IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли пандемията да свали от власт Виктор Орбан?

Помрачаващите се перспективи пред икономиката на Унгария хвърлят сянка върху желанието на унгарския премиер да остане на власт и след 2022 г.

13:56 | 18.09.20 г. 3
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбанр. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбанр. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Въпреки това, както този сектор, така и по-широката икономика на страната изглеждат по-несигурни, с малко яснота относно бъдещето, потенциално лишавайки премиера от ключово предимство на изборите.

Миналата година икономиката на Унгария се разшири с почти 5% на годишна база, докато процъфтяващият автомобилен сектор увеличи производството с повече от 10%. 

Тази година икономиката ѝ се сви с 13,6% през второто тримесечие, отчитайки най-дълбокото свиване от страните в Централна Европа и не се очаква да се възстанови до 2022 г. или 2023 г. Около 200 000 души са загубили работата си за това време. Междувременно производството на автомобилния сектор е спаднало с повече от 24% през първите седем месеца на 2020 г.

Властите предупреждават за втора вълна от коронавируса към края на тази година и бизнесът е притеснен.

AGC Glass например изчислява, че оборотът ѝ през следващата година ще бъде с 15% под нивата от 2019 г.

Партията на Орбан "Фидес" понастоящем води в социологическите проучвания и не е ясно колко дълго икономиката на Унгария ще бъде засегната от вируса или дали избирателите през 2022 г. ще го държат отговорен за икономическите последици от пандемията, сочат политически анализатори.

Те обаче смятат, че твърдата позиция на Орбан по отношение на имиграцията, която е голям фактор за неговия успех на изборите, е малко вероятно да доминира в дневния ред, както в миналото.

„Социалните аспекти на борбата с икономическата криза ще бъдат ключови през предстоящия период, т.е. дали хората ще започнат да обвиняват правителството за влошеното им финансово състояние“, коментира още Биро-Наги от Policy Solutions.

Тримесечната програма за подпомагане на Орбан изтече миналия месец и няма индикации, че правителството му ще я поднови, като бюджетът се очаква да се сблъска с дефицит на стойност от 7% до 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Унгарската централна банка е изчерпала по-голямата част от своята парична мощ. „Трябва да сме готови, че завръщането на тенденцията на влошаване на перспективите може да бъде последната капка за много участници в икономиката“, заяви заместник-управителят на регулатора Барнабаш Вираг на конференция миналата седмица.

Големи и малки компании се надяват, че няма да попаднат сред тези участници.

Търговецът на автомобили Realszisztema, базиран близо в близост до Будапеща, получи заем от 1 млрд. форинта (3,3 млн. долара) по схемата за финансиране на централната банка относно пандемията в размер на 5 млрд. долара, която, подобно на много други представители на бизнеса, използва средствата за рефинансиране на дълг.

Унгарците са станали по-песимистични към икономиката през септември, установява проучване на мозъчния тръст GKI, най-вече поради влошените перспективи за заетостта. Това обръща постепенно тенденцията на възстановяване, започнала по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
хаха ... пандемията като оръжие против диктатори ... да живее ковид 19 , 20 , 21, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Всеки нормален държавник, който се грижи за страната си - ви бърка отзад, нали? Вова, Тръмп, Викторчо...Не - няма да паднат от власт, защото хората се пробуждат - ВИЕ ще си отидете - и то по много болезнен за вас начин - разбирате ли - либерастки ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Може ли пандемията да свали от власт Виктор Орбан? - Може, разбира се. Ако не го свали пандемията ще го свали Европарламента. Те нали сега оттам ги свалят диктаторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още