IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството в доходите в САЩ е въпрос на избор

Американците се движат нагоре и надолу по стълбицата на доходите с течение на времето, до голяма степен поради индивидуалните решения, които вземат

18:41 | 09.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пери отбелязва, че „изследванията на социалните учени Томас Хиршл (от университета Корнел в щата Ню Йорк) и Марк Ранк (от университета на щата Вашингтон) показват, че в резултат на динамичната мобилност при доходите почти 70% от американците ще бъдат в горния квинтил по доходи поне за една година, докато почти една трета ще бъде в него в продължение на десет или повече години”.

Това изследване е в допълнение към поредица от доклади през последните години, които оборват твърдението, че САЩ изпитват драматично нарастване на неравенството в доходите през последните десетилетия. У тачените от медиите леви икономисти бяха открити различни математически грешки, свързани с доходите и данъчното облагане, въпреки че много учени продължават да се страхуват да признаят проблемите в тезата за нарастващото неравенство.

Изследване от 2019 г. на правителствените икономисти Джералд Отен и Дейвид Сплинтър установява, че скокът в неравенството е преувеличен:

“Оценките за дела на хората с най-висок доход от всички, базирани само на данъчните декларации, като тези на Пикети и Саез (2003), са повлияни от промените в данъчната основа, големите социални промени и липсващите източници на доходи. Адресирането на тези въпроси изисква многобройни допускания, особено за разширяване отчитането на доходите извън тези в данъчните декларации. Това изследване показва ефектите от корекцията заради технически данъчни въпроси и чувствителността към алтернативни допускания за разпределяне на липсващите източници на доход. Нашите резултати сочат, че дяловете на най-високите доходи са по-ниски от други базирани на данъци оценки, а от началото на 60-те години увеличаването на държавните трансфери и данъчната прогресивност доведоха до малка промяна в дяловете на най-високите доходи след данъци.

Огромното богатство в САЩ означава, че дори за хората, които не работят, резултатите не са непременно катастрофални. Анди Сируър и Макс Зан пишат за Yahoo Finance:

„Почти една трета от всички мъже в трудоспособна възраст в Америка не правят нищо. Те нямат работа и не търсят. Това са почти 30 милиона души!

... Факт е, че у нас има тонове пари. И изглежда, че хората са в състояние да се докопат до тях, независимо дали са получени законно, взети назаем, източени или откраднати.

Изглежда, че да работиш законно, за да се издържаш в Америка, е наистина само една опция в наши дни.”

Да работиш, за да издържаш себе си и други обаче си остава прекрасен вариант и той все още се възнаграждава в най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
https://money.bg/travel/10-osnovni-printsipa-na-razumniya-egoist.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Браво на автора.На първо място винаги е личната отговорност., както е казано, животът е както си го направиш, другото е хленчене и мрънкане.Що се отнася до темата на статията:в момента левите, т.нар прогресивни либерали и техните полезни *** в медиите, имат три любими теми, които са им все в устата и по които по характерен за тях начин най-редовно манипулират, заблуждават и понякога и откровено лъжат:едната е горепосоченото нарастващо социално неравенство, другата е климатичните промени, третата е за ниските данъци, които плащали богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Защото демагогия, наглосаксонци и техните слуги "журналисти" - то едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Хайде сега...! Защо обвинявате хората за следствията от действията на лъжливи политици и банкери (ФЕД)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, на тебе какво, отказаха ти зелена карта? Каква и несправедлива е съдбата! А трябваше да ти дадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още