IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се насочва към икономическия трон на САЩ

Коронавирусът подкрепи твърдението на Пекин, че китайската система предлага по-надеждна алтернатива на демократичния капитализъм, особено по време на криза

22:56 | 13.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Фабричен рестарт

Години наред икономистите предупреждаваха, че нарастващите разходи за труд в Китай, задълбочаването на дълга и намаляването на производителността ще нарушат статута на страната на глобална производствена сила. Търговската война и по-високите мита допълнително отнеха от предимствата на Китай.

Но делът на Китай в глобалния износ на стоки все още нараства. През ноември той достига 15,4% в сравнение с 13,7% в края на 2019 г., преди пандемията да се разпространи по света, според изчисления на Oxford Economics.

Увеличението се дължи отчасти на бързата реакция на Китай по отношение на производството и продажбата на лични предпазни средства, като маски и обдишватели, чиито продажби нараснаха значително по време на пандемията. 

Пекин се намеси агресивно, за да овладее разпространението на Covid-19 и да помогне на фабриките и фирмите да останат отворени. Властите запечатаха големи части от страната и забраниха на хората да напускат домовете си за продължителни периоди от време, мерки, които биха били трудно приложими в страни с повече свободи.

Около 4600 души са загинали в Китай в резултат на пандемията до момента, според данни на министерството на здравеопазването, въпреки че някои анализатори смятат, че изчисленията са манипулирани. В САЩ броят на загиналите достига 380 000.

До началото на април повече от 97% от по-големите предприятия в Китай вече бяха възобновили своята дейност, споделя Дзън Уейхъ, служител в Националното статистическо бюро на Китай.

През ноември износът на Китай нарасна с най-бързите си темпове от близо три години насам, което доведе до рекорден търговски излишък от 75 млрд. долара.

MSCI MSCI

Потребителските разходи в Китай се възстановиха през есента. Очаква се пазарът на лични луксозни стоки в страната да нарасне със 7,6% през 2020 г., въпреки че световният пазар се свива с 20%, според данни на Euromonitor International.

Въпреки че преките чуждестранни инвестиции в САЩ и Европа се сринаха през първата половина на 2020 г., те до голяма степен останаха стабилни в Китай, като през ноември отчетоха ръст от 6,3%.

Парите се вливат в Китай и по други начини, добавяйки инерция към дългосрочната цел на Пекин за изграждане на важни вътрешни финансови центрове. Китайските пазари, включително и този в Хонконг, представляват 43% от световните листвания през миналата година, показват данни на Refinitiv.

Чуждестранните притежания на китайски облигации достигнаха рекордните 3,25 трлн. юана, или около 503 млрд. долара, през декември, нараствайки с 49% за една година, сочи проучване на Bond Connect Co.

Индексът MSCI China, който включва китайски компании, изброени на домашните борси, както и тези, чиито акции се търгуват в Ню Йорк или на други места, нарасна с 27% в доларово изражение през миналата година. Индексът MSCI AC World се е повишил с 14% за същия период, а бенчмаркът на MSCI за САЩ е добавил 19% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Общото е че колкото Китай ще се възкачи на някакъв трон толкова и България. Явно сте останали в 20-ти век. Те с еди Хонконг не могат да се оправят(а и не трябва), светтът щели да управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Има само един проблем. Някои от шефчетата в Брюксел все по често говорят за идеята ЕС е да е най най от всички. Добре че са англичаните да ги приземяват от време на време и да им напомнят, че цената да си най най винаги се плаща от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Какво е общото между България и Китай, честно казано не виждам, те по нищо няма какво да се сравнят или да си приличат. Тук в България трябва да гледаме вече като европейци каквито сме и да мислим за ЕС като наша държава. Та мисля че ЕС трябва да играе ролята която си играе в момента между САЩ и Китай и да гледа да не заема нито едната позиция, а те както искат да се борят за "трона" на най най на квото и да е. Реално ЕС е номер едно и дано така бъде и след 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Пролемите за Китай ще почнат когато се възкачи на лидерския трон. САЩ от една просперираща и прекрасна страна за да подържат лидерската позиция видяхме да къде я докараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Верно, но аз обикновено сравнявам по номинал, където ни водят с едни 10 процента. BBB не ми вдъхва доверие, като гледам че това на русия стига 28 000, а знам каква мизерия е там. Както и да е, тезата ми е че Китай е една много по-голяма България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Защото над 1,3 милиарда китаеца тънят в огромна мизери и са експлоатирани като роби от ККП. За сметка на облагодетелстването на 50 милиона членове в същата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Всъщност по БВП на глава от населението по съпоставими цени (паритет на покупателната способност,)Китай е с около 30% зад България.17206$ срещу 23741$, оценка на Световната банка за 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Само че Китай не е САЩ и никой няма да им даде никакъв трон.С огромни сили текат процеси на преорентиране в световната икономика и след 10-тина години няма да купуват от тях и 40% от това, което сега продават. Китайците изпадат в търговска изолация и усещайки се започват да копират стратегията с вътрешното потребление на продукти с висока добавена стойност и цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Преди няколко дни четох в инвестора статия, как Китай губи голяма част от износа и се насочва към вътрешният пазар. На коя да вярвам? Всъщност по БВП на глава от населението, Китай не е много по-напред от България. По корупция ни бие, въпреки смъртните присъди. По обща задлъжнялост вероятно изпреваарва САЩ. Въобще аз виждам Китай, като една 200 пъти по-голяма България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
honaniga
преди 3 години
Какво чакате още.Емигрирайте за Поднебесната.Произведеният продукт на глава е по-нисък и от българският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още