IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко голямо е влиянието на Русия в Босна и Херцеговина?

Москва иска на всяка цена да предотврати присъединяването на страната към НАТО и ЕС

09:07 | 07.02.21 г.
<p>
	Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

Рафинерията за петрол в Брод, град в Република Сръбска, е една от най-големите инвестиции на Русия, но според местните медии всъщност губи пари. Това за някои поставя въпрос доколко политиката и влиянието всъщност играят роля при инвестиционните решения на Русия.

„Инвестициите са добри за Русия, защото увеличават нейното политическо влияние, но също така са източник на пари за магнати, близки до [Владимир] Путин, които често са инвеститорите в Босна и Херцеговина“, обяснява Ройф Байрович. „Рафинерията в Брод е най-доброто доказателство, че това е хищническа инвестиция: подобно на това, което Китай прави с евтините кредити, за да поеме инфраструктурата в по-слабо развитите страни“, допълва той.

Интересите на Русия в Босна и Херцеговина

Това, че Русия има голямо влияние в Западните Балкани, особено в Сърбия, не е тайна, но какъв точно е интересът ѝ към Босна и Херцеговина? Спирането на страната от присъединяване към НАТО и потенциалното забавяне на присъединяването на Босна и Херцеговина към ЕС са две възможни цели, които анализаторите споменават.

„През последните 10 години Русия се опитва да раздели Босна и Херцеговина, използвайки политическата динамика, създадена от ЕС, особено Германия, която отслабва механизма на политическите и военните гаранции от Дейтънското споразумение“, казва Байрович.

Той също така изтъква подкрепата на Русия за Милорад Додик и "политиката на сецесионизъм" на неговата партия. „Путин знае, че Босна не може да се присъедини към НАТО, ако има проблеми с границите като тези в Украйна. Успешната Босна и Херцеговина е проблем и за позицията на Русия в Сърбия, тъй като с това мечтата за Велика Сърбия най-накрая ще умре“, заключава Байрович.

Бечирович е напълно съгласен с тезите. „Целта на Русия е да предотврати присъединяването на Босна и Херцеговина към НАТО и има някои признаци, че друга цел е да се забави присъединяването и към ЕС“, казва той. „Република Сръбска се превръща в един вид Балканска Южна Осетия“, смята той.

Чавалич обаче поставя под въпрос колко точно всъщност може да направи Русия, като се има предвид, че тя се фокусира до голяма степен върху Република Сръбска. „Руското влияние във Федерацията е много ограничено. Фокусът на руското влияние е Република Сръбска, която ограничава общата способност за действие и лобиране в Босна и Херцеговина“, обяснява той и добавя, че над 80% от външната търговия в страната е обвързана с ЕС, така че вече има икономическа конвергенция.

Босна между ЕС и САЩ

Според Байрович ЕС може да бъде обвинен, че е позволил на руското влияние да се разпространи в региона. „Готовността на ЕС да толерира политиката на Путин изглежда неограничена“, казва той. „Всички големи руски инвестиции в региона бяха направени без съпротива от страна на ЕС“, коментира още Байрович.

Пристигането в Белия дом на президента Джо Байдън обаче може да разтърси региона, включително Босна. „Става все по-ясно и по-ясно, че нагласите на Вашингтон и Лондон по отношение на Службата на върховния представител и ролята на международната общност в Босна и Херцеговина са диаметрално противоположни на това, което искат Германия и Русия“, обяснява Байрович.

По думите му оттеглянето на Ангела Меркел може да бъде възможност за Босна и Херцеговина, тъй като нейният наследник може да не разполага с политически средства, за да устои на желанието на Вашингтон да подкрепи страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още