IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия губи 3,3 трлн. евро заради затварянето на училищата

Затварянето на училищата води до "огромни икономически щети както за отделните ученици, така и за цялата икономика"

19:14 | 22.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Но и при по-малките деца образованието в ранна детска възраст се проваля поради затворените детски градини, които в най-добрия случай предлагат подкрепа само в спешни случаи. Днес е ясно, че „добрите дневни грижи за малките предлагат подобряване на началните и образователните възможности за децата", признава Федералното министерство на семейството. Всички деца и особено тези от семейства в неравностойно социално положение са възползвали предимно от помощта за езика.

Ето защо изследователката на Ifo Лариса Цироу очаква „значим удар за децата от детските заведения в резултат на блокирането. Разликата в развитието между добре подкрепените и тези в неравностойно положение определено ще се увеличи“. И това в никакъв случай не засяга само малки маргинализираните групи. Защото „можем да предположим, че повече от една трета от всички деца са в неравностойно положение и забележимо страдат от затварянето на детските градини“.

Една пета от децата не говорят немски у дома, а една пета расте със самотен родител. Освен това има деца, чиито родители просто не ги насърчават в обучението или дори сериозно им пречат - било то поради бедност, липса на образование или психологически проблеми.

Посещаването на детска градина може да компенсира много от тези проблеми. Това вече беше доказано и от носителя на Нобелова награда Джеймс Хекман от САЩ през 60-те години на миналия век, използвайки примера на много добра детска градина за предимно чернокожи, социално слаби три- и четиригодишни деца: На 27-годишна възраст 71% вече са имали средно образование, а в контролната група без детски градини делът е 50%. 29 процента са печелели повече от 2000 долара на месец, а почти една трета притежавала дом. В другата група това са само 7% и съответно 13%.

Експертът по обучението в ранна детска възраст Цироу цитира като добър пример Норвегия, където детските градини са разширени през 70-те години. „Там изследователите успяха да докажат, че посещаването на детски градини от тригодишна възраст увеличава със седем процента вероятността да влезеш в университет и в същото време намалява риска от отпадане от училище и получаване на социална помощ по-късно – със същия процент“. За Германия няма емпирични проучвания за въздействието върху по-късното обучение и резултатите на пазара на труда, тъй като отдавна не съществува покриваща цяла Германия  и цялото търсене мрежа от детски градини.  

Но освен учениците и децата от детските градини, по време на пандемията и възрастните страдат от загуба на познания. Следването в университети до голяма степен протича гладко, но преподаването в клас в лаборатории или практически семестър често е невъзможно.

Статистиката на пазара на труда ясно показва как човешкият капитал се унищожава. Федералната агенция по заетостта (BA) отчете 2,7 милиона безработни през декември – с 480 хил., или с една пета повече от същия месец на предходната година. При първото блокиране през април, когато бяха регистрирани пик от шест милиона германци, работещо на съкратено работно време, висококвалифицирани и квалифицирани работници също бяха пратени в принудителна отпуска, което ги превърна в неактивен човешки капитал.

Досега т. нар. миниработи (миниработата е особена форма на заетост, която се характеризира с по-ниски доходи или времево ограничение) и секторите за хотелиерството и търговията на дребно бяха особено силно засегнати от загубата на работни места - с други думи, предимно служители с ниска или средна квалификация.

Енцо Вебер, ръководител на изследователския отдел „Прогнози и макроикономически анализи“ в Института за изследване на заетостта (IAB), посочва за една конкретна опасност: „Опитът показва, че безработицата се закрепя за дълго време в рецесии“.

Коронакризата задълбочава структурната промяна, която е съществувала в сектори като автомобилната индустрия или търговията на дребно и преди пандемията. „И ако заетостта по време на рецесията бъде засегната, след това няма да се върне толкова лесно към нормалните нива, поне не в същата форма“, казва Вебер. Това се отнася и за високоплатените професии и работни места с колективен трудов договор в промишлеността.

Пандемията обаче допринася и за факта, че и съществуващият човешки капитал не може да се развие напълно. Капацитетът на служителите рязко е спаднал миналата година, докато тенденцията през предходните години винаги е за ръст, обяснява изследователят от IAB.

Най-различни причини може да има за това: майките или бащите удължават майчинството или бащинството си поради лошите възможности за работа, възрастните хора се пенсионират рано, тъй като така или иначе не са необходими в компанията, абитуриентите или завършилите университет не могат да намерят правилната работа и предпочитат да запишат магистратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
В Германия психолозите вече говорят за увеличаване случаите на депресия и съответно суицизъм след децата и младежите. Ще спасим няколко хиляди пенсионери, които са на края на житейския си път и ще загубим няколко десетки хиляди младежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още