IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС изпадна в криза на идентичността и се бори за ценностите си

Разбиването на нормите разкрива безсилието и пропуските на европейските институции да защитават демокрацията, посочва се в анализ

08:15 | 07.12.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Проблемът се влошава, тъй като основните партии в целия ЕС, включително Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи политическата сила на Меркел, Renew Europe на Макрон и групата на социалдемократите, включваща испанския премиер Педро Санчес, обхващат спорни политически партии или лидери на масата за преговорите и в Европейския парламент. ЕНП в крайна сметка не изгони управляващата унгарска партия "Фидес", въпреки че последната заплашва да съсипе целия бюджетен пакет на ЕС.

Европейските служители казват, че полагат максимални усилия с инструментите, с които разполагат, като например завеждане на съдебни дела срещу държави в Съда на ЕС. Някои обаче признават, че заплахата за целостта на ЕС е сериозна. „Намираме се в труден момент за европейския проект що се отнася до предизвикателствата към неговите основополагащи принципи“, казва служител на ЕС, пожелал анонимност. „Това, което виждаме в някои държави членки, е сериозно отстъпване от основите на това, за което се застъпваме“, допълва служителят.

Дори ако бъде въведен предложеният закон на ЕС, уреждащ плащанията, дипломати и служители подценяват идеята, че това ще промени картината. Привържениците на мярката смятат, че това ще начин да се овласти Брюксел да въвлече нелибералните правителства обратно в демократичната кошара. В действителност това е тесен механизъм, който има за цел да предотврати злоупотребата с финансирането от ЕС. Официалният представител на ЕС го характеризира като важна, но скромна „първа стъпка“ към принуждаването на държавите членки да се ангажират най-накрая със сериозността на проблема с върховенството на закона в блока.

Влизане в клуба

От основаването си ЕС вярва, че представлява нещо много повече от икономическа общност. Демокрацията, върховенството на закона и основните права са, по думите на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, основата на съюза. „Това до голяма степен прави ЕС уникален“, посочи тя в реч през ноември.

Именно тази визия движи очевидно безмилостното разширяване на ЕС и разпространението на неговата идеология след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. При голямото разширяване от 2004 г. се присъединяват 10 държави, главно от бившия комунистически блок.

Докато летвата за приемане в ЕС беше и остава висока, проверките на поведението, след като дадена държава влезе в клуба, са ограничени. По-специално, така наречените дисциплинарни процедури по член 7 се оказаха неадекватни на задачата. Те позволяват на ЕК, Парламента или държавите членки да предприемат действия срещу държави, застрашени от наказания, като спиране на правото на глас в ЕС. Комисията задейства процедурата срещу Полша през 2017 г., а Парламентът - срещу Унгария на следващата година.

Член 7 се оказа много малко ефективен при навигацията в сивата зона на „нелибералната демокрация“, създадена от Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, или в страни като Полша и България, където управляващите се стремят да засилят контрола върху съдебната власт. Изискването за единодушие означава, че две държави могат да спрат действия помежду си - както Унгария и Полша се ангажираха да направят, като ефективно забавят процесите, насочени към тях. Длъжностни лица спекулират, че производството срещу тях може в крайна сметка да бъде прекратено, въпреки че поддръжниците настояват, че упражняват важен натиск.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Мале каква дълга статия. От нея обаче разбрах нещо, което не знаех. Има едни, така да се каже миропомазани от едната страа, които определят кое е правилното и кое не и едни непослушни момчета от другата страна (сред които наш Бойко е най-колоритния), които не слушат и си парвят каквото решат. А кризата на ценностите е в това, че няма как да се "поставят на мястото си" тези немирници за да зацари пълната и всеобхватна нирвана под формата на върховенство на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
V.At.
преди 3 години
И друг път съм се озадачавал от "Европейски ценности". Не помня, в някой от основополагащите договори, те да са описани подробно. Има ли гаранция, че след 1,2,3 .. администрацията в Брюксел няма да обяви нова "европейска ценност". Освен това да се позоваваме на журналистически публикации е несериозно. И аз смятам, че самото наличие на каквато и да е снимка, а особено оправданието, не говори добре за премиера, но все пак това си е просто компромат, до доказване на противното. Вярно, че пояснението му е доста по компроментиращо, но ако по снимка се спират фондове това може да доведе до големи конфликти. Пак да поясня, нямам предвид въпросния компромат. А и преразпределянето на фондове си е добра изгода.Вечният въпрос: Кой контролила контрольора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
FT: ЕС изпадна в криза на идентичността и се бори за ценностите си Васалите не изпадат в кризи. Те си правят сепуко когато им кажат - пример Японското чудо през 90-те.Или си правят немипуко - пак когато им кажат и за каквото им кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
В такъв случай да се надяваме, че битката за собствените си ценности бъде загубена и федерална европа се провали с гръм и трясък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още