IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини дебатът на вицепрезидентите в САЩ да е по-важен от всякога

Двамата кандидати за вицепрезидент имат реалистичен шанс да заместят държавния глава заради напредналата възраст на Тръмп и Байдън

14:22 | 07.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Едва преди няколко часа президентът на САЩ Доналд Тръмп шокира страната, като се оттегли от преговорите за нов пакет икономически стимули. Тръмп е разпоредил на членовете на правителството да прекратят разговорите, а нов пакет ще бъде достъпен едва след изборите, обяви той.

Обременени от обрата в позициите на президента за преговорите с опозиционните демократи, борсите  затвориха на червено във вторник. Индексът Dow Jones затвори с 1,3% по-ниско до 27 772 пункта. Технологичният Nasdaq загуби 1,6% до 11,154 пункта, а широкият S&P 00 загуби 1,4% до 3360 пункта.

Това е поредната причина, поради която вече очакваният и без това с нетърпение дебат между двамата кандидати за вицепрезиденти тази сряда е още по-важен. В американския щат Юта вицепрезидентът Майк Пенс ще се изправи  срещу претендентката от Демократическата партия Камала Харис.

Осем дни след хаотичния дебат между кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън и Доналд Тръмп и пет дни след като президентът узна, че е заразен  с Covid-19, вече има предостатъчно теми за вълнуваща дискусия. 

Освен това, докато Тръмп дава положителен резултат за вируса, Байдън не иска да провежда поредния телевизионен дебат. “Очаквам с  нетърпение да дебатирам с Тръмп, но мисля, че ако все още има Covid, не бива да водим дебати“, каза Байдън.

На фона на провалените преговори за икономически стимули потенциалът за конфликт между двата лагера се увеличи още повече. Понастоящем телевизионният дуел се превърна в най-важната прокси битка в най-новата американска политика. 

Отделени с плексиглас, Харис и Пенс ще отговарят на въпросите на водещата Сюзън Пейдж, която ръководи офиса във Вашингтон на USA Today. И двамата кандидати вече се бяха подготвили задълбочено за дебата:

Твърди се, че действащият вицепрезидент Майк Пенс е проиграл предварително телевизионния дуел с бившия генерален прокурор Пам Бонди от Флорида. Харис, от друга страна, е избрала демократа Пийт Бутиджидж за свой партньор по обучение, според съобщения в медиите. Той сам искаше да се кандидатира за президент и също като Пенс е от Индиана и го познава добре. 

Рядко дебатът на вицепрезидентите е получавал такова внимание. Има пет причини за това:

1. Това може да е първият дебат на съдържанието

След разочароващия дебат между Байдън и Тръмп на 29 септември много американци се надяват, че сряда вечерта ще предостави повече информация за това, какво представляват кандидат-двойките.

В първия двубой между Доналд Тръмп и Джо Байдън едва ли имаше някаква съществена дискусия. По-специално Тръмп непрекъснато прекъсваше опонента си и двамата се обиждаха един друг. Не беше ясно каква програма искат да изпълняват.

Публиката се интересува от това, което двете страни отстояват, що се отнася до въпросите за икономиката, коронавируса и здравеопазването. Това вероятно се отнася и за преговорите по пакета за икономическа помощ, от който Тръмп вече се оттегли. 

2. Това е различен стил на противопоставяне

Майк Пенс е опитен оратор, който умело избягва въпроси, за да предаде собственото си послание. Той обсъжда много по-спокойно и умерено от американския президент.

В политическо отношение Пенс е много консервативен и досега подкрепяше всички решения на Тръмп. Така че може “да играе спокойния и приятелски глас” на политиката на Тръмп в дебата.

Камала Харис, от друга страна, се смята за по-агресивна от кандидата си за президент Джо Байдън. Като бивш главен прокурор в Калифорния тя е свикнала с ролята на обвинител и следователно може да е по-атакуваща към Пенс.

От обкръжението на двамата кандидати поясниха, че Пенс ще се опита да запази спокойствие и уважение и да представи Харис като тази, който ще отмести Байдън наляво. Харис, от своя страна, ще се опита да атакува Пенс като съучастник в престъпленията на Тръмп.

Докато по време на дебата миналата седмица на сцената бяха трима над 70-годишни белокоси мъже (заедно с модератора Крис Уолъс), този път на сцената ще има две жени и един мъж, които все още не са навършили 70-годишна възраст. Харис е и първият кандидат с африкански корени, който се кандидатира за толкова висок пост.

3. Двамата кандидати за вицепрезидент имат реалистичен шанс да заместят президента

На фона на възрастта на двамата кандидати за президент и заболяването на Тръмп този път е много по-вероятно двамата подгласници всъщност да поемат длъжността „главнокомандващ“ през следващите четири години.

Доналд Тръмп навърши 74 години в средата на юни и се зарази с Covid-19, което може да има дългосрочни последици дори при успешна терапия. Джо Байдън ще навърши 78 години на 20 ноември и опонентите му вече го обвиняват в отпаданалост, свързана с възрастта му.

Освен това е много вероятно Байдън да иска само един мандат. След това Харис може да се кандидатира за следващите четири години - ако не се наложи да поеме поста преди това. На този фон избирателите се интересуват от това как се справят двамата и дали може да им се вярва и за по-важни задачи. 

4. Кандидатите трябва да коментират коронавируса

Темата за пандемията ще играе основна роля в дуела предвид заразяването с  Covid 19 на американския президент. В края на краищата Пенс официално е ръководител на оперативната група на САЩ в борбата срещу вируса. Като такъв той е пряко отговорен за ходовете на своето правителство.

Тъй като САЩ имат едно от най-високите нива на смъртност от коронавирус в света, тази точка може би ще бъде най-трудната за Пенс. Коронавируса вече уби над 210 000 американци  според университета "Джонс Хопкинс". Белият дом също се превърна в огнище с отвращението на своите обитатели към маските. Тръмп продължава да омаловажава риска от болестта дори след излизането му от болницата.

С оглед на пандемията темата за здравното осигуряване също може да попадне под светлините на прожекторите. Демократите се надяват да спечелят точки тук, защото много хора в САЩ са загубили здравното си осигуряване по време на управлението на Тръмп, а Пенс трудно може да спечели в тази област. 

Действащото правителство иска да отмени повече регулации от здравноосигурителната програма, известна като Obamacare, и да предложи нова, по-добра система. Тръмп обаче все още не е направил конкретно предложение.

Байдън и Харис обвиняват републиканците, че ако Obamacare отпадне, 20 милиона американци ще загубят здравното си осигуряване.

5. Кандидатите трябва да коментират провала на преговорите за икономически стимули

За милиони американци щедрите мерки на правителството изтекоха през лятото. Мнозина са загубили работата си и вече не знаят как да си плащат наема или здравната застраховка. Те се надяваха на споразумение между двете страни.

Пенс ще трябва да оправдае оттеглянето от преговорите по пакета за помощ. Засега Тръмп обвинява демократите за провала на преговорите, от които се оттегли. От друга страна, демократите обвиниха републиканците по време на преговорите, че помагат на богатите и дават твърде малко на нуждаещите се.

Правителството беше предложило на демократите пакет на стойност над 1,5 трилиона долара. Демократите обаче призоваха за по-голям набор от мерки на стойност 2,2 трилиона долара.

Администрацията на Тръмп нарече това "несериозно", но наскоро увеличи офертата си до почти 1,6 трилиона долара. Освен всичко друго, беше планирано седмично обезщетение за безработица от 400 долара. Демократите искаха 600 долара на седмица.

По материал на DPA

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
От другата страна е ултраконсерватор и религиозен фанатик. Той ще дойде на власт в случай, че Тръмп се кaпичне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Много важен ще е. Затова Тръмп прави всичко възможно Пенс да почне с летящ старт: нови чекове "лично" подписани от Тръмп и тотална декласификация на Russia Gate, пък Харис да му мисли :)I have fully authorized the total Declassification of any & all documents pertaining to the single greatest political CRIME in American History, the Russia Hoax. Likewise, the Hillary Clinton Email Scandal. No redactions! Trump tweeted.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още