IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изчезването на Аралско море тревоги предизвиква и съдбата на Каспийско

Лошото управление на водите и климатичните промени водят до тотална катастрофа за местните общности и биоразнообразието

16:15 | 31.01.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Останки на плавателни съдове се виждат насред пустинята, останала след свиването на Аралско море, някога четвъртото по големина езеро в света. <em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Останки на плавателни съдове се виждат насред пустинята, останала след свиването на Аралско море, някога четвъртото по големина езеро в света. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Много хора са се изселили от аралския регион, където ръждясали лодки се виждат заседнали в пясъчните останки на езерото. Местната икономика изчезва заедно с Аралско море. С намаляването на водите на езерото се увеличава драстично безработицата в региона, а поколенията губят всякаква надежда за бъдещето.

Спънки пред възстановяването

Трансграничната конкуренция за вода, продължаващото лошо управление на водите в региона, бюрократичните усложнения, както и бързо развиващите се климатични промени застават на пътя на възстановяването на езерото.

„Управлението на водосбора на езерото определено допринася за продължаващото му свиване. Насажденията от памук са си там, особено в Узбекистан, затова е съмнително да постъпи по-сериозен воден поток чрез Амудъря и Сърдаря, който да захрани езерото“, казва Макай. Според него строителството на газови съоръжения откъм узбекската страна на езерото е още едно доказателство, че надеждите за възстановяването му са малки.

Съдбата на езерото се превърна в скандален географски пример за злоупотреба с околната среда. Вниманието сега се насочва към смекчаването на негативните ефекти. ООН например стартира програма в Узбекистан за аралския регион, за да подкрепи общностите, като намали бедността и насърчи устойчивостта.

Казахстан постигна известен успех да запази това, което е останало от Аралско море. През 2005 г. беше стартиран проект с подкрепата на Световната банка, който построи язовир между северната и южната част на водоема, с което се предотвратява изтичането на вода и се вдигат водните нива. Този проект възстанови част от водния живот в северната част на езерото до такава степен, че за някои от региона риболовът отново стана значима индустрия.

Масуд Ахмад, лидерът на екипа на Световната банка, ръководил проекта, е изненадан от въздействието му. Той признава, че никой не е очаквал такъв успех.

Южната част на Аралско море обаче продължава да се свива. Това подчертава необходимостта от трансгранично сътрудничество, още повече, че климатичната криза катализира процесите, но и подклажда необходимост от възстановяване. Това доведе и до призиви към международната общност да направи повече.

Каспийско море ли е следващото?

Значително по-голямото Каспийско море също е в опасност. Доклад, публикуван в сп. Nature през декември 2020 г., твърди, че нивото на Каспийско море се очаква да спадне с 9-18 м средно до края на века заради високото ниво на вредните емисии. Водите в Каспийско море също така се изпаряват бързо и небалансирано  с водния приток.

Тези нови прогнози показват, че очакваният спад на нивото на Каспийско море ще е два пъти по-голям от очакваното според предишни прогнози и климатични модели. Такъв спад означава, че обширният севернокаспийски шелф, туркменският шелф на североизток и всички крайбрежни региони в средните и южни части на Каспийско море ще се покажат. Пълно пресъхване се очаква за залива лагуна Кара Богаз Гол в източната част на водоема. Повърхността на Каспийско море ще се свие с 23% при спад на водите с 9 м и с 34% при спад с 18 м.

Изчезването на Каспийско море ще има сериозни геополитически последствия и ще окаже голямо въздействие върху икономиките в региона. Ще бъде негативно засегнат корабният трафик през морето, което е свързано със световния океан чрез Волго-балтийския и Волго-донския канал. Това ще доведе до негативни последствия за търговията и военноморския достъп. Крайбрежната инфраструктура, като пристанищата, ще станат излишни и остарели.

Свиването на Каспийско море може допълнително да повлияе на претенциите на петте държави в акваторията му върху петролните и газови резерви в региона.

Липса на осъзнатост

Липсва обществена и политическа осъзнатост за спадането на нивото на Каспийско море. Авторите на доклада призовават за глобална кампания за бъдещите промени на нивото на водоема заради климатичните промени.

Те призовават и за провеждането на научни програми за оценка на риска и уязвимостта, които да се използват за намирането на решения за засегнатите общности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
kranc_mk
преди 3 години
Каспийско море е с максимална дълбочина от около 1000 м., а Черно море е с около 2200 някъде там. За да изчезне Черно море, трябва да има доста сериозен катаклизъм на планетата, което е равно на изчезване на флора и фауна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Черно море може да изчезно, но при две условия - нивото на световният океан да спадне с 40-50 метра, и втокът от реките драстично да намалее. Тогава Босфора няма да свързва Черно с Мраморно и ако речните води не са достатъчни( в момента са в излишък) естествено, че ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
penman
преди 3 години
Вероятно не си ходил на училище и затова не знаеш, че Черно море не е езеро и не може да изчезне. Но замърсяването може биологически да го "унищожи" в значима степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 12
kane
преди 3 години
ако каспийско изчезне също, ще го последва и черно море един ден..,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още