифровата икономика. Тази рамка трябва да изключва китайската Huawei от 5G системите, като вместо това бъде изградена около Qualcomm, Nokia и Ericsson. Това ще изисква взаимно споразумение за дигитална защита на личните данни между ЕС и САЩ. Би трябвало да има и цифрова данъчна система, която да позволи на държавите да събират данъчни приходи от компании, които монетизират данните за гражданите. И накрая, независимо бюро трябва да се занимава с проблемите на конкуренцията и прозрачността.

Постигането на съгласие по всички тези въпроси би било много трудно. Но то би гарантирало, че САЩ и Европа са по-добре позиционирани да се конкурират с Китай във все по-фрагментирания дигитален свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Корейцеите драпат яко да вземат нещо от милионите китайски инженери,да го доработят и да го продатат на САЩ като щатски патент.За нарязани зелени хратийки.Щатски патенти - холивуд и за дизайн....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
rainmaker
преди 3 години
Ама като вземете да пишете свободни съченения...5 от 10те водещи страни по иновации са в ЕУ. 6 са в европа. И всичките без една са преди САЩ. Китай въобще го няма в класацията. Засега.#1Germany#2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Европа и САЩ НАИСТИНА все още могат да се конкурират технологично с Китай. В момента работя из Европа само с европейско ноу-хау.Силата на китайците основно е в краденето и копирането, организирането на производства с 1 милиард роби, биотехнологиите, клонирането и изследванията на вируси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
В Европа сме добри да вземем нова технология, да я подобрим и проузвеждаме качествено, но не и да я измислим.---тоя лаф съм го чувал от един англичанин, за Япония като им дали колата :)Доста неща се правят и измислят в Европа, недей така черногледо :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
деаа и тоя жгибав китайски телефон дето си купих, хахаха!!!едно изречение не мога да напиша без 20 допълнителни букви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
даже няма да е четантая дтатия, ххахахасащ и европа са едни 100 години преди китай.ю.корея и япония също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Е как Кирай хем крадат технологии и копират, хем били в 22ри век, а другите назад??Всъщност Европа е леко назад, а САЩ напред. То е ясно откъде идват новите технологии и иновациите.В Европа сме добри да вземем нова технология, да я подобрим и проузвеждаме качествено, но не и да я измислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Европа може би, но САЩ - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
terziеv
преди 3 години
Грънци. Китай е в 22 век. САЩ и особено Европа загубиха всякакво ноухау. Голям смях е, че ги обвиняват в кражба на технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още