IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари гледат с надежда прага от 60 долара за барел през 2021 г.

Коронавирусът ще остане основната движеща сила за цената на суровината, посочва анализаторът Димитър Шуйцов

08:13 | 05.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимкa:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимкa: Andrey Rudakov/Bloomberg

Но независимо от известното си стабилизиране, пазарът остава далеч от състоянието си преди кризата. „Ще отнеме години, преди да видим някои сектори, като туризъм и въздушен транспорт, обратно на нивата отпреди коронавируса. Дори при пълно овладяване на пандемията интензитетът при туристическите пътувания ще остане под нивата от преди кризата поне за следващите 2 години“, прогнозира Шуйцов.

Той посочва като пример туристическите компании, притежаващи круизни кораби. Голяма част от флотилията на тези компании е дадена за скрап, тъй като поддръжката на корабите е изключително скъпа. В този бранш, например, възстановяване до предкризисни нива е изключително трудно постижимо, допълва той.

„От друга страна, индустриалните производства във водещите и развиващите се икономики изпитват завиден растеж, който най-вероятно ще компенсира пониженото търсене в други сектори. В случай, че не станем свидетели на ново разгаряне на пандемията, търсенето на петрол може да достигне предкризисните нива през 2022 година“, коментира анализаторът.

Силният възходящ тренд при цената на петрола продължава от месец май, като според Димитър Шуйцов основната причина е свикването на хората с „новата реалност“. Той прогнозира, че сортът Брент ще завърши годината на ниво около 50 долара за барел, което е близо до цената от месец февруари

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Добрите новини за одобрението на ваксини срещу коронавируса от последните два месеца донесе ново разведряване на международните пазари, давайки тласък не само на цената на петрола. От началото на декември сортът Брент успя да се стабилизира на цена от над 50 долара за барел, докато американският лек суров петрол също бързо го догонва.

„Много сектори на икономиката остават силно засегнати, но производствата на водещите икономики успяха да се адаптират и отново се завръщат към пътя на растежа. Друг важен фактор е представянето на Китай, където изглежда, че пандемията е напълно овладяна, а икономиката на страната ще се възстанови много по-бързо от очакваното. Имайки предвид, че Китай е втората по-големина икономика и водещ консуматор на петролни продукти, неговото възстановяване е от изключителна важност за търсенето на петрол“, коментира експертът пред Investor.bg.

Поскъпването накара мнозина да очакват разхлабване на политиката на съкращения на ОПЕК+, но очакванията бяха помрачени от новия пик на коронавирусната пандемия. От една страна, някои от членовете са загрижени, тъй като глобалният петролен пазар остава силно уязвим за колебанията, породени от мерките срещу коронавируса. Други представители на организацията търсят увеличаване на предлагането на фона на по-високите цени, подкрепени от оптимизма около откриването на достатъчно ефективна ваксина срещу вируса.

Всичко това в крайна сметка накара картела да достигне до поредния труден компромис да смекчи ограниченията си върху добива на петрол догодина по-постепенно от планираното, давайки на пазара повече време да абсорбира допълнителното предлагане. Сделката предотврати и разпадането на единството в ОПЕК+, което се превърна в растящ риск, след като дни на напрегнати преговори извадиха на показ нов разрив между основните страни членки на картела – Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

„Не очаквам да станем свидетели на нови „ценови войни“ вътре в самия ОПЕК+, тъй като смятам, че страните ще са по-фокусирани върху пандемията и няма да рискуват отварянето на огромни дупки в бюджетите си с цел елиминиране на външни за организацията играчи“, посочва Шуйцов. Според него през следващата година групата ще продължи текущите уговорки за ограничаване на добивите, но и да предоговори нивата и да разшири предлагането.

Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
20% за 3 месеца? Малко смела прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Скоро пазарите ще гледат с надежда на DJIA 10 000 и NASDAQ 3000 и тесла 1$ защото ние сме навлезли в най-дългия, най-тежкия и най-унищожителния мечи пазар в историята... Той ще продължи до края на 21 век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хаха, облизват се като кучета около месарница и чакат, ама ще си останат само с чакането.Свърши се с цената 60+ долара, мечтатели и ако някой си мисли, че като започне възстановаването, ще тръгне нагоре, да си направи справка за цената от 2015 насам (2015-2019 е период на голям ръст на икономиките), когато шистака скърши всички мераци. Петрола ще си се върти около 40-50 долара и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 3 години
Тези които се надяват за цени 60 долара за барел няма да чакат дълго Още през март ще видим цена от 60 долара а лятото може да видим и цени от 70 вероятно за сорта Брент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още