IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се насочва към икономическия трон на САЩ

Коронавирусът подкрепи твърдението на Пекин, че китайската система предлага по-надеждна алтернатива на демократичния капитализъм, особено по време на криза

22:56 | 13.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Търговското напрежение

За останалия свят успехът на Китай е нож с две остриета. Търсенето в Китай е божи дар за бизнеса, който продава в страната, включително за производителите на суровини, както и за производителите на автомобили и компаниите за луксозни стоки, които губят продажби другаде.

Възстановената мощ на Китай също увеличи зависимостта на бизнеса от държавата, чиито лидери ясно заявиха, че искат да намалят зависимостта на Китай от чуждестранни компании в полза на изграждането на повече собствени корпорации.

В Австралия близо 42% от износа на стоки е насочен към континентален Китай през октомври, доближавайки се до рекордното месечно ниво от началото на годината, преди да спадне до 37% през ноември, става ясно от изследване на Commonwealth Bank of Australia. 

Въпреки че китайските покупки на австралийска желязна руда подкрепиха икономиката на тихоокеанската държава, която преживя първата си рецесия от 29 години насам, те добавиха и безпокойство - особено когато Китай наложи ограничения върху вноса на австралийско говеждо, ечемик и вино, след като Канбера се включи в разследването около произхода на коронавируса.

„Станахме ли твърде зависими от Китай? Отговорът е категорично „да“, коментира Саул Еслейк, бивш главен икономист в Australia and New Zealand Banking Group Ltd.

В същото време митата, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп върху вносни стоки от Китай, имаха за цел да се справят с дисбалансите в глобалната икономика и да изравнят конкурентните условия между двете страни.

Вместо това обаче се очаква Китай да отчете най-големия си излишък по текущата сметка в историята през 2020 г., според Capital Economics.

И все пак, измерен като процент от световния БВП, излишъкът по сметката на Китай е още по-голям през 2007 и 2008 г.

Китай продължава да се сблъсква с някои големи икономически предизвикателства, включително със застаряващо си население и нарастващите разходи за труд, които оскъпяват производството. Неотдавнашната вълна на неизпълнения по кредити от страна на редица китайски държавни предприятия добави към дългогодишните притеснения допълнително напрежение.

Някои икономисти смятат, че държавният икономически модел на страната е притъпил иновациите в частния сектор, които са потенциално жизненоважни за бъдещето на Китай.

От появата на Covid-19 обаче икономиката на Китай остава устойчива, засилвайки убеждението на властите в Пекин, че тяхната система предлага по-надеждна алтернатива на западния демократичен капитализъм, особено по време на криза.

САЩ остават най-голямата икономика в света с най-големия потребителски пазар, както и с много по-висок жизнен стандарт и много по-влиятелна валута. Брутният вътрешен продукт на САЩ е с 50% по-голям от този на Китай.

През последните седмици САЩ  се борят с екстремен политически стрес. Тази година се очаква американската икономика да нарасне с около 3-4%, но темпът вероятно ще се забави до този от 2019 г. през втората половина на годината, според прогнозите на някои икономисти.

От друга страна се очаква икономиката на Китай да нарасне с 9% през тази година, според изчисленията на Morgan Stanley.

Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Общото е че колкото Китай ще се възкачи на някакъв трон толкова и България. Явно сте останали в 20-ти век. Те с еди Хонконг не могат да се оправят(а и не трябва), светтът щели да управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Има само един проблем. Някои от шефчетата в Брюксел все по често говорят за идеята ЕС е да е най най от всички. Добре че са англичаните да ги приземяват от време на време и да им напомнят, че цената да си най най винаги се плаща от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Какво е общото между България и Китай, честно казано не виждам, те по нищо няма какво да се сравнят или да си приличат. Тук в България трябва да гледаме вече като европейци каквито сме и да мислим за ЕС като наша държава. Та мисля че ЕС трябва да играе ролята която си играе в момента между САЩ и Китай и да гледа да не заема нито едната позиция, а те както искат да се борят за "трона" на най най на квото и да е. Реално ЕС е номер едно и дано така бъде и след 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Пролемите за Китай ще почнат когато се възкачи на лидерския трон. САЩ от една просперираща и прекрасна страна за да подържат лидерската позиция видяхме да къде я докараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Верно, но аз обикновено сравнявам по номинал, където ни водят с едни 10 процента. BBB не ми вдъхва доверие, като гледам че това на русия стига 28 000, а знам каква мизерия е там. Както и да е, тезата ми е че Китай е една много по-голяма България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Защото над 1,3 милиарда китаеца тънят в огромна мизери и са експлоатирани като роби от ККП. За сметка на облагодетелстването на 50 милиона членове в същата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Всъщност по БВП на глава от населението по съпоставими цени (паритет на покупателната способност,)Китай е с около 30% зад България.17206$ срещу 23741$, оценка на Световната банка за 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Само че Китай не е САЩ и никой няма да им даде никакъв трон.С огромни сили текат процеси на преорентиране в световната икономика и след 10-тина години няма да купуват от тях и 40% от това, което сега продават. Китайците изпадат в търговска изолация и усещайки се започват да копират стратегията с вътрешното потребление на продукти с висока добавена стойност и цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Преди няколко дни четох в инвестора статия, как Китай губи голяма част от износа и се насочва към вътрешният пазар. На коя да вярвам? Всъщност по БВП на глава от населението, Китай не е много по-напред от България. По корупция ни бие, въпреки смъртните присъди. По обща задлъжнялост вероятно изпреваарва САЩ. Въобще аз виждам Китай, като една 200 пъти по-голяма България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
honaniga
преди 3 години
Какво чакате още.Емигрирайте за Поднебесната.Произведеният продукт на глава е по-нисък и от българският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още