IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичните пионери пренаписват правилата на финансите

Криптоборси, стартъпи и технологични концерни предизвикват установените сили на финансовия свят

16:38 | 10.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Революция 3: Технологичният бранш завладява платежните трансакции

Всъщност биткойнът изглежда се утвърждава като специален клас активи. Но ако погледнете назад към последните десет години, можете да видите, че основните финансови иновации, които навлизат в ежедневието, не идват от криптосектора или от централните банки. Повечето от тях не идват и от търговските банки.

Вместо това нови финансови компании се възползваха от своя шанс, но те се базират и на традиционната платежна система. Пионер в този сегмент беше американската компания PayPal в началото на хилядолетието. Успехът на услугата се дължи главно на остарелия характер на плащанията в САЩ. Допреди няколко години плащането с чекове все още беше често срещано там, но това всъщност не подхожда на нарастващото онлайн пазаруване. 

Paypal беше част от Ebay до отделянето си преди шест години и направи възможни масовите плащания на онлайн пазара. Сега PayPal се стреми към нещо повече. Сега компанията дава възможност на своите клиенти да търгуват с криптовалути и като инвестиционно приложение иска да предложи много финансови услуги - от един източник.

Пионерът трябва да измисли нещо, за да оцелее срещу конкуренцията от други технологични компании. Apple и Google отдавна са стартирали свои собствени платежни услуги, предимно за смартфони. Те не са създали нищо наистина ново, но с огромната си пазарна мощ увеличават натиска върху традиционните банки. За търговските банки сега се увеличава риска да загубят своя интерфейс за клиента и по този начин - достъпа до неговите данни.

Дълго време Германия и голяма част от Европа бяха суха диаспора за разплащателните услуги на САЩ. Но в хода на бума на електронната търговия по време на пандемията на коронавируса все повече и повече германци и европейци използват PayPal. По отношение на продажбите делът на плащанията с PayPal в германската електронна търговия се е увеличил до 25% през 2020 г., с почти пет процентни пункта повече в сравнение с предходната година, според проучване на изследователския институт за търговията на дребно EHI.

Проучването, което обхваща видовете плащания при почти 100 онлайн търговци на дребно, показва и колко традиционни са германците, когато става въпрос за работа с пари: покупката с отложено плащане (наложен платеж) представлява 30 процента от електронната търговия. На гишетата делът на продажбите, направени с плащания в брой, значително падна през 2020 г., но все пак възлиза на почти 41 процента. Плащането със смартфони дори в Германия все още е в зародиш- въпреки че от 2018 г. има предложения за Apple Pay и Google Pay

В световен мащаб обаче светът на електронните плащания отдавна се е превърнал в горещо оспорван пазар. Инвеститорите се доверяват повече на специализирани технологични компании като Adyen от Холандия и Stripe от САЩ, отколкото на традиционните търговски банки. Това подчертава и оценката на Stripe: Тя скочи до 95 милиарда долара в нов кръг на финансиране през март. Това прави Stripe най-ценният стартъп в САЩ, показва анализ на Bloomberg.

Британският доставчик на платежни услуги Wise e друг пример за това как се случват иновациите във финансовата система. Компанията е основана през 2011 г. от двама естонци в Лондон под името Transferwise.

Емигрантите са били уморени от плащането на скъпите банкови такси за международни преводи, при което даже е трябвало да чакат няколко дни, докато парите пристигнат в сметката им. Така че те са програмирали софтуер, който позволява трансфери при обменни курсове в реално време. Днес международният трансфер с приложението Wise трае само секунди и според Wise е до десет пъти по-евтин, отколкото този на банките.

Компании като PayPal, Stripe и Wise се използват, за да правят това, за което впрочем бяха измислени парите - бързо и понякога на големи разстояния: да се плаща с тях. В същото време утвърдените играчи се опитват да насърчат обновяването на традиционните платежни трансакции. Част от това подновяване са плащания в реално време, при които сумата се кредитира по сметката на получателя в рамките на секунди. Този стандарт е в сила в цяла Европа от края на 2017 г.

Себастиан Маус, експерт по плащанията и партньор в консултантската фирма Roland Berger, очаква, че на тази основа ще се появят нови предложения - „например, когато потребителите при плащане онлайн получават искане за плащане от търговеца, което трябва само да потвърдят“ . На технически жаргон това се нарича Request to Pay.

Под черта – как ще изглежда светът след паричната революция

Въпреки някои досегашни опити за иновации вече става очевидно, че утвърдените търговски банки по-скоро ще са сред губещите в паричната революция. Преживяното на други пазари вече дава такива сигнали. Дали в електронната търговия, в музикалната индустрия или в издателския бизнес - навсякъде дигиталното сътресение означаваше, че пазарната мощ на утвърдените доставчици спада, маржовете им се свиват и те трябваше да се откажат от пазарните дялове за сметка на нови конкуренти.

Би било изненада, ако тази тенденция не се повтори при електронните плащания. Особено след като новите конкуренти вече се появиха в лицето на силно финансирани финтех компании и платежни системи на големите интернет компании. Въпросът е по-скоро до каква степен утвърдените банки трябва да се откажат от дяловете и колко бързо ще се адаптират?

В случая с криптовалутите обаче все още не е ясно как те биха могли да се измъкнат от своята ниша и да се превърнат в платежно средство за масите. Но те имат необходимото, за да се утвърдят като отделен клас активи за специалисти, сравним със златото.

Централните банки може да са отговорни за най-вълнуващата бизнес трансформация през следващите години: ако преследват сериозно плановете си за цифрови пари, това би довело до постепенния край на реалните монети и банкноти. В идеалния случай, без гражданите да губят сигурността и анонимността, които идват с традиционните пари в брой.

Кои са световните тенденции в сферата на банките и финансите, къде е България по отношение на внедряването им и как дигитализацията се отрази на финансовите услуги? Отговор на тези и още важни въпроси ще дадат двете онлайн издания на „Банки и финанси“, които водещият икономически сайт Investor.bg организира. Те ще се проведат на 12 и 19 май, от 14:15 часа, и ще се излъчват на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Което му гласува де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, мани, я кажи Бойко последните 2 години обслужвал ли е държавният дълг?Че нещо скотонаселението е в неведение.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още