IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната сделка на Джо Байдън, която е и негово поражение

В договорката за инфраструктурния план за САЩ оцеляха много малко от идеите му, макар че той се надява на последващи планове

08:17 | 25.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Sarah Silbiger/UPI/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Sarah Silbiger/UPI/Bloomberg

От визията на Байдън остана малко

Нищо от това не може да бъде намерено в наскоро договорения пакет. Първо, двупартийната сделка не предвижда повишаване на данъците – републиканците не биха се справили с това. Второ, той се фокусира само върху класическата инфраструктура като пътища, мостове и широколентов достъп, почти всички аспекти на устойчивата енергия са заличени - с малки изключения.

Един пример: около 300 милиарда долара данъчни стимули за компании, които инвестират в устойчиви вместо изкопаеми енергии, не са включени в концепцията. Така че, докато Байдън популяризира амбициозна програма за климата на световната сцена - особено в Европа - досега поне той почти не е реализирал своите зелени планове у дома. 

„Споразумението е важна първа стъпка. Но все още не е достатъчно да се направят неотменими усилията за декарбонизация “, заяви федералният министър на икономиката Петер Алтмайер, който в момента е във Вашингтон за политически преговори.

Той „не се съмнявал в достоверността на правителството на САЩ“, подчерта той, „но от миналото на администрацията на Барак Обама знаем, че и в САЩ трябва да се извърви дълъг път, за да се премахне съпротивата срещу опазването на климата“.

Байдън даде да се разбере, че гледа на инфраструктурната реформа като на прелюдия към нови, по-големи инвестиции. „Никой не получава точно това, което иска“, призна той. „Това се нарича компромис, това се нарича консенсус." Но той щял да се бори "като луд" Конгресът да приеме поне още един пакет за устойчивост и социални реформи „това лято".

Президентът е под натиск от лявото крило на партията, което не е доволно от инфраструктурния пакет. Изтъкнати левичари като сенатор Бърни Сандърс, сенатор Елизабет Уорън и лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси призовават за гаранция, че ще последват допълнителни пакети.

Уорън каза пред портала Axios, че ще подкрепи двупартийния пакет „само ако след това се съгласим с останалите части от дневния ни ред". Това е вариант, за който Сандърс също настоява. „Или ще има няколко пакета, или изобщо няма да има“, предупреди Сандърс.

Възможен сценарий

Така че Байдън не може да пренебрегне левицата, която играе своя политически капитал. Сандърс, Уорън и депутатът Александрия Окасио-Кортес мобилизираха милиони избиратели в предизборната кампания. Във времена на оспорваните гласувания в Конгреса гласовете им имат по-голяма тежест от всякога.

Ето защо е възможен следният сценарий: Конгресът първо ще вземе решение за инфраструктурния пакет с подкрепата на републиканците. Тогава демократите биха могли да повишат еднолично данъци, да подсилят защитата на климата и да въведат законоустановен отпуск по майчинство - с други думи, да изпълнят мечтите на много леви демократи с един замах.

Това би било възможно чрез процедурното правило на т. Нар. „Бюджетно съгласуване“. Зад обемистия термин се крие мощен инструмент, който бившият президент Барак Обама използва, за да прокара здравната си реформа през 2010 г. и бившият президент Доналд Тръмп през 2017 г., за да приложи своята данъчна реформа. Самият Байдън го използва, за да може да приеме пакета за Covid-помощи през март.

Правилото позволява определени закони за бюджета да се приемат в 100-членния Сенат с обикновено мнозинство, а не с 60 гласа, които повечето закони изискват. В момента демократите разполагат с 50 места. Допълнителният вот на вицепрезидента Камала Харис ще им даде нужните 51 гласа, ако е необходимо.

Това обаче работи само ако демократите останат напълно обединени, а това е повече от съмнително. Лявото крило иска много по-високи разходи до 6 трилиона долара и при всички случаи се придържа към по-високи данъци. „Можем да финансираме универсални грижи за деца или да дадем на Джеф Безос хубави данъчни подаръци за супер яхтата му“, каза Уорън, имайки предвид ръководителя на мегакорпорацията Amazon.

Умерените демократи като Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона, от друга страна, са склонни да отхвърлят идеята за по-високите данъци или радикалния енергиен преход. Тяхното одобрение за новите скъпи проекти е сигурно, сигурно веднага щом потокът от 1,2 трилиона долара за класическата инфраструктура бъде приет. Синема, центристката от Аризона, вече заяви, че няма интерес демократите да се справят сами. „Политическите битки за всичко или за нищо обикновено не постигат нищо“, пише тя във вестник Washington Post. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нанси Пелоси,Елизабет Уорън и Бърни Сандърс-тва са нещо като американските еквиваленти на Мая Манолова, Корнелия Нинова и Румен Гечев или Жна Виденов..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още