IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната държава Германия завладява пазара

Властите в Берлин са удвоили субсидиите през последните три години до 47 млрд. евро, а преди всичко климатичната политика насърчава субсидирането

08:35 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Финансовият министър Олаф Шолц (вляво) и икономическият министър Петер Аптмайер (вдясно). <em>Снимка: EPA/HAYOUNG JEON</em></p>

 Финансовият министър Олаф Шолц (вляво) и икономическият министър Петер Аптмайер (вдясно). Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Спорно е обаче дали германската финансова помощ действително се използва по толкова разумен начин. По-специално мерките за опазване на климата невинаги се оказват ефективни на практика.

Така например федералното правителство наскоро значително разшири федералното финансиране за енергийноефективни сгради. Очакваните ефекти не се оправдават: през миналата година строителният сектор не успя да изпълни целите за намаляване на емисиите, определени в Закона за защита на климата.

Отговорните министерства - Министерството на икономиката и Министерството на вътрешните работи, представиха през юли „Незабавна програма 2020“ с 5,8 милиарда евро, която има за цел да помогне за преодоляване на разликата в постигането на целите за опазване на климата.

Климатичната програма е неадекватна

Но Федералното министерство на околната среда вече сигнализира, че Незабавната програма на двете министерства не се счита за достатъчна. Експертният съвет по въпросите на климата, експертен орган, назначен от федералното правителство през миналата година, бе особено критичен. Съветът, който трябва да представи окончателната си присъда следващата седмица, вече посочи, че счита програмата за незабавно действие за неадекватна.

Но Федералното министерство на икономиката вече има решение: иска да добави още милиарди чрез „непосредствената програма 2020“. Ведомството, ръководено от Петер Алтмайер (ХДС), обяви в понеделник, че обещаните през първата половина на годината средства за ремонт на сгради представляват „безпрецедентен рекорд“: 6,1 милиарда евро бяха одобрени до края на юни.

Ако има подобно силно търсене на средства през втората половина на годината, средствата ще достигнат 12 млрд. евро. 5,8 млрд. евро от непосредствената програма ще увеличат тези средства допълнително, а следващите милиарди ще бъдат добавени според волята на икономическото министерство.

Принудителна защита на климата?

Но могат ли очакваните ефекти за опазване на климата да бъдат субсидирани в дългосрочен план чрез увеличаване на сумите? Зелените критикуват, че средствата не се използват ефективно.

Така например средства се предвиждат и за нови строителни мерки, които не надхвърлят значително законовите изисквания. Експертите казват също, че може да се постигнат по-високи ефекти на спестяване на CO2 с по-малко инвестиции, ако се определят и систематично обновяват най-неефективните налични сгради.

В допълнение към опазването на климата според доклада за субсидиите приоритет е поставен и в областта на жилищното строителство, цифровизацията и мобилността. И тук целите многократно са били пропускани в миналото или изобщо не е имало достатъчно проекти за финансиране.

Помощта за преодоляване на коронакризата не е включена в доклада, тъй като в обозримо бъдеще тя ще отпадне, както и помощта заради наводненията, която току -що беше одобрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още