IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ ще повиши добива на петрол от януари, но с по-малко от планираното

Компромисната сделка предотвратява разпадане на единството в картела, което се превърна в растящ риск през последните дни

21:33 | 03.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

ОПЕК+ постигна споразумение да смекчи ограниченията си върху добива на петрол догодина по-постепенно от планираното по-рано, давайки на пазара повече време да абсорбира допълнителното предлагане, предава Bloomberg.

Постепенното смекчаване не отговаря на широките очаквания преди тази седмица, а именно пълно тримесечно отлагане на планираното за януари увеличаване на добива. Но компромисната сделка предотвратява и разпадане на единството на ОПЕК+, което се превърна в растящ риск, след като дни на напрегнати преговори извадиха на показ нов разрив между основните страни членки на картела – Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Групата ще прибави 500 хил. барела дневно на пазара през януари, една четвърт от добива, предвиден в предходния план, съобщи казахстанският министър на енергетиката в комюнике. След това министрите ще провеждат консултации веднъж месечно, за да решат дали да одобрят сходен по размер ръст на добива през идните месеци.

„Това е мъдро решение“, коментира иранският министър на петрола Биджан Намдар Занганех пред държавната осведомителна агенция Shana след края на преговорите. „Тези срещи веднъж месечно могат да помогнат за опазване на стабилността на пазара“, а допълнителното предлагане през януари няма да има голямо въздействие, каза още той.

Ревизираната сделка вероятно ще запази дефицита на петролния пазар и през първото тримесечие, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на ОПЕК. Ако групата беше пристъпила към пълното увеличение на предлагането, икономисти на картела бяха изчислили, че на пазара ще има излишък, което можеше да подкопае неотдавнашното рали на цените на петрола.

След съобщението на ОПЕК фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,1% до 48,78 долара за барел в Лондон.

„Сделката постига основната цел на Саудитска Арабия, особено за предотвратяването на натрупването на наличности през първото тримесечие“, коментира Амрита Сен, съосновател на консултантската компания Energy Aspects. ОПЕК ОПЕК

Сделката ще има въздействие отвъд цените на петрола. Съдбата на цялата енергийна индустрия – от гиганти като ExxonMobil до производители на шистов газ в Тексас и зависими от енергийните ресурси страни като Бразилия и Казахстан, са повлияни от решенията на ОПЕК+.

„Разбираме, че всички погледи са насочени към нас днес“, заяви руският вицепремиер Александър Новак в началото на онлайн заседанието в четвъртък. „Повече от уверен съм, че ще вземем обосновано, балансирано решение“, допълни той.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници спасиха петролния пазар по-рано тази година от безпрецедентен спад, като намалиха добива с 9,7 млрд. барела дневно в момент, когато пандемията срина търсенето. Картелът върна 2 млн. барела дневно от добива на пазара през август и трябваше да добави сходен обем идния месец.

Много страни от групата се тревожеха, че пазарът все още е твърде крехък, за да абсорбира допълнителните барели в момент, когато нова вълна на заразени нанася удар на световната икономика. Други страни бяха нетърпеливи да отвъртят кранчетата след месеци на ограничения на добива, които подложиха на остър натиск финансите им.

Страните членки на ОПЕК+, които не въведоха в пълна степен ограничения на добива през предходните месеци, ще трябва да продължат да правят допълнителни компенсиращи съкращения до март, съобщи делегат. Това разрешава ключово безпокойство, изразено от ОАЕ, но няма индикации, че е намерено решение на други оплаквания на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още