IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски фирми в Китай предупреждават за изолиране на Народната република

Компаниите са загрижени за стремежа на Пекин да се отдели от световната икономика, а по-специално новите разпоредби за данните им причиняват главоболия

08:36 | 23.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Камарата на ЕС подчертава значението на китайския пазар за европейските компании. Тази година бизнесът на чуждестранните компании в Народната република вървеше „невероятно добре“, казва Вутке. Китай ще продължи да расте силно през следващите няколко години и европейските компании са наясно, че трябва да бъдат на китайския пазар. В проучване на Търговската камара на ЕС в Пекин, публикувано през юни, 59% от анкетираните компании заявиха, че мислят за разширяване на бизнеса си в Китай. Само девет процента възнамеряват да отменят инвестициите си в Китай или да инвестират в други пазари.

Съмнения относно бъдещия път на растеж на Китай

Но има и съмнения относно бъдещия път на растежа. Наблюдатели смятат, че правителството в момента се опитва да упражнява по-голям контрол върху растежа на икономиката. През последните месеци Пекин строго ограничи свободите на частния бизнес - не само в технологичния сектор, но и в други области като образованието. Пекин също така търси начини да изключи чуждестранни компании от редица пазари, като например на медицински изделия, пояснява камарата. 

Компаниите са притеснени и от всеобхватните ограничения за влизане в Народната република, които са в сила от избухването на пандемията на коронавируса. Китай следва стратегия за нулеви случаи в борбата с пандемията. На местните огнища се противодейства с драконовски мерки, като например едноседмичен комендантски час за цели области.

Чуждестранните представители на бизнеса могат да влязат в Китай с валидно разрешение за пребиваване. При пристигане обаче трябва да преминат карантина от две до три седмици в хотелска стая, която нямат право да напускат през това време. Строгите изисквания за влизане означават, че мнозина може да загърбят страната изцяло. Броят на емигрантите продължава да намалява.

Според Камарата на ЕС европейските компании съобщават също, че предизвикателствата, свързани с разширената дефиниция на Китай за „национална сигурност“ и целта ѝ да постигне по-високо ниво на самодостатъчност, са „нараснали значително“.

„Ние не сме гости тук, ние сме неразделна част от китайската икономика", каза Вутке. „Ето защо имаме пълното право да изразим опасенията си, ако смятаме, че ще имаме проблеми да останем в играта“.

Камарата на ЕС предупреждава за последиците от възбраната. По-малкото разнообразяване в крайна сметка ще доведе до по-високи разходи и неоптимални решения. Стремежът на Китай да стане лидер на пазара на високи технологии също ще е  застрашен, а обменът на експерти ще бъде засегнат неблагоприятно. По-специално новите разпоредби за защита на данните означават също така, че чуждестранните компании ще провеждат по-малко фундаментални изследвания в Китай.

Компаниите са притеснени и от нарастващото глобално политическо напрежение. През последните години САЩ издадоха множество санкции, които забраняват на компаниите да правят бизнес с определени китайски фирми. Китай, от своя страна, прие нов закон срещу санкциите през юни. Новите правила се тълкуват като позволяващи на Китай да наказва компании във втората по големина икономика в света, ако се придържат към санкциите от чужбина. Това напрежение може да бъде причина чуждестранните компании да напуснат Китай и да не инвестират повече в Народната република, предупреждава Вутке. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Парен чук
преди 2 години
"европейските фирми" могат само да козируват и да продължават да си натискат парцалите в Китай, ако им позволят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още