IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рекордите на борсите може да стане неспокойно

Тревогите за инфлацията засега остават на заден план, а инвеститорите ще следят изявленията на Джером Пауъл

08:00 | 15.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;EPA/COLIN ZIEMER</em></p>

Снимка:  EPA/COLIN ZIEMER

Продължават да валят и корпоративни данни

Новата борсова седмица ще се формира и от корпоративните отчети. Много компании ще представят своите годишни отчети или ще дават годишни пресконференции. Все още има вълнуващи подробности, дори ако ключовите данни от отчетите често са вече известни.

В понеделник например Salzgitter, Hypoport и Morphosys ще отчетат резултати от бизнеса си. Volkswagen и RWE ще проведат годишните си пресконференции във вторник. Zalando, Fraport и Wacker Chemie също представят данни за изминалата фискална година. В сряда ще последват годишната пресконференция на BMW и годишният отчет на Munich Re.

Според Райванд от Helaba особено цикличните компании е вероятно да създадат добро настроение на фондовия пазар, т.е. акции на компании, които са зависими от икономиката и чиито цени досега са били по-слаби по време на коронакризата.

Като цяло обаче в настоящите котировки вече са отчетени много положителни неща, подчертава Райванд. Експертът от DZ Bank Бисингер обаче не смята, че европейските борсови индекси вече са в балон.

В същото време инвеститорите винаги трябва да очакват и провали. Според Бисингер германският водещ индекс Dax коригира от 1965 г. насам средно веднъж годишно 18 процента от местния максимум до дъното. Това е възможно и тази година. Основните корекции обаче се случват само на всеки три до четири години - така че, ако се доверите на статистическите данни, ще има известно време преди следващия срив.

Какво по-конкретно ще следим през седмицата

Вторник: В момента анализаторите на финансовите пазари са разкъсани в мненията си. От една страна, мечтите за ваксинация на много места в Европа се спукват, а по-опасните мутации увеличават случаите. От друга страна, глобалната икономика се справя прекрасно.

Тогава изведнъж избухват опасения за инфлацията и разтърсват части от фондовите пазари, като в същото време DAX достига нови рекорди за всички времена. В това объркване на чувствата оптимистите взеха надмощие в проучването на Sentix и от Deka Bank очакват същото за икономическото проучване на ZEW през март. Както оценката на ситуацията, така и икономическите очаквания вероятно леко следва да се повишат.

Сряда: Не се очакват незабавни решения за лихвения процент на Фед, разширяването на баланса остава непроменено, както и основният лихвен процент. Но през последните няколко седмици доходността по американските държавни облигации в дългосрочния сегмент се покачи много рязко. Изявленията, които ще направи  Джером Пауъл в последвалата тези събития пресконференция, биха могли да генерират пазарен интерес. фед фед

Засега изглежда, че членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) в никакъв случай не са недоволни от по-високите нива на доходност. С оглед приемането на шестия пакет за икономически стимули вероятно ще има нужда от по-нататъшни корекции нагоре на икономическите перспективи, а вероятно и на перспективите за инфлацията. Препоръчаният път на ключовия лихвен процент също изглежда твърде плосък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още