IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зеленото" възстановяване на Европа привлича все повече инвеститори

Акциите на компаниите за възобновяема енергия и на доставчиците на изолация се представят по-добре от общия европейски фондов пазар

10:51 | 21.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Dan Meyers от <a href="https://unsplash.com/s/photos/green-deal?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Dan Meyers от Unsplash

Плановете на Европа да засили икономиката си, като същевременно намалява въглеродния си отпечатък, създава нови възможности за инвеститорите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.  

Акциите на компаниите за възобновяема енергия и на доставчиците на изолация поскъпват тази година за разлика от тези на петролните и газовите компании.  

Инвеститорите залагат, че тези компании ще се възползват от амбициозното предложение на Европейския съюз да спре замърсяването на околната среда до 2050 г. - нещо, което блокът цели да включи в плана си за икономическо възстановяване. 

Има предложение 30% от фонда за възстановяване на икономиките от коронавируса да бъдат предоставени за проекти, свързани с климата, като всички разходи в тази псоока трябва да отговарят на целта за нулеви емисии на парникови газове.  

Фонд мениджърите смятат, че натискът за по-зелена европейската икономика ще доведе до инвестиране на стотици милиарди евро във възобновяеми горива, енергийна инфраструктура, транспорт и строителство през следващите три десетилетия. 

"Повечето нововъведения идват от Европа на този етап", казва Люк Барс от Goldman Sachs Asset Management. Той посочи правителствените субсидии като важен фактор. 

Около 45% от активите на Глобалния фонд за въздействие върху околната среда, който Барс наблюдава, са инвестирани в европейски компании.  

През декември миналата година ЕС обеща да премахне нетните емисии на парникови газове до 2050 г. - ангажимент, който лежи в основата на Зелената сделка. В момента европейските законодатели и министри обмислят законодателство, което би направило целта правно обвързващо, като начертават и стъпки за постигането й, включително нови цели за намаляване на емисиите до 2030 г. 

Този месец ЕС пусна стратегии за две части от своя план за климата - комбиниране на енергийни системи, използвани в транспорта, промишлеността и сградите за намаляване на отпадъците и бързо възприемане на водорода като гориво. 

Анализаторите от Goldman Sachs изчисляват, че Зелената сделка ще изисква публични и частни инвестиции в размер на 7 трилиона евро до 2050 г. Те смятат, че 3 трилиона евро ще бъдат похарчени за комунални услуги, изграждане на производство на енергия от възобновяеми източници, модернизиране на електроенергийни мрежи и монтаж на газови централи с технология за улавяне на въглерод. Това ще увеличи печалбата на акция на европейските оператори на комунални услуги със 7% годишно до 2050 г., става ясни от изчисления на американската банка.  

Необходимостта за финансиране на разходите също може да създаде възможности за инвестиции с фиксиран доход. Планът за възстановяване на ЕС може да доведе до продажба на така наречените “зелени облигации” в размер на 225 милиарда евро, смятат от S&P Global Ratings.  

Компаниите, които произвеждат и обслужват оборудването, използвано във вятърните централи, са по-добър залог от компаниите за комунални услуги, които ги управляват, смята Барнаби Уилсън, портфолио мениджър в Lazard Asset Management.  

Вижте и някои други добри примери в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ала-бала ... "възстановяването" ще убие производството най напред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още