IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се насочва към икономическия трон на САЩ

Коронавирусът подкрепи твърдението на Пекин, че китайската система предлага по-надеждна алтернатива на демократичния капитализъм, особено по време на криза

22:56 | 13.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Фабричен рестарт

Години наред икономистите предупреждаваха, че нарастващите разходи за труд в Китай, задълбочаването на дълга и намаляването на производителността ще нарушат статута на страната на глобална производствена сила. Търговската война и по-високите мита допълнително отнеха от предимствата на Китай.

Но делът на Китай в глобалния износ на стоки все още нараства. През ноември той достига 15,4% в сравнение с 13,7% в края на 2019 г., преди пандемията да се разпространи по света, според изчисления на Oxford Economics.

Увеличението се дължи отчасти на бързата реакция на Китай по отношение на производството и продажбата на лични предпазни средства, като маски и обдишватели, чиито продажби нараснаха значително по време на пандемията. 

Пекин се намеси агресивно, за да овладее разпространението на Covid-19 и да помогне на фабриките и фирмите да останат отворени. Властите запечатаха големи части от страната и забраниха на хората да напускат домовете си за продължителни периоди от време, мерки, които биха били трудно приложими в страни с повече свободи.

Около 4600 души са загинали в Китай в резултат на пандемията до момента, според данни на министерството на здравеопазването, въпреки че някои анализатори смятат, че изчисленията са манипулирани. В САЩ броят на загиналите достига 380 000.

До началото на април повече от 97% от по-големите предприятия в Китай вече бяха възобновили своята дейност, споделя Дзън Уейхъ, служител в Националното статистическо бюро на Китай.

През ноември износът на Китай нарасна с най-бързите си темпове от близо три години насам, което доведе до рекорден търговски излишък от 75 млрд. долара.

MSCI MSCI

Потребителските разходи в Китай се възстановиха през есента. Очаква се пазарът на лични луксозни стоки в страната да нарасне със 7,6% през 2020 г., въпреки че световният пазар се свива с 20%, според данни на Euromonitor International.

Въпреки че преките чуждестранни инвестиции в САЩ и Европа се сринаха през първата половина на 2020 г., те до голяма степен останаха стабилни в Китай, като през ноември отчетоха ръст от 6,3%.

Парите се вливат в Китай и по други начини, добавяйки инерция към дългосрочната цел на Пекин за изграждане на важни вътрешни финансови центрове. Китайските пазари, включително и този в Хонконг, представляват 43% от световните листвания през миналата година, показват данни на Refinitiv.

Чуждестранните притежания на китайски облигации достигнаха рекордните 3,25 трлн. юана, или около 503 млрд. долара, през декември, нараствайки с 49% за една година, сочи проучване на Bond Connect Co.

Индексът MSCI China, който включва китайски компании, изброени на домашните борси, както и тези, чиито акции се търгуват в Ню Йорк или на други места, нарасна с 27% в доларово изражение през миналата година. Индексът MSCI AC World се е повишил с 14% за същия период, а бенчмаркът на MSCI за САЩ е добавил 19% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Ти мразиш САЩ или се радваш за Китай? Не бих казал, че някоя от двете страни е пример за подражание във всички аспекти, но като цяло не виждам поводи за радостта ти?Нито виждам нещо положително за България, нито нещо положително за Русия, на която симпатизираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Целенасочена работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Китай се насочва към икономическия трон на САЩ Китай вече е там, не се насочва! Дефакто!Деюре трябва да почкат у Капитолията да се кютечат с базуки,че да си го признаят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още