IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДЦК вече не носят предишната сигурност за портфейлите

Пазарният фокус се измества от регулаторната подкрепа към икономическия фундамент

18:45 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Първо, началната доходност от държавни облигации на развитите пазари е ниска. В резултат на това степента, до която те могат да поскъпват и да осигуряват защита по време на стрес е ограничена.

Освен това комбинацията от политики се променя. Фискалната политика се използва по-активно за стимулиране на растежа, а паричната политика дава приоритет на по-високите средни инфлационни очаквания. Това имплицитно задава долен праг за доходността на облигациите.

Накратко, по-силният икономически растеж, предизвикан от безпрецедентните стимули или завръщането на инфлацията, в крайна сметка ще доведе до отдръпване на ликвидната подкрепа от страна на централните банки. Днес инвеститорите може би се опасяват повече от твърде рязко икономическо възстановяване, отколкото от недостатъчно такова. Това е страх, който не се хеджира добре чрез голямо насочване към държавните облигации.

Понастоящем изглежда има малка вероятност за рязко затягане от централните банки. Но днес, когато пазарите все още калкулират приспособителната монетарна политика, дори и малка промяна в нея може да доведе до нестабилност на пазарите на облигации. Удвояването на разликата в доходността между 2-годишните и 10-годишнаите щатски ДЦК само за няколко седмици е своевременно напомняне за такава чувствителност.

И така, как инвеститорите трябва да подходят към тези нови рискове? Логично е обезпечаването на експозиция към акции със силен цикличен фокус с оглед икономическото възстановяване. Инвеститорите могат също така да увеличат активите, които са свързани с инфлацията и се възползват от по-силен растеж. За инвеститорите в състояние да поемат разходите за неликвидност, реални активи като инфраструктура или недвижимост, които осигуряват коригирани с инфлацията потоци от доходи, са привлекателни.

Волатилността на пазара през март миналата година постави първия реален тест за тези активи по време на стрес. Устойчивостта на инвестициите в зелена енергия и свързаната с технологиите логистика беше забележителна.

Гледайки напред, прогнозите в нашето годишно проучване за дългосрочната възвръщаемост сочат, че недвижимите имоти в САЩ ще предлагат средна доходност от 5,9% за 10-15-годишен период, като 80% от нея ще дойде от висококачествени, стабилни потоци на доходи. Очакваме, че след като ливъриджът при недвижимостите е малка част от нивата, наблюдавани по време на финансовата криза, инвеститорите все повече ще бъдат привлечени от потенциала им за доход.

С изместването на пазарния фокус от регулаторната подкрепа към икономическия фундамент държавните облигации просто не могат да осигурят вида сигурност, който някога носеха. Предвид рисковете на хоризонта, инвеститорите нямат друг избор освен да диверсифицират източниците на безопасност в портфейлите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още