IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Атанасов: Инфлацията може да ни върне към Арабската пролет

Пазарът е балонизиран, тази година ще бъде преломна, прогнозира финансовият анализатор

10:50 | 01.04.21 г.
Кр. Атанасов: Инфлацията може да ни върне към Арабската пролет

Все повече хора, особено в развиващите се страни, усещат много сериозно инфлацията. Ако направим аналогия, това връща към Арабската пролет. Когато цената на насъщния се вдигне, обикновено социалното напрежение не закъснява. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Атанасов, финансов анализатор.

По отношение на инфлацията в САЩ експертът смята, че тя “все още не е дошла в пълната си сила”. Според Атанасов инфлационният натиск няма да подмине и Европа, като се има предвид, че континентът “забрави да произвежда”. Той отбеляза, че голяма част от стоките, за които липсваше търсене през миналата година, не могат да бъдат произведени и внесени толкова бързо сега, което увеличава цените.

“Това няма да се разреши от днес за утре в никакъв случай, а ще тежи в продължение на години”, прогнозира финансовият анализатор.

Атанасов коментира и фиаското около Archegos Capital. Според него то е част от "токсичен микс" на пазара, включващ още тревогите от предстоящо увеличение на данъците в САЩ и поскъпването на облигациите в страната.

“Това е много токсичен микс за пазара, стоящ на лесни пари, които вече се вижда, че не са толкова лесни. Едно малко камъче може да обърне колата”, предупреди анализаторът.

Той очаква скорошно затягане на регулациите на фона на скандала около Archegos и предизвикателствата пред платформата за търговия без комисионни Robinhood по-рано тази година.

"Пазарът е балонизиран, тази година ще бъде преломна. Всички фактори, които се насъбраха, трудно ще бъдат овладени... Справедливата стойност на акциите в Америка е поне наполовина", смята Атанасов.

Той се спря и на увеличаващите се нива на дълга в някои икономики. “Западните икономики са поели по път, от който няма връщане - печатаме, докато всичко се счупи”, определи ситуацията на дълговия пазар финансовият анализатор. Атанасов даде пример със средния американец, който харчи с 20% повече отколкото получава.

Той изрази очаквания дефицитът в САЩ да продължи да нараства и през тази година, което ще натежи на долара в дългосрочен план. Все пак Атанасов изтъкна, че не би направил залог на еврото в период от 30 години например и изрази скептичност за целия европейски проект.

“Възстановяването няма да е в права линия, този вирус очевидно ще се разнообразява, ще има нови модификации, няма да е толкова лесно, колкото се струва на всички. Доказано е, че държава с огромен дълг няма как да се възстанови толкова лесно. Ако някой ще се възстановява добре, това са възникващите пазари”, каза още експертът.

Атанасов смята, че още следващата година в САЩ „ще се отвори една голяма фискална дупка“  заради стимулите и предстоящи политически избори.

Ще го има ли хедж фондът Archegos Capital? Инфлация  и дългове - какви са очакванията и страховете на потребителите? Как да се направи успешно портфолио?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още