IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът възроди дебата за унитаризма срещу федерализма

Трудно е да се каже коя система е по-добра, защото от значение са много фактори

15:35 | 04.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg

Тези предимства обаче си имат цена. Неизбежно някои функции на правителството в крайна сметка се дублират, което е неефективно и може да доведе до проблеми с координацията. Като възпроизвеждат, вместо да споделят определени отговорности, щатите/провинциите също губят икономиите от мащаба. Ако например се опитвате да въведете електронни медицински досиета, по-евтино и по-полезно е да имате една национална голяма система, отколкото много фрагментирани, или това, което германците наричат ​​„скърпен юрган“. 

Друг недостатък е този, който Меркел отбеляза по телевизията, когато интервюиращият я отбеляза, че германският федерализъм изглежда се е превърнал във форма на „организирана безотговорност“. Регионалните лидери обвиняват федералните власти за проблеми, а вторите им отвръщат със същото. На теория федерализмът прави политиците по-отговорни, на на практика понякога е обратното.

Коя система тогава би била по-добра в нормални времена? Трудно е да се каже, защото от значение са толкова много други фактори - от правните традиции до историята и културата. Едно проучване от 2012 г., отчитайки всички данни, стигна до заключението, че има „силни емпирични доказателства в подкрепа на унитаризма“. Той се свързва статистически с по-добро регулиране, по-висок просперитет, по-ниска детска смъртност, по-висока продължителност на живота, по-голяма грамотност и други добри неща.

Аргументът за унитаризма може да изглежда още по-силен сега, във времена, които са всичко друго, но не и нормални. По време на друго бедствие, ураганът Катрина през 2005 г., някои хора обвиниха за калпавата реакция липсата на решителен и координиран отговор от Вашингтон - тоест прекомерен федерализъм. Сега изглежда, че Меркел иска да избегне това.

И все пак, погледът по света не потвърждава нейнoто усещане. Федерална Бразилия се провали в борбата с Covid-19, но федерална Австралия се справя добре. От друга страна, унитарната Южна Корея, както и Виетнам, изглежда държат вируса под контрол, но унитарните Ирландия, Унгария и Франция не го правят. Когато САЩ централизираха един аспект от своята коронавирусна битка - снабдяването с ваксини - те успха. Когато Европейският съюз (по-скоро конфедерация) се опита да направи същото, той не успя. Ясно е, че федерализмът и централизацията като такива не са нито проблемът, нито отговорът.

Така че моят съвет към Меркел и други лидери е да внимават с централизирането. На всяка цена оставете федералните власти да са водещи навсякъде, където се изискват огромни ресурси - преди всичко при доставката на тестове и ваксини за цялото население. Но нека регионалните лидери решат дали местните нива на заразяване позволяват отваряне на училища или ресторанти и с какви предпазни мерки. Правилно приложен, този вид федерализъм не е тромав, а точен.

Ако Меркел и подобните й поставят на пауза федерализма, нека поне гарантират законово, че стъпката е временна и скоро ще бъде отменена. Да, федерализмът може да бъде неефективен. Но като класически либерал все още чувствам, че помага да се гарантира свободата в дългосрочен план. Това не е нещо, от което да се откажем с лека ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Естествено, че тираничнините цели включват концентрирана и централизирана власт. Долни гадове. Меркел е поредната марионетка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
Само кабинетен учен може да смята че държавата е "система". Всяка държава по света,повтарям всяка е изтъкана от невидими отвън взаимоотношения и връзки на управляващите държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
всичко което пишеш е вярно , само че на господарите от америка боката им върши работата в колонията ... интелектът му им е последна грижа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Особено ако боко го управлява и слее всички власти в една - неговата. Управлява от Жипката, като ръси нашите пари. Назначава председател на Народното събрание (при Нинова не му се получи), назначи Каскета, но Радев не му подава и затова прави *** опити да го компроментира на всяка цена - помните ли какво казваше на своите медии - искам всяка вечер да го злепоставяте. Така де, той американски възпитаник, а боко по образование трябва да размахва мекия маркуч (или шнЮр, както казва) , първият знае чужди езици, а боко мучи в Брюксел.Дано да слезе това мутрокомунистическо издание от управлението и медиите ни. При това той не е психически У РЕД. Последно обеща да правим стотици хиляди ваксини и спасяваме стотици хиляди животи. Преди това плати 3 милиарда за Турски поток в полза на РУСИЯ. СБЪРКАНЯК за наша сметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
определено ... за безмозъчни е най доброто !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
централното управление е по добро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още