IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият проблем на ЕС: Швейцария

Двете страни не са склонни на компромиси, за да предоговорят рамката за своето сътрудничество, и не могат да намерят изход

08:37 | 03.05.21 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Референдумът през 2014 г. беше последната капка за ЕС, който осъзна колко е трудно да се управляват двустранните споразумения, както и че те постоянно трябва да бъдат подновявани или актуализирани. Това означава постоянни преговори между двете страни. Освен това, ако една от страните отмени или наруши едно двустранно споразумение, автоматично се сриват и други.

Ето защо, след референдума за имиграционната квота през 2014 г., Берн и Брюксел започнаха преговори за нова институционална рамка, която да капсулира и стабилизира всички съществуващи споразумения и да намали политическото напрежение, като същевременно предостави място за бъдещи споразумения.

Страните се договориха за текст през 2018 г. Днес 27-те държави членки на блока още поддържат този текст, но от швейцарска страна има проблеми. През 2018 г. швейцарското правителство поиска известно време да се консултира с политическите партии, социалните партньори и гражданите. Тези групи започнаха да критикуват проекта и да изискват промени. Това продължи повече от две години, а правителството на алпийската страна нито веднъж не защити текста.

Вместо това властите в страната формулираха три допълнителни искания, които ЕС намира за невъзможно да удовлетвори. Берн иска изключения от правилата на ЕС за държавна помощ, изключения от социални помощи за гражданите на ЕС (които швейцарците в ЕС също ще получат) и специални ограничения на трудовото законодателство, които биха направили компаниите от ЕС, работещи в Швейцария, по-малко конкурентоспособни спрямо швейцарските компании. И трите искания включват изключения за Швейцария, които самите страни от ЕС никога няма да получат.

Тук е паралелът с Brexit. Миналата година, когато Лондон също се опита да осигури максимален достъп до пазара на ЕС срещу минимално спазване на правилата, 27-те държави членки отказаха. Те искаха да запазят единния пазар. Те също искаха да дадат пример за други страни, които не са членки, които иначе биха поискали същото. Заради Brexit ЕС стана по-малко гъвкав. Това сега лишава Швейцария да получи индивидуално споразумение.

Веднага след като през декември 2020 г. беше сключено споразумението за оттегляне между ЕС и Великобритания, швейцарците отвориха текстовете на тяхното споразумение. Те откриха две неща, които ги карат да ревнуват. Първото е Европейският съд - или „чуждестранни съдии“, който няма пряка роля в споровете между Лондон и Брюксел. Второто е, че британците не трябва „динамично“ да следват европейските правила, както Швейцария. След няколко дни швейцарски политици и граждани призоваваха правителството си да отиде в Брюксел, да сключи сделка и да вземе и тези две неща. Някои дори благодариха на Обединеното кралство за „помощта на джуджето отвъд седемте планини“.

ЕС се опита да обясни, че Швейцария не може да ги има, защото връзката ѝ с ЕС е много по-тясна от британската. Споровете с Швейцария например почти винаги включват пазарни проблеми. Единственият съд, който може да се занимава с пазарни въпроси в ЕС, е Съдът на Европейските общности в Люксембург. Много швейцарци обаче не са убедени. . В този смисъл Brexit определено затрудни управлението на отношенията между ЕС и Швейцария. Швейцарците дори имат дума за това: „Brexit -завист“.

В продължение на много месеци швейцарските медии се занимават най-вече с две неща: мерките срещу разпространението на COVID-19 и рамковото споразумение с ЕС. За много швейцарци сдържаността на правителството относно споразумението означава, че вероятно то не си струва да се защитава. Швейцарското правителство е разделено. Според съобщенията в медиите министрите дори не могат да се споразумеят за посланието, което Пармелин трябва да отправи към Брюксел: дали Швейцария трябва да се откаже от новото споразумение, или да се опита да го предоговори. План Б няма.

илиардерът Алфред Гантнер започна движение срещу рамковото споразумение, подкрепено от компании, фермери и дори синдикати. Той иска сделка, която да позволи търговия и нищо друго. Радикалната дясна Швейцарска народна партия, от която идва армелин, и платформата за предприемачи Autonomiesuisse също са против споразумението. Социалдемократите и либералите са разделени. Възникнаха и проевропейски групи. Изведнъж в Швейцария има нов политически импулс. Партийната дисциплина се изпарява и дебатите стават по-интересни и наситени.

Въпреки че спорът може да засили националната политика, някои капитани на индустрията най-накрая започнаха да бият тревога тази седмица. В няколко вестника те напомниха на своите съграждани, че значителни части от швейцарското богатство се печелят на европейския единен пазар и че Швейцария, почти получленка, е длъжна да следва повече европейски правила от Обединеното кралство. Филип Мосиман, главен изпълнителен директор на Bucher Industries, обвини правителството, че е „дезориентирано“.

Междувременно изтекъл доклад за среща между Европейската комисия и представители на държавите членки в Брюксел обвинява швейцарското правителство, че седи със скръстени ръце, докато дебатът излиза извън релси. „Няма ангажимент от Швейцария. Комисията не може да преговаря сама“, посочва се в доклада, цитиран от медиите в страната.

Това е дълбока криза. Без новото рамково споразумение съществуващите двустранни споразумения остават в сила. Брюксел обаче отказва да ги актуализира, ако Швейцария продължи да отлага новото споразумение. Ако ЕС остане твърд, Швейцария може да загуби достъп до нови медицински изделия до ЕС през май. Постепенно ще започне блокада и на други сектори. Брюксел отхвърли и достъпа на Швейцария до пазара на електроенергия и здравеопазване в ЕС.

Както Бенджамин Франклин предупреждава, „не хвърляйте камъни по съседите си, ако собствените ви прозорци са стъклени“. И Пармелин, и фон дер Лайен няма какво да спечелят от по-нататъшна ескалация, но и намирането на изход няма да е лесно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Не само в Швейцария е така, и в други богати държави в Европа е същото. Това е цената, за да имаш добре функционираща и спретната държава, с добра инфраструктура, здравеопазване и долу горе сигурен и спокоен живот на населението. Но ние българите, и другите държави от бишвия комунистически блок, включително и Русия рядко го отбелязваме това. Ние искаме да имаме пари и държави като техните, но да си живеем по старому. И тъй като това не може да се случи, обвиняваме тях, Запада и кой ли още не за това. Бих прибавил и държави като Гърция, Испания и Италия, които също искат да си живеят охолно и безгрижно, но Севера да плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
8.7млн. са колко от тях са албанци и Косовари сичките ли ко ? Ние кат сме 5 млн. нето и от тях половината са кюмури та що ? Кухий вместо да умуваш там има има едно от най високите GDP в света и има улици, образователна и прочее системи за разлика от нас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
да мише тъъпо, точно така е... предимно са швейцарци от албания. и косово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
налиии, дълбоката държава крие фактите от нас :))) Що па не земат да скъсат връзка с ЕС и да видим кво ще стане :)) аз принципно съм ЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
Следващият проблем на ЕС: Швейцария-------------------------------------------------ми проблем е щот там мaaнгycти не пускат, мултипедерализъм с жендаризъм не работи и на капак всичкото и отгоре не мое им откраднат парите, щот са най-военизирата страна в света мда да не Сашово не Израел ни С. Корея, а именно тез и ги разбирам щот държат/крадат парите на света, т.е. треа да могат да се защитават от ЛГБТ Атлантиски ***. Тез също не приемат заповеди от некви Некролози Байдъновци, Сашевски комунисти и Еврoгейcки Рептили просто не стаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
ми за тва си седи в Кочинната България в панелките пред разпад и ги остай тия да си живеят в егоизма и скъпотията, където държавата е подредена ... тва скъпо, онова скъпо ми явно според техните стандарти със минимална заплата от 4000 chf до над 25 000 chf на месец е нормално, то и у нас водата и тока са мега скъпи за заплатки от 700стин леа и кво от туй ? Такива заплати има ли у нас ? Май ньет няма и да има никогаш .... ако немате кво да кажете напреки специално тая държава дет е създадена от Венецианските банкери и окраде на света парите, то просто тишина в залата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
deaf
преди 2 години
"Статията" премълчава половината факти истини,(което означава че лъже),а казва само тези факти и истини,които са и удобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
бля,бля,бля... нали ако не напишеш 'огромна' някак си изказването ти щеше да звучи глуупаво :))... не че не е де... ае поне един път прочети статията и тогава пиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
deaf
преди 2 години
Швейцария (както и Норвегия) плащат огромна такса за правото да търгуват с ЕС. Преди 20-ет години Швейцария подаде молба за членство в ЕС,(Общност),но преди няколко години я оттегли,защото Брюксел настоя Швейцария да отмени правото на своите граждани да носят оръжие! Това беше капката,която преля чашата. И швейцарците биха дузпата на Меркел и ко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
elinelinov
преди 2 години
Преди си мислих,че Швейцария една от те старaните които са били еталон и казвахме ,че " България може да бъде като Швейцария".Повече от месец останах там и обикoлих цялата страна .Всичкото е много скъпо, хората с злобни и егоисти или прoсто казано - са ***.Особено Северната (от страна на Германия ) нямам думи да се изразя. Навсякъде- табели,предуpреждения,бариери,синджири (затворени по-нивите даже пътеките с бариери) надписи " private".Паркингите не само в града даже в парковете (края на града) болниците, моловете даже в гробищата се плаща (0.70 франка на час най-евтиното извън града в паркинга на ресторант.( 1Евро-1.16 Франка беше 2018 ноември месец).За един обяд (само порция) платих 87 Франка ни сит ни гладен станах от масата. Никога повече не бих отишъл там и в Албания.При най-малкото глоби (бях спрял във връзка с навигацията да проверя за няколко минути (двигателят работеше както и аварийната сигнализация не пречих на никого ) тъй като показваше погрешно( така си мислих) без обяснение полицията въобще не те слуша ми написаха 800 Франка глоба.(някои от нашите многознаещи веднага ще се нахвърли мислейки ,че там е "Рай" а България е "Ад" ,че ги критикувам - казвам истината )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още