IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците за изборите, които Макрон може да научи от Тръмп и Байдън

Президентът на Франция остава преобладаващо доминиращата политическа фигура, концентрираща голяма част от омразата и разочарованието на хората

08:14 | 18.11.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Макрон същевременно е обвиняван в липса на съпричастност и се опитва да обедини страната около мерките за борба с коронавируса и скорошните терористични атаки. Запалването на социално-икономическото недоволство след протестите на Жълтите жилетки също остава.

Още в началото на президентството си Еманюел Макрон беше обвинен, че е „президент на богатите“, който е далеч от ежедневието на обикновените хора, и заобиколен от също толкова незапознати технократи. Той ще трябва да намери начин да избяга от тази характеристика.

Остава да тлее и недоволството на хората, въпреки че протестите затихнаха заради блокадите с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Налице е истинско недоволство и разочарование от избирателната и политическата система във Франция и нейната способност да доведе до значителна политическа промяна.

Досега Макрон не успя да промени това, въпреки обиколката, която предприе в разгара на протеста на Жълтите жилетки и експеримента си със зелената демокрация. Това разочарование, заедно с пандемията, допринесоха да рекордно ниската избирателна активност за местните избори през изминалата пролет, единствените избори, проведени във Франция в ерата на COVID-19.

Сега правителството иска да отложи следващите избори с три месеца до юни 2021 г., което може да даде време за провеждане на гласуване по пощата и да предостави на избирателите повече начини за участие във вота.

Не е ясно дали пандемията ще е приключила до момента, в който гласоподавателите във Франция ще тръгнат към урните през 2022 г. Макрон може да поиска обаче да насърчи гласуването по пощата, особено след като партията на льо Пен му се противопоставя.

Крайната десница на Франция необичайно гласува в подкрепа на Тръмп и отказа да признае поражението му и да приеме резултатите от президентските избори в САЩ. Льо Пен заяви, че „абсолютно не признава“ победата на Байдън, а крайнодесният евродепутат Жилбер Кояр туитна: „С магическия измамен външен вид на десетки хиляди гласове кандидатът на демократите не е Байдън, а Дейвид Копърфийлд!“

Дали това е знак, че партията на льо Пен планира да дискредитира френския изборен процес, ако загуби през 2022 г. – това изглежда малко вероятно, макар и да не е необичайно. Някои от членовете на партията и поддържат връзки със Стив Банън - един от стратезите на Тръмп през 2016 г., който е обвинен в управление на мрежи за дезинформация в социалните медии по време на тазгодишната президентска надпревара в САЩ.

Макрон и неговият екип са настроени за подобни опити, тъй като вече са били обект на хакерски атаки, за които се смята, че са руски, по време на президентската кампания през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Коментар 3 се отнася до Митю "импа", третокласен продавач на застраховки, озложен социален аутсайдер и несъществено създание в реалния живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"Инвесторът, докога ще ставате трибуна на всякакви олигoфpeни" И аз още се чудя, как жалка и ултра-комплексирана твар, като теб, продължава да се плюнчи тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
За загубата на Льо Пен не спираш да дуднеш вече над 3 години, при все че Макрон я победи със смазващо мнозинство от две трети. Представям си колко по-досаден ще бъдеш за загубата на Тръмп. Дори мисълта как продължаваш да се самоизмъчваш няма да го компенсира. А думата "популярен" не я приемай буквално. Известен - да. Но не и харесван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Макрон трябва да разгледа кампанията на Тръмп и да види какво не е проработило, тъй като и двамата са титуляри и относително непопулярни, казва Матийо ГалярИнвесторът, докога ще ставате трибуна на всякакви олигoфpeни? Според вас Тръмп НЕПОПУЛЯРЕН ли е?По-скоро байдън се е учил от макарон - който стана първия узурпатор, застанал начело на западна демокрация. НЕ сме забравили как неговият предшественик - гнусният оланд, директно ЗАПОВЯДА на държавните служители да гласуват срещу Марин льо Пен !!! Сега и в САЩ узурпатор заграби властта след позорно и открито манипулирани и фалшифицирани избори - говорим за двете страни, които се смятаха за най-важните исторически стожери на демокрацията !!! Ама иначе Вова Путин и Виктор Орбан са "диктатори", нали, либерастки ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още