IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекапитализацията е единственото спасение за европейските компании

Кризата винаги е и възможност, но ако ЕС се издъни с поправянето на корпоративните баланси, той рискува да обърка и двете

16:52 | 17.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С прекъсването на отношенията между работодател и служители се губят натрупаните в компанията специфични знания. Машините и умения атрофират, докато чакат да намерят нова употреба. Освен това, финансово най-слабите компании не винаги са най-малко продуктивните. Във Франция проучванията установяват, че изненадващо голям дял от фирмите с проблеми, свързани с платежоспособността заради пандемията, са водещи в своите отрасли по производителност. Както наскоро остроумно отбеляза икономистът Марсел Фратцшер: най-голямата зомби компания, която някога е съществувала, е Amazon.

Всичко това сочи към неотложна нужда от рекапитализация на голяма част от корпоративна Европа, за да се намали прекомерният дълг, без да се убиват иначе жизнеспособни дейности. Рекапитализацията е особено спешна за малките и средните компании, които в Европа имат по-малък достъп до пазарите на акции в сравнение със САЩ.

Въпросът е как правителствата могат да осъществят рекапитализацията. От една страна, заздравяването на корпоративните баланси чрез директни грантове би била изключително скъпа и потенциално лошо насочена: някои от тези, които са на ръба на несъстоятелността, вече бяха болни преди Covid-19. От друга страна, фалитът може да доведе до ликвидация, а не до преструктуриране на иначе продуктивни бизнеси.

Решението е да се инжектира нов акционерен капитал, било то чрез подкрепа от данъкоплатците в замяна на дялове в собствеността, или от кредитори чрез ускорени процедури по несъстоятелност, които преструктурират компаниите без да ги ликвидират. Субсидиите могат да ограничат разводняването на капитала в малките и фамилните фирми, ако това е търсеният ефект. През пролетта подобни планове бяха обсъждани, но оттогава правителствата загубиха интерес. През юли европейските лидери отхвърлиха предложение за точно такъв фонд за „подпомагане на платежоспособността“, за да се постигне иначе пробивното споразумение за съвместно финансиране на пакета за възстановяване.

Така, свършването на работата легна на националните правителства. Брюксел облекчи правилата си за държавната помощ, но въпреки това липсата на паневропейски подход за рекапитализация е пропусната възможност. Прекаленото разчитане на банкови кредити подкопава динамиката на по-малкия европейски бизнес и при най-доброто развитие. Акционерното финансиране, което би трябвало да подпомага поемането на рискове от предприемачите, е твърде плитко. Кризисната рекапитализация можеше да даде тласък на амбицията на ЕС за общ капиталов пазар, като публичните схеми или преструктурираните частни кредитори изведат за първи път много европейски компании на фондовите пазари.

Твърди се, че кризата винаги е и възможност. Ако ЕС се издъни с поправянето на корпоративните баланси, той рискува да обърка и двете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Едно време, по време на соца ни беше много смешно, че имаше фирми, които били на дотации. Сега му викат рекапитализация. Голямата разлика е че тогава само някои фирми бяха така, а сега са на път да станат всички. Икономиката се крепи само и единствено на централните банки и единственият продукт, който те могат да произвеждат. Добре дошли в новата реалност, исках да кажа нормалност. Не съм много сигурен дали това нещо ще може да изкара колкото социализЪма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още