IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всяка стара технология трябва да излезе от употреба

Съвременният напредък може да ни направи слепи за трайната стойност на утвърдени технически достижения

12:36 | 08.08.20 г.
<p>
	Boeing 747 е пример за работеща стара технология. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Boeing 747 е пример за работеща стара технология. Снимка: Bloomberg

Авангардните технологии също могат да бъдат изключително скъпи. Конкорд, самолет от поколението на Boeing 747, беше технологично чудо - и търговска катастрофа.

Дори изобретения, които са икономически жизнени за някои, може да не достигнат до всички. Професор Еджъртън отбелязва, че колите, самолетите и телевизията са се разпространили скоростно по света, но не толкова бързо от богатите към бедните. Може да отнеме много време, преди гореща технология да бъде достъпна за обикновения гражданин на планетата. Всъщност, както при Конкорд, технологичната масовост може никога да не се случи.

Една технология може също да процъфтява, защото предлага предимства, които привидно по-напредничавият подход няма. Телефонният разговор е много по-евтин и по-бърз от трансатлантическия полет. И макар да карам велосипед в повечето дни, това не е, защото не мога да си позволя кола, а защото в града е забавно да се кара колело, паркирането е безпроблемно, и е много по-бърз начин да стигнеш на близко разстояние.

Изглежда, че не съм единствен. В световен мащаб производството на велосипеди надхвърля производството на автомобили от десетилетия, но благодарение на предизвиканото от пандемията търсене сега има недостиг на колела по целия свят. Ако автономните автомобили се наложат, велосипедистите могат да продължат да се множат по по-безопасните улици. Безгрешните роботи, управляващи автомобили с нулеви емисии, са по-добър вариант от неуравновесените хора, каращи дизелови коли.

Една от причините всичко това да е важно, е, че старата технология внася инерция в икономическата ни система. Ако искаме да предприемем действия относно изменението на климата - и понякога отчаяно се чудя дали това е така - тогава трябва да признаем колко време отнема да променим стария начин на правене на нещата. Проблемът понякога се описва като „въглероден капан“, тъй като типичните къща, кола или генератор на енергия далеч не са най-чистата и най-ефективна опция. Тук не става въпрос само за чиста енергия: от ваксините до интернета, може да отнеме твърде много време на всички, за да получат достъп до ползите от иновациите.

Но в стремежа си към новото не бива да пренебрегваме стойността на старото. Много градове са толкова съвършено пригодени за велосипеди, автобуси и трамваи, че е трудно да се разбере защо някой изобщо иска да пуска колите в тях. Може би се влюбихме толкова много в новото, че забравихме да попитаме дали това е най-добрата технология, която имаме.

Така че, като казваме дълго сбогом на 747, нека помислим сериозно с какво избираме да го заменим. Няма съмнение, че отчасти това ще бъдат по-нови, по-модни самолети. Но да не забравяме телефонният разговор на дълги разстояния: на 105 години е и все още върши работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още