IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влад Тенев от Robinhood: Трябваше да защитим фирмата и клиентите ни

Малките акционери, които се разбунтуваха, призовават за помощ от Европа

08:34 | 29.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Влад Тенев. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Влад Тенев. Снимка: Bloomberg LP

Влад Тенев се опитва да овладее щетите. „Трябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти“, подчерта ръководителят на приложението за търговия с акции Robinhood в четвъртък вечерта пред Bloomberg. Ето защо стартъпът  временно е забранил закупуването на 13 акции. Но, разбира се, бизнес моделът на Robinhood оставал насочен към частните ежедневни инвеститори. „Боли ни, че трябваше да наложим тези ограничения", каза той.

Тенев отрече Robinhood да се бори с проблеми с ликвидността. „Имаме капиталови изисквания от Комисията за ценни книжа и фондови борси и депозити в клирингови къщи“, които могат да варират в зависимост от пазарната среда, посочи той.

Според Bloomberg обаче стартъпът е трябвало да усвои кредитни линии на стойност няколкостотин милиона долара от няколко банки, както е направило и по време на пазарния срив през март миналата година. Приложението за търговия на компанията е популярно сред инвеститорите, които стоят зад скорошните невероятни промени в цените на акциите на редица компании, включително GameStop Corp. и AMC Entertainment Holdings Inc. 

Robinhood предизвика гнева на така наречените Reddit търговци в четвъртък. Популярното приложение всъщност е неразделна част от движението, което катапултира акции като Gamestop, AMC и Koss, за да регистрират те върхове през последните няколко седмици. Инвеститорите се дуелират с професионални инвеститори, които са заложили на падащи цени и за които вероятно милиарди долари висят на косъм.

Насочена предимно към т. нар. милениъли (родените в периода от края на 70-те години до средата на 90-те - бел. ред.), Robinhood е първият брокер, който дава възможност за безплатна търговия с акции в САЩ. Стартъпът планираше да стане публична компания тази година. В последния кръг на финансиране през септември Robinhood беше оценена на близо 12 млрд. долара.

Но изненадващото решение да се забрани покупката на акции в силно фаворизираните компании и да се увеличат депозитите за сигурност предизвика буря от възмущение. Цените на Gamestop и много други компоненти, засегнати от ограничението, се сринаха. Само акцията на Gamestop затвори със срив от 44 процента. Вече са заведени и две дела от потребители.

„Ако Robinhood забранява покупката на акции, това е въплъщение на манипулацията на пазара“, ядосва се потребител във форума на Reddit „Wall Street Bets“, където търговците координираха своите стратегии през последните няколко седмици. Други обвиниха стартъпа в заговор с продавачите на късо, онази група на Wall Street, срещу която много търговци в Reddit се борят с покупките си на акциите.

Няма доказателства за това. Потребителите вече призовават за бойкот на приложението. Оценките за Robinhood в магазините за приложения се сринаха. Шепа потребители се събраха с транспаранти на протест пред централата в Менло Парк, Калифорния. Robinhood все още е най-често използваното финансово приложение за iPhone във вторник, показват данни на анализаторската компания AppAnnie. Но това може да се промени бързо.

Но не само Robinhood се намеси в тази епична битка, други брокери го последваха с ограниченията. След затварянето на пазара обаче Robinhood обяви, че отново ще позволи ограничена търговия в петък. В следборсовата търговия акциите на търговеца на видео игри Gamestop отново поскъпнаха значително.

Facebook също се включи в битката между частните инвеститори и хедж фондовете и затвори популярната група за търговия с акции Robinhood Stock Trades. Основателят на Дискусионния форум за Wall Street Алън Тран заяви, че е получил известие от Facebook, че групата от 157 000 членове ще бъде забранена заради нарушаване на правилата. Facebook потвърди мярката, но не пожела да я коментира.

Вашингтон е разтревожен

Политиците също се притесняват какво се случва на фондовия пазар. Редица сенатори и депутати от двете партии остро разкритикуваха търговските ограничения и обявиха изслушвания. Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс също иска да разгледа дейността на Robinhood.

Ро Ханна от демократите призова в четвъртък за по-строго регулиране на пазарите. Трябвало да се сложи край на това „милиардерите от хедж фондовете да се отнасят към фондовия пазар като към своя лична игрална площадка и след това да си прибират обидено топката, веднага щом загубят“.

Бъдещият председател на банковата комисия на Сената Шерод Браун обяви в Twitter, че ще свика изслушвания за „състоянието на фондовия пазар". „Хората на Wall Street се грижат за правилата само когато нещо ги наранява“, пише Браун. Време е Американската комисия по ценните книжа и борси и Конгресът да гарантират, че „икономиката работи за всички“.

Александрия Окасио-Кортес, също от демократите, заяви, че би приветствала изслушванията като член на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите. Тя нарече решението на Robinhood „неприемливо".

В друг туит тя поиска: „Нека хората да действат.“ Окасио-Кортес получи подкрепа от републиканския сенатор Тед Круз - всъщност един от нейните политически противници.

А шефът на Tesla Илон Мъск, чиято фирма често е предпочитана цел за продавачите на късо, нажежи атмосферата в Twitter. Залагането на късо било „измама“, написа той и призова: „Скъсайте ги“. 

Междувременно търговците от „Wall Street Bets“ показват борбеност и призовават своите "Europe Bros" за помощ. Потребител публикува списък с европейски брокери, чрез които може да бъдат закупувани акции на Gamestop. Германският доставчик Scalable Capital и брокерът на т. нар. Sparkassen също могат да бъдат намерени в него. „Отново се нуждаем от вашата помощ“, се казва в публикацията, която е коментирана над 2500 пъти в петък вечер. „Успех! Цялата власт - на играчите"!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
v_tin
преди 3 години
Още едно потвърждение че фондовият пазар е измама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mvr0306
преди 3 години
Без да ги разбирам в подробности, пък и не ме интересуват толкова, сещам се като чета статията за филма "Margin call" . Понякога го въртят и по телевизиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
onezero
преди 3 години
Тия фалираха, ше ги съдят до дупка - това е САЩ, не чалгистан. Ама измекярчeто как мячи - искал да защити клиентите като ги прецаквал. Както каза един - "недей да се кръстиш Робин Худ, ако си готов да го налапаш на шерифа на Нотингам при първото му обаждане"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
qnidopi
преди 3 години
Те нямаха думата. Ограничението се въведе от клиринговите къщи, тоест този над Робинхуд. Затова обхвана десетки брокери. Всички брокери, които сетълват през Цитаделата бяха спряни. Клиринговата къща на практика няма от къде да достави акциите, които се купуват, а е длъжна. Трябваше още преди седмица или две да force-close късите позиции на хедж фондовете и всико да прикючи контролирано. Ама да го д*хат бедните.. :) Цитаделата наляха 2 млрд точно в един от хедж фондовете, който е причината за това.. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Не е честно да се затваря търговията. Милиардери или не - всеки си е поел риска. Добре казано!Ро Ханна от демократите призова в четвъртък за по-строго регулиране на пазарите. Трябвало да се сложи кран на това милиардерите от хедж фондовете да се отнасят към фондовия пазар като към своя лична игрална площадка и след това да си прибират обидено топката, веднага щом загубят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Robinhood са невероятни смешници. Едно решение трябваше да вземат и те взеха грешното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още