IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел блъфира за инвазия в Газа

Среднощен туит имаше за цел да предизвика паника в редиците на Хамас, да ги извади от бърлогите им и да убие голям брой хора с един удар

19:59 | 18.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/HAITHAM IMAD</em></p>

Снимка: EPA/HAITHAM IMAD

Пенсионираният полковник Еран Лерман, бивш заместник-съветник на Израел за национална сигурност, коментира, че въпреки че израелските сили имат капацитета да завладеят Газа и че това е вариант, ако Хамас не спре да изстрелва ракети, това не е решение, което да служи на интересите на Израел. При една такава операция  ще загинат бойците на Хамас, но и цивилни, както и израелски войници.

В допълнение към жертвите има непосредствен страх и от смъртоносен бунт. В Газа хората подкрепят Хамас, дори когато знаят, че действията на групировката предизвикват гнева на Израел и това е постоянна заплаха за тяхната безопасност. Нещо повече, управлението на Газа и възстановяването ѝ след това би станало отговорност на Израел, докато местните жители и международната общност ще третират ситуацията като окупация.

Ще има и значителна икономическа тежест и допълнителна екстремистите могат да използват вакуума във властта.

Палестинската администрация, управлявана от Махмуд Абас, на Западния бряг не разполага нито с апарата за сигурност, необходим за справяне с проблемите в Газа, нито с легитимност сред жителите си. Тя ще загуби малкото доверие, което има, ако израелците предадат Ивицата Газа на Абас.

„Способностите на Хамас трябва да бъдат унищожени, но не напълно, това е нашата идея“, добавя Лерман. „Иран и Хизбула са по-голямата заплаха и ние трябва да останем съсредоточени върху тях“, казва още той.

Битува и мнението, че Хамас управлява обеднялото мюсюлманско население в Газа, което Израел може да окупира, но не може да включи като граждани заради страха от промяна в демографията в полза на палестинците. Израел излезе от Газа след почти четири десетилетия окупация през 2005 г. и изигра това като щедър жест, но всъщност го използва за отлагане на истинския мирен процес и разрешаване на конфликта.

Шмуел Бар, бивш служител на израелското разузнаване, казва, че онези, които призовават за инвазия за обезоръжаване на Хамас, може да променят вижданията си, ако им се обясни, че хиляди израелски войници също ще умрат.

„Никой всъщност не иска сухопътна офанзива, което би означавало да поеме и нуждите на хората и [да се справи] с ежедневните бунтове“, казва Бар.

„Единствените хора, призоваващи за сухопътна офанзива, са крайно религиозните десни, които не знаят какво означава това, защото никога не са били в армията“, допълва той. Бар е съгласен с Лерман, че най-доброто възпиращо средство срещу Хамас е групировката да бъде поддържана слаба и периодично да се унищожават нейните способности.

Израел предприе поредица от ограничени наземни инвазии от излизането си от Газа през 2005 г. В отговор на ракетния огън на Хамас през 2009 г. Тел Авив стартира наземна атака за спиране на контрабандата на оръжие в Газа. През 2014 г. Израел отново влезе в Газа, за да унищожи тунелите на Хамас в друга специална операция, продължила 50 дни и отнела над 2 хил. палестински и повече от 70 израелски живота.

Ако Израел се реши на краткосрочно нахлуване, пак ще се стигне до много жертви и мнозина питат дали това наистина е необходимо. Общото мнение сред израелците е, че Хамас вече е загубил, тъй като 1800 ракети, които е изстрелял, са убили общо шест души, докато около 200 палестинци са загинали от израелските атаки.

Джонатан Спайър, британски израелски анализатор, казва, че предпочитаният курс за Израел ще бъде да продължи да атакува Газа отвън и да изплете разказ за победата. Според него всички страни могат да покажат, че са постигнали нещо и да прекратят конфликта.

„Атаката срещу тунелите на Хамас вече се отчита като голямо постижение и мисля, че Израел би искал още една или две такива атаки и след това ще призове за прекратяване на огъня“, посочва Спайър.

Хамас също може да бъде спокоен, тъй като популярността на групировката нарасна след оскверняването на джамията Ал-Акса.

Засега обаче краят не се вижда. Повече от 197 палестинци, включително 58 деца, са загинали, докато израелските генерали използват непропорционална сила, за да дадат урок на Хамас, а лидерите на Хамас си стоят в уюта на Доха, Катар, и държат речи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Фактите са, че Израел е агресор от десетилетия и получи в отговор терористична организация с подкрепа от местното население. Доста *** начин да се държи израелската върхушка на власт с цената на военна заплаха и за израелските граждани, и за хората в ивицата Газа. Вина за това носят най-вече самите израелци, сляпо поддържащи милитаристичните методи на собствените си лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още