IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се оттеглят ли руските шпиони в сянка след срещата между Байдън и Путин?

Служители на европейските разузнавателни служби казват, че руските агенти са станали по-нагли и не се интересуват дали работата им е изложена на показ

13:57 | 21.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Завръщане на Студената война?

Подходът на руските оперативни служители има отзвук от Студената война, когато Путин служи като агент на КГБ в Дрезден, тогава част от комунистическа Източна Германия. През съветската епоха Москва е известна с това, че използва „активни мерки“ в чужбина - вариращи от разпространение на дезинформация и фалшификации до саботажи и убийства.

Политическият възход на Путин подкрепи връщането на шпионитев сърцето на властта, след като руските разузнавателни служби бяха отслабени през бурните времена в 90-те години.

Пелттари от финландското разузнаване коментира, че агенцията му вижда две основни задачи пред съвременните руски шпиони - да събира класифицирана информация и тайно да влияе на чужди държави.

Московските шпиони отдавна се чувстват като у дома си в европейските столици, като често работят в големи посолства, където според експертите до една трета от служителите са шпиони. Понастоящем има поне три руски агенции, работещи в чужбина: Федералната служба за сигурност (FSB) - основният наследник на КГБ, Службата за външно разузнаване (SVR) и службата за военно разузнаване GRU.

Преди чешките разкрития да станат публично достояние, Прага е била известна като град с интензивно руско разузнавателно присъствие. Подобна репутация споделят Виена и Будапеща. Руски агенти са активни на целия континент - от Ирландия до Балтика, и все по-често влизат в медиите. Само от февруари до май тази година поне четири държави от ЕС - България, Германия, Италия и Полша, обвиниха руски агенти в опити да предадат нелегално информация на Москва.

Томас Халденванг, ръководител на главната вътрешна разузнавателна агенция на Германия, коментира пред вестник Welt am Sonntag този месец, че руската разузнавателна дейност в Германия е достигнала нивата от Студената война.

Прибалтийските държави са особено гласни за притесненията си относно разузнавателните операции на Москва. Дариус Яунишкис, директор на Департамента за държавна сигурност на Литва, казва, че руските разузнавателни агенти винаги са работили срещу целите на ЕС и НАТО. „През последните няколко години виждаме обезпокоителна тенденция събирането на разузнавателна информация да се превръща в почти второстепенна задача на руските разузнавателни служби“, допълва той. По думите му фокусът е повече върху мерки като разклащане на общественото мнение, поляризиране на европейското общество и извършване на атентати.

Промени в шпионския пейзаж

Няколко фактора помагат да се обясни как операциите на Русия са станали по-видими през последните години: приоритетите на Москва се променят; динамиката на властта в руската разузнавателна общност се променя; Западът започна да забелязва това.

„Кремъл реши по същество, че това е политическа война със Запада и следователно в известен смисъл ще действа по-скоро според това, което бихме могли да си представим като военновременни правила“, посочва Марк Галеоти, експерт по руските разузнавателни служби и старши сътрудник в Royal United Services Institute, британски мозъчен тръст.

Междувременно Путин започна да разчита повече на операторите от ГРУ. През последните години руският лидер се „разочарова от ФСБ“ и е „по-внимателен към това, което му дават военните“, казва Андрей Солдатов, руски разследващ журналист, който е съавтор на няколко книги за руските служби за сигурност.

ГРУ набира агенти отчасти от специалните сили, които „не виждат разлика между военно и мирно време“, допълва Солдатов. Те са „много по-брутални“ и „по-склонни да поемат рискове“, казва още той.

Западните правителства обвиниха ГРУ в извършването на кибератака през 2015 г. срещу Бундестага. Тогава бяха засегнати имейлите на много политици, вкл. и канцлера Ангела Меркел. САЩ обвиниха служители на ГРУ в провеждане на различни кампании, а Франция – в хакване и изтичане на информация преди изборите през 2017 г., насочени към партията на президента Еманюел Макрон и други политици.

ГРУ са обвинени и в опит да пробият Wi-Fi мрежата на базираната в Хага Организация за забрана на химическото оръжие (OPCW) през 2018 г., но нидерландската Служба за разузнаване и сигурност заяви, че е осуетила опита за кибератака. Служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин бяха обвинени, че са извършили отравяне с помощта на нервния агент новичок на руския дезертьор Сергей Скрипал през 2018 г. Чешките власти предполагат, че двамата мъже са свързани с взривовете през 2014 г. в страната.

Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Даже и по-нагли ще станат и няма да спрат, докато Тексас не обяви независимост :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
"Ще се оттеглят ли руските шпиони в сянка след срещата между Байдън и Путин?"- Не, няма. Хората са изпратени работа да вършат. Освен това -нали ще ме извините? - разузнаването ВИНАГИ е незаконно в и по отношение страните, в и срещу които, е насочено...а също, е въпрос на държавен интерес, чест и доблест ЗА страните, които, го извършват. Никой шпионин няма да се удари в гърдите там, където е изпратен, нито ще намали усилия освен, ако не бъде така инструктиран от Центъра.Съответно, ако и някои да си чешат езиците с премилане на глупости, нека това, не сме ние тук. Кукуригалници да иска човек, разбира се но, е кофти, кога сам става такъв. Това мисля по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още