IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на САЩ от Covid-19 ще бъде дигитално

Пандемията промени природата на американския бизнес

21:10 | 09.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но настоящите счетоводни правила не позволяват вътрешно генерираните нематериални активи да се записват в балансите като капитал. Това означава, че P/B измерителят е загубил голяма част от значението си. Или значението вече е по-различно. Днес високото съотношение цена-балансова стойност на дадена акция може да не е сигнал, че тя е надценена, а че компанията разполага с много интелектуална собственост и софтуер, които са запазили стойността си по време на Covid-19.

При пандемия е по-добре да притежавате акции в компания, изградена върху клиентски данни, отколкото такава с физически търговски обекти. В действителност може да се окаже по-умно да имате книжа във фирми, богати на нематериални активи от който и да е сектор, вместо да залагате на технологичните гиганти, които реално движат индекса S&P 500 с огромното си тегло в него. Това ще бъде особено валидно, ако регулаторите започнат да нищят бизнес моделите на Facebook, Google и подобните им.

И накрая, свързаните с коронавируса цифрови промени могат да подкопаят още доста ценовата сила на традиционните компании, смята Робърт Каплан, ръководител на клона на Федералния резерв в Далас В скорошно есе за икономическите условия и паричната политика на САЩ в среда на пандемия, той отбеляза как са се променили навиците на хората за работа и пазаруване. Те вършат това повече онлайн, което позволява на дигиталните платформи да станат по-големи, а това от своя страна потиска ценовата сила на реалния бизнес.

„За да отговорят на тази тенденция, фирмите инвестират значително повече в технологии, с които да заместят хората, да намалят разходите си и да подобрят своята конкурентоспособност“, изтъква той.

Това от своя страна може да промени начина, по който трябва да мислим за паричната политика. Каплан не бе съгласен с неотдавнашното решение на Федералния резерв да запази основната си лихва в диапазона 0-0,25%. Дефлационният ефект на цифровата революция, каза той, „може да компенсира цикличното инфлационно въздействие от евентуалното затягане на трудовия пазар“.

Какво иска да каже той. Дори след като в крайна сметка преодолеем Covid-19, променящият се характер на нашата дигитална икономика може да означава, че няма да имаме такава инфлация, каквато очакваме. Някои хора вярват, че това е аргумент за поддържане на нулеви или дори отрицателни лихви за по-дълго - ако не сме изложени на риск от прегряване на икономиката, защо да се притесняваме? Въпреки мнението си, че ускоряването на цифровата икономика ще има смекчаващ инфлационните сили ефект, Каплан се притеснява, че продължителен период на нулеви ставки може да насърчи поемането на прекомерен риск.

Има също така много учени и регулатори, които вярват, че разхлабената парична политика се е превърнала в икономически морфин, който носи повече риск, отколкото полза. Всъщност това е често срещан въпрос в една нова книга за уроците, научени за финансовата нестабилност от 2008 г. до днес, от инициативата на ОИСР за нови подходи към икономическите предизвикателства.

Изводът - лекарството за коронавирусната икономика крие рискове само по себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още