IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-богатите петролни страни свършва парите

Кувейт винаги се е радвал на изобилие от кеш, сега обаче потокът от петролни средства пресъхва и страната изпада в необичайна за нея ситуация

18:00 | 06.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Спестявания за цял живот

Кувейт обаче разполага с пари и то много, просто се съхраняват в почти недостъпен фонд – четвъртият по големина държавен фонд в света, в който има 550 млрд. долара. Но бъркането във фонда, чиято задача е да предостави помощ на бъдещите поколения, след като петролът в страната свърши, е спорна идея. 

Според някои жители на страната моментът това да стане вече е дошъл. Според опоненти пък без диверсифициране на икономиката и създаване на нови работни места спестяванията ще свършат за 15-20 години. 

Богати завинаги

Фондът веднъж вече е спасявал положението, купувайки активи за 7 млрд. долара от финансовото министерство през последните седмици. Парламентът вече одобри плановете в години с дефицит да бъде спряно прехвърлянето на на 10% от приходите от петрол към сметката на фонда. Това може да освободи до 12 млрд. долара, което обаче не е достатъчно, за да покрие дупката в бюджета.

За да стане това правителството трябва да взима заеми. Предупрежденията на Ал Шитан за заплатите дойдоха в същия момент, когато той се опита – неуспешно – да убеди депутатите да подкрепят план за взимане на заем в размер на до 65 млрд. долара.

Искането му обаче съвпадна със серия от корупционни скандали, част от които с високопоставени членове на управляващато семейство. Това накара депутатите да призоват правителството първо да сложи край на корупцията, а след това да взима заем.

Ал Шитан е четвъртият финансов министър за четири години. В Кувейт е имало 16 правителства и седем пъти са се провеждали избори от 2006 г. насам.

Патовата ситуация в управлението подкопава доверието на инвеститорите. през март S&P Global Ratings постави рейтинга на страната под наблюдение с възможна отрицателна перспектива. Последва подобна оценка и от Moody’s. Миналия месец Международният валутен фонд обяви, че възможностите на Кувейт да се справи с предизвикателствата от силна позиция намаляват.

„Начинът на мислене в Кувейт е, че сме богати за цял живот“, казва Ал Сири. „Никой няма политическия капитал да каже на кувейтските граждани, че купонът ще свърши скоро, ако не подкрепим промяната“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
еееее колко жалко, аз си мислех за Бензиностанцията на Джуджаро че шш фалирга и ше има повод за радост по наще ширини, щот тука бая народ тва го пророкуват от еехеех ехехееейй а Северните Орди не само че не свършват парите ами и трупат още повече .... то камилите зеха че сдадоха багажлъка да се чуди и да се мае човек на къде върви тоя ми ти свет .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Това, че населението живее на държавни помощи не е повод за гордост. Когато парите свършат - а това неминуемо ще се случи - тези хора дори хляба си ще трябва да просят, защото никой не ги е научил да работят. С други думи, ББД в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
kane
преди 3 години
По $2000 на месец на семейство дава тая държава - къде сме ние, къде са те! И тука тръгнали да им се подиграват граждани на най бедната страна е ЕС. Мойта баба живее с по малко от $200 на месец...трагедията е тук пред опита ни, но статии за нашите трагедии рядко излизат - пишат само по света колко били зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Отроних една голяма сълза за харабите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Еми който има акъл да се усеща отрано накъде отиват нещата.За който ням акъл е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
За съспенс :) театро малко......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Статията е интересна но защо в подзаглавието се говори за Катар, а после само за Кувейт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още