IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid убежищата се справят добре с елиминирането на вируса, но не и с отварянето

Ако ваксинациите не ускорят темпо, тези страни рискуват да останат във вечен цикъл от ограничения, неспособни да преминат през пандемията

09:20 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Баровете и ресторантие в близост до операта в Сидни, Австралия, са отворени и социалният живот кипи. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Баровете и ресторантие в близост до операта в Сидни, Австралия, са отворени и социалният живот кипи. Снимка: Bloomberg LP

Повечето експерти са съгласни, че е малко вероятно вирусът да изчезне напълно. Вместо това се очаква да стане ендемичен, което означава, че ще циркулира на някакво ниво без да предизвиква смъртоносните огнища, наблюдавани от края на 2019 г.

За да поддържат нулев процент на инфекция, тези икономики ще трябва да прилагат мерки, които са по-сурови и по-строги, казва Доналд Лоу, професор в Института за публична политика на Хонконгския университет за наука и технологии. „Това не е никак мъдро. Всичко това поставя местата, които са се справили добре с Covid-19 досега, в сериозно неизгодно положение, тъй като техните общества не са били изложени на възможността Covid-19 да стане ендемичен. Те няма да бъдат готови да приемат каквото и да е облекчаване на мерките, защото това може да изложи здравето им на риск“, допълва той.

Междувременно много страни - особено онези на запад, които имат достатъчно ваксини, започват да се отварят отново.

Пътуващите от Англия и Шотландия ще имат право да посещават някои страни без карантина от 17 май. В САЩ никога не е имало толкова строги карантинни правила за предотвратяване на „внос“ на патогена, както в страните без Covid. Повечето държави започват да премахват своите пандемични ограничения, като 25 са ги премахнали напълно.

За Хонконг и Сингапур недостатъците от поддържането на тази стратегия са значителни, защото финансовите центрове като Лондон и Ню Йорк могат да бъдат отворени отново. Като авиационни центрове и финансови центрове икономиките и на двата града особено разчитат на пътувания в сравнение с икономики, ръководени от износ, като Китай и Австралия, които могат да бъдат затворени за по-дълго.

През 2019 г. Хонконг е най-популярният град в света с международни посетители дори и след месеците на политически вълнения, а Сингапур е на четвърто място. Лондон е пети, а Ню Йорк – 11-ти.

Основна пречка за възобновяването е бавното пускане на ваксина в тези Covid убежища поради комбинация от ограничения на предлагането и липсата на спешност на гражданите. Китай е ваксинирал 12% от населението си, в Австралия делът е 5%, а в Нова Зеландия – само 3%. Междувременно повече от една трета от населението на САЩ и една четвърт от населението на Обединеното кралство вече има поставени две дози ваксини. Все пак неспособността на тези страни да смекчат разпространението на Covid означава, че ваксинацията е приоритет.

На места с много малко инфекции обществеността не е развила изпепеляващия страх от вируса, който се появи в САЩ, Европа, Индия и Бразилия. Всъщност много жители се страхуват от ваксината повече от вируса. Докладите за рутинни странични ефекти, включително треска и болка на мястото на инжектиране, както и редки и потенциално смъртоносни усложнения като кръвни съсиреци, отблъскват хората.

Липсата на непосредствена заплаха означава, че някои хора биха предпочели да изчакат, докато информацията за ваксините напредне.

Не всички са съгласни, че елиминирането не може да се преследва дългосрочно. За Майкъл Бейкър, професор по обществено здраве в Университета Отаго в Уелингтън, Нова Зеландия, ползите от подхода са очевидни за това как смъртността в страната - от каквато и да е причина - всъщност е спаднала през 2020 г.

Той все още се надява стратегията да бъде приета по-широко с помощта на ваксинацията, така че коронавирусът да последва модела на морбили, а не да става ендемичен. „С подхода към морбили до голяма степен се спират огнищата във всяка държава, която има голям обхват“, казва той.

И все пак Covid убежищата са изправени пред нарастваща дилема. Ако ваксинациите не ускорят темпо, те рискуват да останат във вечен цикъл от ограничения, неспособни да преминат през пандемията. "Ако нивата на ваксинация са ниски, това допълнително застрашава способността им да се отворят", казва Лоу. „Ако беше така, по-ранната победа на тези места над Covid-19 щеше да е пирова“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още