IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външнополитическото наследство на Меркел - хладни трансатлантически отношения

Съюзът на САЩ и Европа отслабна през годините заради предизвикателства като Китай, Русия и постоянно намаляващото доверие в Америка

08:13 | 24.09.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Партньорство с Франция

Ключов елемент в усилията на Меркел за изграждане на по-независима Европа – силно закотвена на Запад от гледна точка на демокрация и върховенство на закона, но икономически и дипломатически стъпила на собствените си крака, е съживяването на партньорството на Германия с Франция.

Съюзът беше движещата сила зад създаването на ЕС, но отслабна през последните десетилетия с нарастването на германската икономическа доминация на фона на стагнацията във Франция.

Франция настояваше Европа да се еманципира от американското влияние след дните на Шарл дьо Гол начело на страната през 60-те години на миналия мек. През последните години президентът Еманюел Макрон стана партньор на Меркел в създаването на независими политики на ЕС спрямо Китай, Русия и Иран, казват представители и на двете страни.

Дългогодишното разочарование на Франция от Вашингтон изригна публично миналата седмица след обявяването на ново военно сътрудничество между САЩ, Великобритания и Австралия. Споразумението включваше продажбата на американски ядрени подводници на Австралия и доведе до отмяна на по-ранна сделка на страната за закупуване на френски дизелови подводници. Париж повика посланика си във Вашингтон, рядък ход сред съюзници, а външният министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че пактът е „удар с нож в гърба“ на САЩ и Австралия.

В сряда Байдън и Макрон говориха по телефона и заявиха, че ще търсят начини за възстановяване на съюза. Байдън потвърди ангажимента си за обсъждане на въпроси от стратегически интерес с Франция и други европейски партньори. Макрон заяви, че френският посланик ще се върне във Вашингтон идната седмица.

“Времената, когато можехме да разчитаме на американските гаранции в областта на сигурността, приключиха и няма да се върнат“, коментира бившият френски премиер Жан-Марк Еро. „Сега ключовият въпрос за нас е как Европа може да стане демократична и политическа сила в света“, допълва той.

Меркел засили френско-германското партньорство, за да отправи предизвикателство пред желанията на Вашингтон в инвестиционна сделка с нейно посредничество между ЕС и Китай. Меркел започна работа през 2020 г. по споразумение, което според нея ще подобри достъпа на европейски и китайски компании до насрещните пазари.

С помощта на Париж Меркел постигна подписването на споразумението през декември, седмици преди Байдън да встъпи официално в длъжност, за да се избегне намеса от новата администрация, казват германски, френски и европейски представители.

Меркел също така парира подкрепят от САЩ опит в Европа за блокиране на газопровода „Северен поток“ 2 от Русия, като спечели подкрепата на Макрон, част от съветниците на когото бяха против проекта. След дни на интензивна дипломация, включително дълги телефонни разговори между Меркел и други европейски лидери европейските регулации, които застрашаваха проекта, бяха разводнени.

САЩ се отказаха от противопоставянето си на завършването на газопровода през юли, заличавайки ключов източник на напрежение между Вашингтон и Берлин въпреки критиките от Украйна и от членове на Конгреса, които предупредиха, че Москва може да използва газопровода като геополитическо оръжие. Очаква се той да влезе в експлоатация по-късно тази година.

Полша, която е най-големият европейски критик на проекта и ревностен съюзник на САЩ, остана разочарована, след като Байдън отмени санкциите срещу проекта за газопровод. Ходът убеди страната, че не може да разчита на Вашингтон, казва представител на полското правителство. Варшава смята да отмени споразумение за милиарди долара за ядрена централа със САЩ, договорено при Тръмп, и ще предложи договора на Франция, допълва представителят.

Жозе Мануел Барозо, който беше председател на Европейската комисия два мандата, отбелязва, че американско-китайската надпревара може да сближи Европа и САЩ.

„Ако ситуацията между САЩ и Китай прерасне в пълен разрив, европейците ще трябва да направят избор. Но ЕС не иска да прави това. Подходът на Европа винаги е да протака“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още