IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори продължават да вярват на Wall Street

Стимулите и ваксинацията в САЩ са доста по-напред от Европа

12:57 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Като се има предвид голямото тегло на технологичните акции на Уолстрийт в сравнение с останалия свят, може да се очаква комбинация от силен растеж и нехаотично покачване на лихвените проценти на облигационния пазар, която да удължи настоящата ротация на пазара на акции.

Изглежда обаче, че глобалните инвеститори запазват вярата си в родния пазар. Бауърс заяви, че изненадваща констатация от тяхното проучване е „нежеланието на инвеститорите да намалят теглото на американските акции в рамките на глобалните си портфейли". Той добави, че очакванията Уолстрийт да се представи по добре от пазарите в останалия свят през следващите 12 месеца са с вероятност от 46 процента. Бауърс каза, че инвеститорите са наясно, че стимулите и ваксинацията са доста по-напред от Европа.

Друг фактор е устойчивостта на щатския долар през последния месец, подсилена от по-високите дългосрочни лихвени проценти. Това, разбира се, прави по-привлекателно да се държат доларови активи. Уолстрийт обикновено изостава от останалия свят, когато зелената валута отслабва. По-слабата американска валута стимулира глобалния растеж и корпоративните печалби чрез намаляване на разходите за финансиране. Поскъпващите местни валути подсилват възвръщаемостта за глобалните инвеститори, притежаващи неамерикански акции, особено на развиващите се пазари.

Наскоро глобалният екип за разпределение на активи на Citigroup написа, че е увеличил препоръчаните портфейлни тегла за американските и японските акции в противовес на Европа и развиващите се пазари. Банката цитира „значително по-високата перспектива за растежа в САЩ“ в резултат от стимулите и добавя, че силата на долара „обикновено е доста отрицателна за развиващите се пазари във всички класове активи“. По-силният долар също така има тенденция да увеличава японските корпоративни печалби, като повишава стойността на продажбите за износ след превалутирането им обратно в йени.

Основателят на Longview Economics Крис Уотлинг твърди, че притесненията, че по-силният долар подкопава аргументите за пренасочване към глобални акции са погрешни. „По-лошото представяне на фондовия пазар в САЩ изглежда установено“ и това отразява преминаването към продължителен период на слабост на долара. „Когато американските потребители се завърнат, тяхното търсене на вносни стоки ще е от полза за световните износители от Азия, части от Европа и производителите на суровини“, посочва той.

Но това, което може да накара инвеститорите да се насочат към Wall Street, е силен цикъл на растеж на печалбите (включително на големите технологични имена през тази година), който потвърждава високите оценки.

„Оценките са по-високи и като цяло фундаментът на големите американски компании е по-добър от това, което можете да намерите другаде“, споделя Тони Деспирито, инвестиционен директор в BlackRock. Една четвърт от неговия дивидентен фонд за акции е инвестиран в големи глобални компании. „САЩ са лидер по стимули, което сочи към много по-силно възстановяване на икономиката“, добавя Деспирито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още