IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата битка на пазарите - „бързо” срещу „бавно” мислене

Масовата тълпа не се държи в познавателната рамка, която традиционните инвеститори очакват

08:58 | 13.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ох, пак се започва, пише Джилиън Тет за Financial Times. През януари цените на акциите на компании като GameStop имаха чудовищни движения на фона на неистова търговия на дребно на цифрови платформи като Robinhood. Последва чупене на ръце от традиционните играчи и сериозни изслушвания в Конгреса.

Волатилността намаля. Но сега отново изригва: в сряда акцията на GameStop скочи до 348,40 долара, след което се срина до 200, в лудост, която превърна компанията в една от най-търгуваните на борсите. Цената на книжата на Koss (производител на слушалки) и AMC (кино оператор) също се люшкаше. Същото важеше за Tesla и биткойна.

Какъв извод трябва да си направят трезвите инвеститори? Един очевиден урок е, че е погрешно да се предполага, че драмите в онлайн търговията на дребно са били спрени от изслушванията в Конгреса. Анализаторът Лари Таб заяви пред FT, че търговията на дребно през последната година е отчела толкова активност, колкото взаимните и хедж фондовете взети заедно.

Тя може да спадне след пандемията. В крайна сметка, както казва поведенческият икономист Ричард Талер, скуката от затварянията и разпространението на приложенията за търговия вероятно са засилили интереса сред милениалите (навършилите пълнолетие около началото на века – бел. прев.)

Но преустановяване на тази тенденция не може да се очаква скоро. Проучване на Deutsche Bank сочи, че половината от инвеститорите на възраст между 25 и 34 години с брокерска сметка ще вложат на фондовия пазар половината от това, което получат от фискалния пакет на Джо Байдън в размер на 1,9 трлн. долара. Deutsche смята, че новите инвестиции може да достигнат 170 млрд. долара.

Това е забележително. И то подчертава втори урок от пазарните колебания тази седмица - необходимостта инвеститорите да прочетат отново книгата на психолога Даниел Канеман от 2011 г. „Мислене, бързо и бавно“. Той идентифицира два основни режима на човешката мисъл: „система 1“, или „бързо“ мислене, което се появява, когато хората вземат „интуитивни“ решения въз основа на вътрешното си чувство в резултат на всичко, което грабва вниманието и емоциите им; и „система 2“, или „бавна“ мисъл, която включва обмислен анализ с по-малко емоции на набор от видими и не толкова видими данни.

Когато томът на Канеман се появи за първи път след кризата от 2008 г., много традиционни инвеститори го приветстваха като ръководство за самопомощ - и обещаха да ограничат „бързото“ мислене, или емоционалните пристрастия, в своите стратегии.

Тази дихотомия бързо/бавно обаче вече има ново проявление. Един от начините да се очертаят последните събития е като борба между институционалните инвеститори, които се опитват да мислят „бавно“, и тълпата от трейдъри на дребно, която действа „бързо“. Това не означава, че основните инвеститори не реагират на емоционални сигнали или действат само по „рационален” начин. (Всеки, който купува щатски ДЦК днес, може да изглежда ирационално в бъдеще.) Но ключовият момент е следният: „бързо“ мислещата тълпа не се държи в познавателната рамка, която „бавните“ инвеститори очакват.

Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още