IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданската война в Етиопия може да подхрани нова бежанска криза в ЕС

ЕС има слабо влияние в Адис Абеба, а конфликтът върви към задълбочаване, защото започва да обхваща и други райони на страната

13:26 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Нещата се влошават, защото във вторник, 23 февруари, 7 хил. души избягаха от района на Метекел в Западна Етиопия в Судан поради сблъсъци между етиопските етнически групи амхара и гумуз. Този конфликт не е свързан с Тигрей, но се разгоря малко след това, подчертавайки потенциала за по-широка нестабилност. Повече от 50 войници загинаха при граничен сблъсък между Судан и Етиопия преди две седмици, което също демонстрира риска от задълбочаване на войната.

"Ситуацията с [Метекел] бързо ескалира през последните три месеца," коментира Бабар Балок, говорител на агенцията на ООН за бежанците.

Ранна намеса

Същевременно броят на бежанците, идващи в Европа, непрекъснато намалява от 2015 г., когато дойдоха над 1 млн. души. До момента тази година 7 679 души са дошли по море в Италия, Гърция, Испания, Кипър и Малта, според данни на ООН. Това се сравнява с 95 301 през 2020 г. и 123 663 през 2019 г.

Гражданската война в Сирия доведе до вълна от милиони бежанци в Турция, които Анкара задържа с цената на крехка сделка с ЕС.

През последните два дни Хаависто информира генералния секретар на ООН, външните министри на ЕС, комисаря на ЕС за хуманитарната помощ Юта Урпилайнен и комисаря по управлението на кризи Янез Ленарчич, както и медиите, за ситуацията в Етиопия.

"Последиците за цялостната нестабилност в региона на Африканския рог пораждат загриженост“, коментира и Урпилайнен във вторник. "Финландия винаги е смятала, че е важно да се намесим в криза на ранен етап", допълва Хаависто пред шефа на ООН Антониу Гутериш.

Институциите на ЕС обаче имат слабо влияние в Адис Абеба. Брюксел замрази и бюджетната помощ за местното правителство за миналата година. По думите на Урпилайнен сумите, които трябва да бъдат изплатени тази година, вероятно също няма да бъдат изплатени.

Отделни държави членки обаче добавят известна тежест. Германия обеща 353 млн. евро помощ за Етиопия преди избухването на войната в Тигрей миналата година. Те ще бъдат изплатени при условие, че започне „политически процес за разрешаване на конфликта в Тигрей и провеждане на надеждни парламентарни избори“, коментира говорител на германското министерство за икономическо сътрудничество и развитие във вторник пред агенция "Дойче веле".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още