IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийските уроци за ЕС от търговската сделка с Китай

ЕС трябва да следва свой собствен курс в отношенията си с Пекин, а координацията със САЩ би била добра само ако има дивиденти и за двете страни

18:40 | 16.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Още преди избухването на пандемията между търговските партньори имаше напрежение. Канбера през 2016 г. блокира офертите на две китайски компании за дистрибутора на електроенергия Ausgrid заради опасения за националната сигурност. През 2018 г. страната забрани китайския технологичен гигант Huawei от изграждането на 5G мрежата ѝ.

Опитът на Австралия с Китай засилва убеждението на много наблюдатели, че двустранните споразумения не са най-добрият начин за справяне с икономическия лост на азиатския гигант. Бившият австралийски министър-председател Кевин Ръд, сега президент и главен изпълнителен директор на Азиатското общество, коментира пред Politico, че сделката на ЕС с Китай е пример за използване от Пекин на търговията за разделяне и завладяване, „създаване на двойка от лоши австралийци и канадци и добри европейци“. Ръд добавя, че САЩ ще трябва да работят „с най-дълбоко ниво на калибриране с основните си съюзници“, ако искат да се справят с „предизвикателството Китай“.

Дани Ръсел, висш служител в Белия дом на Обама, който се занимава с Китай, казва, че положението на Австралия ясно показва, че демокрациите трябва да работят заедно, за да ограничат използването на икономическите лостове на Пекин. „Същността на въпроса е, че ако тази игра за сплашване работи срещу Австралия ... ще има и още“, аргументира се той.

Комбинацията от икономически и неикономически проблеми, замъгляващи отношенията между Австралия и Китай, трябва да изглежда позната на лидерите на ЕС, които току-що прокараха дълго търсеното инвестиционно споразумение с Пекин въпреки опасенията в европейските столици относно репресиите срещу демократичните активисти в Хонконг и уйгурските мюсюлмани. Някои държави от ЕС също заявиха, че Брюксел е трябвало да координира подхода си с администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, която посочи, че иска да работи с Европа по политиката за Китай.

Китайският посланик в ЕС отказва коментар, а пратеникът на Пекин в Австралия не отговаря на исканията за коментар.

Според коментар на онлайн изданието EUObserver ЕС показва, че се вижда като суперсила сама по себе си, поне в търговията. Координацията с Вашингтон би била добра, ако и когато това се окаже ефективен инструмент за отстояване на европейските интереси, например за противодействие на изкривяванията, причинени от китайски държавни предприятия.

Докато обаче САЩ имат свои собствени двустранни договорености с Китай, които дават на американските компании предимство пред европейските им конкуренти, отлагането на търговската сделка на ЕС с Пекин е необясним акт на икономическо и геополитическо самонараняване.

Остава достатъчно пространство за Европа и САЩ да увеличат съвместно натиска върху Си Дзинпин, който е крайно необходим. Единственото условие е такъв натиск да носи дивидент от двете страни на Атлантическия океан, пише изданието в анализа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
което се случва в америка , неизменно се случва по-късно и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Според мен се прекалява понякога с информацията какво се случва в САЩ и Китай.Съмнявам се че, китайците и американците всеки ден четат какво се случва в ЕС. Добре е да сме информирани какво се случва по света, но тук половината статии на ден са за Тръмп. Аз не съм американец, не живея в САЩ и не ми е чак толкова важно да знам за проблемите на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Разбирам, че за нищо не ти дpeме и бих те подкрепил в тази позиция, само където досега не съм чувал пълният непукизъм да е довел някоя общност или държава до нещо добро. Това просто води до упадък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Дреме ни за уйгорийските мюсулмани и техните проблеми в Китай. Дреме ни и за Хонконг, англичаните да сеоправят, нали са голяма работа. ЕС има 440 милиона население и мега голям пазар, няма кво да го сравняваме с Австралия. И въпреки че често се споменава как ЕС и САЩ ще борят Китай заедно, може да се каже че Китай и ЕС ще борят САЩ заедно. Дреме ни и за Байдан и неговите желания за трансатлантически съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още