IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции отново ще са на фокус

Изглежда така, сякаш по-търсени са книжата на компаниите, които обещават по-висок ръст, отколкото традиционните стойности

08:51 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В петък водещият германски индекс Dax, но също и Wall Street показаха ясна тенденция: акциите на компаниите за растеж се търсят от инвеститорите. В Германия Delivery Hero остана победителят за деня с плюс 3,4%, докато Dax успя да постигне само 0,3%.

Голямата американска банка JP Morgan беше повишила целевата цена за доставчика на храни, който скоро възнамерява отново да прави бизнес в Германия, минимално от 185 на 189 евро и обяви по-значително подобрение от 285 пенса на 312 пенса за британския конкурент Deliveroo. 

Сегашната сила на Delivery Hero съответства на световната тенденция: по-скоро далеч от традиционните акции, добрите рейтинги и текущите печалби. По-добре да се посегне към ръста и да се надяваме на бъдещи печалби. В САЩ технологичният индекс Nasdaq 100 напредна в петък с 1,15 процента. За широкия индекс S&P 500 увеличението бе от 0,75 процента, а индустриалният индекс Dow Jones, който се фокусира върху традиционните акции, напусна петъчната сесия с увеличение от 0,44 процента.

От известно време по пазарите циркулира тезата, че така наречената стойностна фаза (Value Phase) е приключила и започва нова фаза на растежа (Growth Phase). Акции на стойността е по-вероятно да се намерят в традиционните индустрии, включително банките, например. По дефиниция те се характеризират с факта, че курсовете са относително умерени спрямо текущите печалби и са подценени в очите на много инвеститори. Тези книжа се представиха добре през първата половина на 2021 г., защото се възползват особено много от по-широкото икономическо възстановяване. 

При акциите на растежа, от друга страна, фокусът е върху надеждата за бъдещи печалби. Някои от тях, като доставчиците на храни, са се възползвали от пандемията и вероятно ще бъдат по-малко зависими от икономическото възстановяване. Наистина големите технологични акции като Amazon, Facebook, Apple, Alphabet (Google) и Microsoft, от друга страна, предлагат и двете: Те реализират високи печалби, извлекли са полза от пандемията и имат много добри перспективи за бъдещето.

Акциите на Amazon, Facebook и Сие ще са във фокуса

Британската банка Barclays вече обяви поврата: „търговията със стойност“ приключи. Сега е важно отново да се разчита на Amazon, Facebook & Co, казват банкерите. Тезата на мениджъра на активи Federated Hermes в проучване от петък е много подобна: „Акциите на растежа започват да изглеждат по-привлекателни от книжата на стойността".

На заден план важна роля играе доходността по десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ. Колкото по-висока е възвръщаемостта, толкова по-добре е за стойностните акции спрямо акциите на растежа. Това е основното правило, тъй като бъдещите печалби ще играят важна роля в оценката на фондовия пазар. Колкото по-висока е възвръщаемостта, толкова по-малко важни днес са бъдещите печалби. 

През първата половина на годината се наблюдава значително увеличение на възвръщаемността в САЩ. То се формира от основните разходни програми на правителството на САЩ и опасенията, че инфлацията може да стане твърде висока и да принуди Федералния резерв на САЩ да предприеме контрамерки, които в крайна сметка ще доведат до по-високи лихвени проценти.

Наскоро на този пазар се появи известен парадокс: въпреки че Фед всъщност, макар и предпазливо, подготви пазарите за по-затегната парична политика, доходността остава до голяма степен незасегната. Лихвеният процент по десетгодишните държавни облигации на САЩ се движил около 1,5% дълго време, след като преди това бе превишавал понякога 1,7%. Сега тя е дори по-ниска - 1,44%. 

Възвръщаемостта в САЩ задава тона

Тази тенденция към малко по-ниски възвръщаемости беше подсилена в петък от нови данни от пазара на труда в САЩ. Данните бяха смесени и не съвсем последователни: През юни имаше 850 000 нови работни места извън селското стопанство - значително повече от предходния месец и по-високи от очакваните.

В същото време обаче безработицата нарасна леко до 5,9 процента. Почасовите заплати, важен показател за инфлацията, се повишиха с 0,3 процента, докато експертите очакваха ръст от 0,4 процента. Несъответствието отчасти се дължи на факта, че данните произхождат от различно конструирани аритметични единици.

Във всеки случай пазарите приеха смесените данни като сигнал, че засега няма опасност от прекалено затегната парична политика. Ето защо и доларът отново поскъпна леко спрямо еврото. Акциите се справиха добре, а възвръщаемостта беше по-ниска.

Federated Hermes посочва тази по-слаба тенденция за възвръщаемостта като основна причина за прогнозата си, че акциите на растежа трябва да се представят по-добре от акциите на стойността през втората половина на годината. Всъщност на пазара на облигации в САЩ играят редица фактори, които затрудняват разбирането на трендовете.

Известно е например, че правителството на САЩ временно паркира огромна сума в сметката си при Фед и след това я намали отново през последните месеци. В резултат наскоро то имаше по-малка нужда от емитиране на нови облигации, което има тенденцията да намалява възвръщаемостта - ефект, който в крайна сметка ще изтече.

Какво означава това за инвеститорите? На първо място, важно е да се следи развитието на възвръщаемостта в САЩ, защото тя диктува глобалната тенденция. Второ, възниква въпросът дали на европейските борси не са вкарани много пари там, където доминират традиционните индустрии, и би било подходящо малко повече диверсификация. Но генерално погледнато - в момента има признаци, че технологичните акции като цяло биха могли да се справят доста добре.

Какво ще следим през седмицата?

Вторник: В нормални времена можете да използвате проучването sentix, публикувано седмица по-рано, за да прогнозирате какви биха били германските икономически очаквания на ZEW. Това няма да е така през юли, и двата показателя за настроението на финансовия пазар се публикуват през една и съща седмица. Така че остава само да следим икономиката и ситуацията с новините.

Икономическите показатели не успяха да надминат очакванията често през последните четири седмици. Освен това се задават и нови тревожни новини от фронта на пандемията Всичко това вероятно трябва да доведе до спад на икономическите очаквания на ZEW за Германия през юли. Оценката на ситуацията трябва да продължи да се подобрява поради края на блокиранията. 

Сряда: Германската индустрия продължава да работи в среда на напрежението между глобалния бум и затрудненията в доставките. Проблемите при доставките пречат на производството, но го понижават само през отделни месеци, ако се добавят други тежести. Така може да бъде и през май, за което намекват данни за производството на енергия.

Строителната индустрия е противовес на тези слабости. Миналия месец имаше слаб, а през май отново трябва да е възможен солиден ръст. Под черта: От Deka bank очакваt производството в германската производствена индустрия да стагнира през май.

Петък: Поради базовите ефекти инфлацията в Китай нарасна от -0,2% на 1,3% между февруари и май. Като цяло обаче натискът върху цените на потребителските стоки остава умерен. Рязкото покачване на цените на производител (9,0% през май) досега не е имало осезаемо влияние върху развитието на потребителските цени и няма индикации, че нещо в това отношение ще се промени.

През юни от Deka bank очакват инфлацията леко да се повиши от 1,3% на 1,4%. Правителството е загрижено za рязкото покачване на цените на суровините, но предвид забавянето на икономическия растеж е малко вероятно да реагира с по-рестриктивна парична политика, а по-скоро да продължи да разчита на регулаторни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още