IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата битка на пазарите - „бързо” срещу „бавно” мислене

Масовата тълпа не се държи в познавателната рамка, която традиционните инвеститори очакват

08:58 | 13.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това е описано добре от Брад Барбър и негови колеги учени. Те посочват, че дизайнът на онлайн платформи като Robinhood насърчава „ултра бързото“ мислене. „Опростяването на информацията в приложението Robinhood вероятно осигурява когнитивна лекота на инвеститорите, като ги подтиква да разчитат повече на мисленето по система 1 и по-малко по система 2", се казва в изследването, отбелязващо, че "Robinhood предоставя само пет графични индикатора за оценка, докато платформата за онлайн търговия TD Ameritrade съдържа 489."

Както ми каза Канеман: „Всичко, което „ускорява” хората, вместо да ги забавя, ще доведе до по-импулсивно и безкритично поведение.“ Това създава отличителни модели. „Бързо“ мислещите инвеститори в приложения за търговия търсят акции, които са отчели необичайно високи печалби и загуби, за разлика от по-традиционните инвеститори. Има екстремно тълпене около една малка група компании, които търговците на дребно познават или чрез собствените си потребителски навици (като GameStop), или от новините. Отделна изследване на учените Гидиън Озик, Рони Садка и Сий Шен определя, че през 2020 г. трейдърските мании са се развили обикновено около „акции с голямо медийно отразяване, свързано с Covid-19“.

С други думи, това, което движи „бързото“ мислене във финансите, е не просто емоция, а внимание. Или да цитираме отново Канеман: „Понятието ‘търговия на вниманието’ е много сполучлив начин за обяснение на поведението.“

Това често води до загуби. Изследването на Барбър и колеги изчислява, че „най-купуваните 0,5% от акциите губят около 4,7% през следващия месец“. Грег Дейвис, ръководител на групата за поведенчески финанси Oxford Risk, смята, че „емоционалната“ търговия обикновено струва на инвеститорите три процентни пункта годишна възвръщаемост, но в момента повече. „Понастоящем имаме перфектната буря за емоционални инвестиции“, твърди той. Пандемията означава, че много инвеститори са „силно емоционално чувствителни и имат съкратен емоционален времеви хоризонт, което увеличава привлекателността на залозите за бързо забогатяване“.

В това се крие трагедия, не на последно място защото опитните играчи несъмнено се възползват от грешките на „бързо“ мислещите дребни инвеститори. Но тук има и по-широк урок: ако искате да разберете цените на акциите днес, погледнете отвъд моделите за оценка или трейдърските алгоритми.

Вниманието има голямо значение сега. Емоциите също, особено след като пролетното време (в северното полукълбо) скоро може да се слее с облекчаването на мерките срещу коронавируса и американския пакет от стимули за 1,9 трлн. долара, които някои бенефициенти все още могат да използват по начин, който Байдън може би никога не е очаквал или искал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още