IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Brexit, Великобритания и Франция са осъдени да си сътрудничат

В дългосрочен план Великобритания ще бъде принудена да възстанови отношенията си с континента, а Франция е първа на фронта

11:28 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Точно преди подписването на Римския договор през 1957 г., с който е създадена Европейската икономическа общност – първообразът на Европейския съюз (ЕС), тогавашният министър-председател на Франция Ги Моле излиза с алтернативна идея: сливането на Великобритания и Франция в една държава и едно кралство, т.нар. queendom.

Предложението е учтиво прието от британския премиер Антъни Идън, след което е погребано в официалните архиви и никога повече не е обсъждано публично.

Да си представим всички спорни моменти, които биха последвали от изпълнението на едно такова решение: да се шофира отляво или отдясно, да се пие бира или вино, крикет или футбол да е националният спорт, буябес или риба с картофки да е националното ястие, пише в свой обзор Politico.

Допреди два века Великобритания и Франция водеха войни помежду си. Част от британските медии все още разглеждат Франция като национален враг. Това стана ясно и миналата седмица, когато Франция затвори границите си за пътници и камиони от Великобритания за 48 часа. Мерките, въведени за спиране на бързо разпространяващия се мутирал щам на коронавируса, намерен точно в Па дьо Кале, предизвикаха експлозия на франкофобски гняв в британските таблоиди.

Французите прекарват по-малко време, взирайки се над водата, отколкото британците. Те имат други, също толкова дразнещи и очарователни съседи на север, изток и юг. Британската мания за Франция често приема формата на странен комплекс за малоценност и превъзходство. Французите, както много британци вярват, са ненадеждни, подли, егоистични, груби и свръхсексуални. В същото време британците подозират, че французите са по-добре изглеждащи от тях, прекарват си времето по-добре, имат по-добра храна, по-добри футболисти, по-добри железопътни линии и

като цяло по-добър живот.

Има, разбира се, и много британски франкофили и много французи, които се възхищават на Великобритания. Проблемната повърхностна връзка - безсмислената британска враждебност и мания срещу учтивото френско безразличие, прикрива често игнорирана истина. Визията на Ги Моле, колкото и абсурдна да се струва на мнозина, е визионерска в някои отношения. Двете страни сега са по-взаимосвързани, отколкото някога са били.

Във Великобритания живеят приблизително 300 хил. французи, предимно в района на Лондон, като повечето от тях са млади. Броят на живеещите във Франция британци е подобен, като те обитават предимно селските райони на страната. Повечето от тях са на средна възраст или пенсионери. Тези числа може да се променят малко след Brexit, но не драстично.

Що се отнася до икономическите и търговски въпроси, и двете страни имат много общи интереси и всяка има голям дял в икономиката на другата. Бъдещето на френския електрически гигант EDF е заложено в договори за изграждане на ядрени реактори във Великобритания за 18 млрд. паунда. Един от производителите на големи автомобили във Франция, Groupe PSA, управлява голяма част от британската автомобилна индустрия след сделката за Vauxhall (Opel).

Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още