IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната икономика няма да чака Байдън да реши

Новият президент е радикален у дома, но много предпазлив във външната си политика

22:00 | 02.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Според Съливан единственият начин да се възстанови доверието в търговските сделки е да се принудят американските производители да върнат производството в страната и да затворят задграничните данъчни убежища. Но не евтиният производител Китай прави повечето от американските лекарства. Това са Швейцария и Ирландия, като стойност.

Съливан отново е близо до истината. Проблемът е, че може да отнеме години, докато подобни мерки започнат да променят възприятията на средната класа, ако реално Байдън успее да ги прокара. Най-големият тест за това дали е готов да предизвика икономически Китай е Транстихоокеанското партньорство (ТРР), търговска сделка, до голяма степен договорена от Барак Обама. 

Би било политическо самоубийство за Байдън да се върне към ТРР на този етап. Но ще бъде геополитическа катастрофа за САЩ, ако Китай влезе в групата, както заяви, че може да поиска да направи. Тази перспективата не е толкова пресилена. Докато Америка размишлява, Китай усилено сключва договори за световна търговия и инвестиции.

Останалият свят не е в състояние да въздейства на американските избиратели. Тази роля се пада на американските лидери. Най-доброто начало на Байдън би било да се насочи към задълбочаващия се страх на американската общественост от Китай, който достигна връх от 73% през миналата година според анкета на Pew, при все още изненадващо висока подкрепа за търговията като цяло.

Американците не се страхуват автоматично от повече търговия - просто от търговията с Китай. Байдън може да добави, че по-голямата част от загубата на индустриални работни места в Америка е причинена от технологиите и липсата на федерална подкрепа за тези, които губят от търговията. Вашингтон си затваря очите за избягването на корпоративните данъци от десетилетия. Щедрото отношение към акционерите е съчетано с безразличие към съдбата на работниците.

Като се има предвид политическият климат в Америка, ще бъда шокиран, ако Байдън се присъедини към ТРР или инициира търговски преговори извън Европа. Но неговите съветници са наясно, че последиците от бездействието на САЩ ще бъдат всичко друго, но не и благоприятни.

Съливан писа, че съдбата на съревнованието между великите сили САЩ и Китай „в крайна сметка ще се определи от това колко ефективно всяка от двете държави управлява своята и оформя глобалната икономика“.

Той също така заяви, че липсата на вътрешни инвестиции е „по-голяма заплаха за националната сигурност от държавния дълг на САЩ“. Ключът за Америка се крие в това колко умело Байдън може да направи две неща едновременно: да укрепи средната класа, докато изпреварва Китай на световната икономическа сцена.

Добрата новина е, че Байдън напредва в първото. Лошата новина е, че той не може да си позволи да чака до евентуалното си преизбиране без да поеме политически рискове за второто. Глобалната икономика няма да чака Байдън да реши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Глобалната икономика няма да чака Байдън да решиЧе кой е казъл, че Мавзолея нещо решава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още