IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус се сблъсква с още по-силна вълна изтичане на мозъци

Тайното встъпване в длъжност на Лукашенко тази седмица дава знак, че той няма да напусне властта, а това кара много хора да обмислят бягство от страната

12:00 | 27.09.20 г. 35
<p>
	Снимка: EPA/SERGEI GAPON/БГНЕС</p>

Снимка: EPA/SERGEI GAPON/БГНЕС

Бягство

Репресиите подхранват емиграцията, особено сред ИТ специалистите, които принадлежат към много мобилна професия. Една трета от анкетираните ИТ специалисти планират да напуснат страната, според онлайн изданието dev.by. Около 5% от тях вече са напуснали Беларус, много от тях са вече в Украйна.

„Украйна е популярна, защото няма визов режим между двете страни“, казва Шкор.

Според проучване, публикувано на dev.by, 12 беларуски ИТ компании са в процес на напускане на страната, 59 преместват част от персонала, а други 112 компании търсят подходяща държава, в която да се установят.

ИТ секторът генерира около 5% от беларуския БВП, наравно със земеделието и горското стопанство. Въпреки това обаче правителството действа с желязна ръка и срещу него. В началото на този месец полицията нахлу в офиса в Минск на американската софтуерна компания PandaDoc и арестува някои висши служители. Властите ги обвиниха, че са откраднали 40 000 долара от корпоративни сметки и са злоупотребили с позициите си, ощетявайки държавата.

„Законът в Беларус спря да съществува", казва се в изявление на компанията. „Властите дори не си правят труда да действат в съответствие с преобладаващите правила и закони на страната. Обвиненията са измислени по политически заповеди, идващи от правителството. Това засяга всички в Беларус“, допълва се в изявлението.

Изпълнителният директор на PandaDoc Микита Микадо смята, че полицейският набег е отмъщение за личните му усилия да предостави финансова помощ на пострадали заради безредиците и полицаи, които искат да напуснат системата на фона на насилието.

Не само ИТ специалистите преценяват възможностите си за бягство от страната. „Преди изборите Беларус беше стабилно място за живеене, при условие че се пазете от политиката. Това вече не е така“, посочва 35-годишният Андрей Стрижак, който е заминал 4 седмици преди изборите през август. Той е координатор на доброволческо движение, наречено BYCOVID-19, което събираше дарения за закупуване и разпространение на лични предпазни средства през първите месеци на пандемията. По това време Лукашенко омаловажи заплахата от вируса, като препоръча на хората да пият повече водка.

Стрижак емигрира първо в Украйна, а след това в Литва. Той е един от 50-те основни членове на опозиционния координационен съвет, създаден след изборите за договаряне на мирен трансфер на властта. „Докато Лукашенко е на власт, няма какво да правя в Беларус“, казва той в телефонно интервю.

Шкор смята, че ако политическата криза продължи много по-дълго, голяма част от ИТ сектора ще изчезне, а страната ще бъде сериозно засегната от нова вълна изтичане на мозъци. „Предвиждам, че до няколко месеца ще [видим] как до 50 процента от ИТ специалистите ще се преместят в чужбина“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
не позна и в двете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Мисля, че или не си ходил на протестите нито един път или не гледаш БГ телевизия :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
протеста има конкретни искания... но вие не искате да ги чуете и непрекъснато подменяте исканията им с други (според вас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
според картата най плодородната клас 1 е при нас.... ама щом казваш, бедна е... Дунава нема потенциал като търговски път... четох ги... втрещен съм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Да, направо са закъсали, че да ги съжалиш - https://tradingeconomics.com/latvia/wages ? Сравни метриките с Русия примерно. И защо пишете лъжи като всичко се проверява с чичко Google за секунди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 3
vladtepes
преди 3 години
Старый алкаш Шушкевич явно е постигнал поредния делириум. Латвия закри всички заводи от съветстко време дори РВЗ и не е особено процъфтяваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
troika
преди 3 години
Да ти кажа, че беларуските фирми работят за целия свят и не им пука къде ще им е офиса и дали чистач ще им е българин или друг като тебе, който се изказва без да знае нищо за тези хора и бизнеса там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Това ми напомня на едно руско клипче за "бедственото положение" в прибалтийските страни - хората там от както били в ЕС и НАТО били с много ниско образование и работели масово като чистачи на тоалетни в ЕС. Смешно е, понеже страните са страшно технологични и пример за останалите страни в ЕС по отношение на неща като електронно правителство. Тъжно е, че такива като теб сигурно вярват на руската пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
мхм , иван костов и фил димитров викаш ... единият е за затвор а другия за психиатрична клиника .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
Лукашенко да отваря границите и да пуска мераклиите за "свободния" свят ...: ))) ... като идат там , ше видят че местата вече са заети от румънци , българи и украинци ... кои места , е излишно да уточнявам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още