IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС изпадна в криза на идентичността и се бори за ценностите си

Разбиването на нормите разкрива безсилието и пропуските на европейските институции да защитават демокрацията, посочва се в анализ

08:15 | 07.12.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg


Свободи под заплаха

Опасностите, които крият свръхмощните национални правителства, по никакъв начин не се ограничават до няколко държави на изток, според Филип Ламбертс, съпредседател на групата на Зелените в Европейския парламент. Терористичните атаки, политическата криза заради миграцията и сега пандемията дадоха на лидерите допълнителни мотиви да овладеят гражданските свободи, казва той. Ламбертс посочва по-специално Франция, където закон за сигурността, одобрен от долната камара на парламента миналия месец, би направил престъпление публикуването на лицето на полицай или жандарм с цел да им причини „физическа или психологическа вреда“. Правителството обеща независима комисия да пренапише части от закона.

Нарушенията на основните правила на ЕС не само увреждат имиджа на блока, те също така подкопават връзките на доверие „Това е потенциално фатален проблем в дългосрочен план“, коментира Робърт Купър, бивш висш служител на външната политика на ЕС.

По-рано тази година Нидерландия например спря да екстрадира хора в Полша с мотива, че не може да им се гарантира правото на справедлив съдебен процес в страната. Виктор Вадаш, наказателен съдия в столичния съд в Будапеща и говорител на Националния съдебен съвет на Унгария, независим, самоуправляващ се орган, също предупреждава за опасностите, породени от ерозията в системата. „Ако гледаме изслушване за екстрадиция и съдиите казват „няма да позволя на гражданите да бъдат изложени на несправедлив процес“, това е краят на единния пазар“, казва той, отбелязвайки въздействието на политическите присъди върху търговските дела. „Без независими съдии ЕС не функционира“, заключава той.

Нови механизми

През последните години блокът се опита да разшири арсенала си за борба с нарушенията на върховенството на закона. През септември Брюксел пусна първия си досега доклад за партньорска проверка на резултатите от дейността на всяка държава членка. Блокът създаде нова европейска прокуратура, която да разследва дела, свързани с измамно използване на европейските средства в лицето на историческото нежелание на някои страни да го направят.

Срещата на върха на ЕС през юли постигна знаково споразумение за въвеждане на новия механизъм, позволяващ намаляване на финансирането, когато държавите нарушават ключови принципи. Не е ясно обаче дали на срещата на 10-11 декември ще се стигне до решение на безизходицата по този въпрос, която блокира целия седемгодишен бюджет на ЕС и фондът за възстановяване.  Някои длъжностни лица казват, че вероятно блокът ще бъде принуден да приеме спасителния фонд, като изключи Полша и Унгария.

Вицепремиерът на Полша Ярослав Говин настоя в четвъртък, че има възможност за компромис. Дори Будапеща и Варшава да отхвърлят възраженията си, блокът е изправен пред сериозен въпрос - как може да защити основополагащите ценности. Много наблюдатели подчертават, че тласъкът трябва да дойде в крайна сметка от самите държави. Въпреки че ЕС може да бъде едновременно водач и пазител на върховенството на закона, нито е осъществимо, нито желателно той да ръководи тези усилия централно.

Преди всичко битките за върховенство на закона разкриват скъпия провал на прозорливостта на ЕС за това как „фундаменталните неща всъщност са много по-крехки, отколкото сме предполагали“, казва Джулия де Клерк-Сакс, бивш съветник на ЕС. „Имаше толкова голяма еуфория, че демокрацията печели, че се усещаше сякаш не е нужно тя да бъде защитавана. Оказва се сега, че тя е много по-уязвима, отколкото сме си мислили“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Мале каква дълга статия. От нея обаче разбрах нещо, което не знаех. Има едни, така да се каже миропомазани от едната страа, които определят кое е правилното и кое не и едни непослушни момчета от другата страна (сред които наш Бойко е най-колоритния), които не слушат и си парвят каквото решат. А кризата на ценностите е в това, че няма как да се "поставят на мястото си" тези немирници за да зацари пълната и всеобхватна нирвана под формата на върховенство на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
V.At.
преди 3 години
И друг път съм се озадачавал от "Европейски ценности". Не помня, в някой от основополагащите договори, те да са описани подробно. Има ли гаранция, че след 1,2,3 .. администрацията в Брюксел няма да обяви нова "европейска ценност". Освен това да се позоваваме на журналистически публикации е несериозно. И аз смятам, че самото наличие на каквато и да е снимка, а особено оправданието, не говори добре за премиера, но все пак това си е просто компромат, до доказване на противното. Вярно, че пояснението му е доста по компроментиращо, но ако по снимка се спират фондове това може да доведе до големи конфликти. Пак да поясня, нямам предвид въпросния компромат. А и преразпределянето на фондове си е добра изгода.Вечният въпрос: Кой контролила контрольора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
FT: ЕС изпадна в криза на идентичността и се бори за ценностите си Васалите не изпадат в кризи. Те си правят сепуко когато им кажат - пример Японското чудо през 90-те.Или си правят немипуко - пак когато им кажат и за каквото им кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
В такъв случай да се надяваме, че битката за собствените си ценности бъде загубена и федерална европа се провали с гръм и трясък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още