IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари гледат с надежда прага от 60 долара за барел през 2021 г.

Коронавирусът ще остане основната движеща сила за цената на суровината, посочва анализаторът Димитър Шуйцов

08:13 | 05.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимкa:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимкa: Andrey Rudakov/Bloomberg

Очакванията за 2021 г.

Според Димитър Шуйцов катализаторът в движението на цената на петрол и през следващата година ще остане пандемията от коронавирус, както и перспективите пред наскоро представените ваксини.

„В случай, че пандемията бъде овладяна до средата на лятото, каквито са повечето очаквания, тогава може да говорим за по-солидно възстановяване на търсенето на петрол“, коментира той.

Що се отнася до цената на „черното злато“  експертът не очаква рязък скок.

„Очакванията ми са, че цената на петрола сорт Брент ще се повиши до около 60 долара за барел, като може да достигне пикови за годината нива от около 75 долара, но за подобни стойност е необходим допълнителен катализатор в сектора на предлагането на петрол, като военен конфликт или събитие от подобен мащаб“, допълва Шуйцов.

Оптимистична прогноза за сорта Брент дава и американската инвестиционна банка Goldman Sachs, която очаква средна стойност от 65 долара за барел благодарение на започналите вече масови ваксинации, политиката на ОПЕК+ и увеличеното търсене в Азия. 

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Колкото до добива от Международната агенция по енергетика (МАЕ) очакват през 2021 г. изчистване на излишъците заради очакваното икономическо възстановяване.  „Търсенето очевидно ще бъде по-ниско по-дълго от очакваното през пролетта, когато се появи вирусът", се казва в доклад на агенцията, в който тя понижава прогнозите за световния разход на гориво след нова вълна на блокиране. „Пазарът остава крехък“, предупреди МАЕ.

От Deloitte също залагат на възстановяване в търсенето догодина, но то все още да остане под предпандемичните си нива. Глобалното търсене намаля с една четвърт през април, но успя да се възстанови оттогава до около 8%, а за 2021 г. очакванията са тенденцията да се запази, задържайки търсенето по-ниско с 4% в най-добрия случай.

През 2019 г. търсенето на петрол е било около 99,7 млн. барела на ден, през миналата година наблюдаваме понижение до около 90,7 млн. барела, а очакванията на ОПЕК са, че през 2025 търсенето ще бъде около 103,7, обобщава Димитър Шуйцов. Според организацията пикът ще бъде достигнат около 2040 година при дневна консумация от 109 млн барела.

„Натискът за възобновяема енергия непременно ще се засилва през годините в права зависимост спрямо повишаването на глобалните температури. Въпреки това нека не забравяме, че една огромна част от икономиките са все още са развиващи се и тяхната ангажираност към опазването на околната среда е на по-заден план. Всички развиващи се икономики се стремят основно към икономически растеж, което означава ръст в производството и съответно в консумацията на петрол. Броят на населението на планетата също се увеличава като очакванията са тази тенденция да продължи и през следващите няколко десетилетия, а това неизменно ще доведе до допълнително търсене на петрол“, коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
20% за 3 месеца? Малко смела прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Скоро пазарите ще гледат с надежда на DJIA 10 000 и NASDAQ 3000 и тесла 1$ защото ние сме навлезли в най-дългия, най-тежкия и най-унищожителния мечи пазар в историята... Той ще продължи до края на 21 век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хаха, облизват се като кучета около месарница и чакат, ама ще си останат само с чакането.Свърши се с цената 60+ долара, мечтатели и ако някой си мисли, че като започне възстановаването, ще тръгне нагоре, да си направи справка за цената от 2015 насам (2015-2019 е период на голям ръст на икономиките), когато шистака скърши всички мераци. Петрола ще си се върти около 40-50 долара и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 3 години
Тези които се надяват за цени 60 долара за барел няма да чакат дълго Още през март ще видим цена от 60 долара а лятото може да видим и цени от 70 вероятно за сорта Брент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още